U Oliwki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Oliwki

Post »

Jadziu, A Shropshire mam drugi sezon, dziwnie dość rośnie. Wypuszcza długaśne pędy, tak ze dwa lub trzy i kwitnie na ich końcach, zero bocznych rozgałęzień.Tak mi się wydaje, że one generalnie mają długą przerwę w kwitnieniu.
Kwiaty szybko opadają, a potem długo nic. U mnie też te przekwitłe stoją teraz w miejscu i nie chcą ruszyć.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Oliwko, podziwiam twój busz i pasję różaną. Czytam wasze posty i wiele się uczę. Niektóre terminy do niedawna były dla mnie czarną magią, ale powoli się rozjaśnia ;:108 .
Z róż, które pokazałaś, podobają mi się wszystkie, ale najbardziej chyba Abraham, ma piękne wybarwienie. Do jakich rozmiarów można się go spodziewać?
Mary Rose to mój wiosenny zakup-piękna pomyłka sprzedającego. Skończyła kwitnienie. Co powinnam zrobić, żeby w tym roku doczekać się jeszcze jednego?
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trochę nie na temat, ale opowieść Beaty mnie tak strasznie wciągnęła, że mi się wątki pomieszały - bo własnie kończę kryminał Agathy Christie z ogrodem w tle :;230 u niej zawsze są starsze panie z umysłem jak brzytwa, które zadają mnóstwo pytań :-) I jeszcze te austinki...na szczęście angielska pogoda choć na chwilę sobie poszła precz.

A toto koło Heritage to krwawnik może? :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Może polubię angielki,tak ładnie je pokazujesz :uszy
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Dziękuję wszystkim za miłe słowa ;:196 Tak mi przyszło do głowy, że może jednak spróbuję założyć swój wątek? Będę na razie zbierać fotki i historie a zimą się zmierzę z tym problemem- czasu powinno być dość, aby się wziąć za bary z tym piekielnym zasięgiem internetu... No i zawsze można mieć nadzieję, że do tej pory powstanie nowy przekaźnik :wink:
Co do angielek, mam dwoiste uczucia, nawet przez chwilę myślałam, że koniec, wystarczy. No, ale "Pilgrima' jednak muszę jeszcze zdobyć :;230 Zawsze go, Oliwko, tak pokażesz, że wzbudza nieokiełznane namiętności ;:167 U mnie podobnie jak "Shropshire' rośnie "Leander". Też wypuszcza długie badyle i kwitnie tylko na końcach. Coś w tych angielkach jednak jest, nawet teraz, tak się zagapiłam na zdjęcia i rozmarzyłam, że mi się brokuł na amen rozgotował :;230
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Widząc Twojego Grahama sama zaczynam wątpić :D Moj posadzony wiosną i skatowany przez deszcz może przecież nie być podobny do siebie samego :D Wrzucę jeszcze do identyfikacji. Busz mi się podoba, prawdziwie tajemniczy ogród. O swojej róży podobnej do Mozarta myślałam, że to Ballerina, ale z obrazkiem mi się nie zgadzała. Poczekam na kwiaty.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewa, zobacz, we "Wspólnym różanym wątku 2011" na s.8 wstawiłam swoją Ballerinę.
Jeszcze Ci nie kwitnie? Mamy podobny klimat.
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Katju :D Moja to na pewno nie Ballerina. Czytałam wątek "Charakterystyka niektórych odmian róż" i znalazłam! Moja, gdy zakwitnie, będzie wyglądała jak pokazywana tam (chyba przez Gertrudę) Lilian Frost. Kwiaty ma zebrane w kitki jak hortensja bukietowa :D Mieszkam w takim miejscu, że czasem sama sobie współczuję mikroklimatu :;230 Naprawdę nietypowo zimno, a opóźnienie wegetacji niektórych roślin potrafi sięgnąć dwóch tygodni (albo i więcej, boję się sprawdzać :D )
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Oliwko , ;:7
Piękny masz busz, całkiem podobny do buszu w ogrodzie Angeliki, który właśnie przedstawiłam w swoim wątku.
Wpadnij pooglądać. :tan

Mój Versicolor wydał piękny kwiat i teraz kwitnie. :tan

Z moich angielek bardzo lubię za ciągłe niemal kwitnienie Fishermana. :wink:
Z kolei Warwick Castle bardzo długo już utrzymuje kwiaty. :roll:

:wit
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Klaryso, Abraham podobno może dorastać do 2 metrów. Ale czy istnieje ktoś, kto go takiego wielkiego widział? :lol: U mnie po 5 latach nie nawet metra i nie chodzi o to że wymarza, bo akurat nie, tylko że gad jeden nie chce rosnąć :twisted:
Mary podsyp nawozem, najlepiej specjalnym do róż. Dobrze tez jest uciąć przekwitłe kwiatostany tuż nad najwyżej położonym liściem pod tym kwiatostanem.

100krotko, kiedyś jedne wakacje upłynęły mi pod znakiem kryminałów A. Ch. :;230 Połykałam je jeden za drugim.
I naprawdę nie wiem, kogo bardzie lubię: małego Belga i jego szare komórki czy uroczą pannę Marple :lol:
W tych książkach po prostu widać, że Anglicy to naród przykładający wagę do ogrodów.
Z tego samego powodu oglądałam maniakalnie Morderstwa w Midesommer :P
Ta roślinka to złocień maruna. Sieje się jak chwast, więc jak chcesz...

Aszko, co Ty opowiadasz! To jeszcze nie polubiłaś??? Nawiasem mówiąc, śliczna ta Twoja nowa zdobycz z Kierzaka.

Beato, jestem za ;:108 Na razie będę Cię prosić o dalsze opowieści :) Skłaniam się tak w ogóle ku stwierdzeniu, że Pillgrim to najładniejsza moja austinka i jeszcze ten śliczny świeży zapach.
Tak ogólnie to drażni mnie w nich trochę ta chimeryczność. Zachowują się jak księżniczki :? , mam wrażenie że niektóre są wręcz niestabilne. Do tej pory myślałam tak tylko o Otello, ale lista kapryśnic się wydłuża.
I te za mocno zwisające kwiaty. Pomimo tego jednak, mam do nich słabość. I tyle w temacie :lol:

Ewo, może tak być, że te pierwsze kwiaty są całkiem jakieś inne. Zdarzało się tak już i wprowadzało to niemało zamieszania na forum :wink: Dziękuję za miłe słowa o buszu i tajemniczym ogrodzie. Zawsze się cieszę, jak ludzie go tak określają :oops:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, właśnie wracam z odwiedzin.
Powiem tyle: :shock: Bardzo piękny ogród i bardzo dużym komplementem jest, jeżeli ktoś uważa, że mój choć trochę to baśniowe miejsce przypomina.

Gratki z okazji kwiatka Versicolora ;:63 :lol:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Oliwko - a jak wyglądają kwiaty Heritage? Mój ma różne kwiaty - jedne są katalogowe - drugie z kolei białe i mają więcej płatków ale są mniejsze, w zeszłym roku miałam ten sam problem ale te kwiatki były bardziej różowe. Zastanawiam się czy Heritage tak ma czy tylko ja mam felerny krzak.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kto szuka, ten znajdzie :D W ogrodzie Soczewki zobaczyłam różę (u mnie nie jest Balleriną :D ), która nosi imię Degenhardt. Wygląda jak znaleziona przeze mnie wcześniej Lilian Frost. Aż nadmiar informacji :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu widziałam te dziwne kwiaty u Ciebie, moja ma zwykłe. Nie tworzy białych. Robią jej się takie dopiero w tym roku?

Ewo czyli już masz dwie pasujące? A masz zdjęcia swojej, można by porównać.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Od zeszłego roku - najpierw był takie jasno różowe, potem białawe w tym roku są białe - może to powrót do korzeni? Przecież jest to siewka Iceberga - a ta dała dużą ilość sportów czyli jest dość niestabilna.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”