Zielono mi... w głowie i na parapetach ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi... w głowie i na parapetach ;)

Post »

Adam- nie ma za co ;) Cieszę się, że i Twój listek puszcza sadzonki. Przesadź go teraz do świeżego podłoża ( nie Odrywaj starej ziemi). Tylko delikatnie Przenieś całą roślinkę wraz z ziemią do doniczki nr 11 ewentualnie nr 12. Na dno doniczki Daj drenaż z keramzytu lub potłuczonej cegły. I od tej pory nie Podlewaj skrętnika wprost do doniczki, bo Uszkodzisz młodą sadzonkę. Wlej wodę do podstawki, Poczekaj pół godziny i resztę wody Odlej. Następne podlewanie dopiero za 7-10 dni. Gdy ziemia porządnie przeschnie.

Życzę powodzenia i czekam na zdjęcia młodej sadzonki u Ciebie ;:108

Kotiozkioto- ona jest ciemnobordowa, tyle, że zdjęcie z lampą i wyszła bardzo jasna. Jak wyjdzie słoneczko, wyniosę skrętniki na dwór i zrobię im zdjęcia. Wtedy będzie widoczne ich piękno i naturalny kolor ;:108

Stokrotkania- i o to chodzi... Skrętniki mają też wiele odmian i można ciekawe sztuki kupić. Ja marzę choć o jednym, pełnym... Ale ich jest mało. Może kiedyś listek "Seniority" upoluję ;:224

Renka1- róża rzeczywiście w tym roku pięknie zakwitła...Ma z tysiąc kwiatów ;:224 Fuksja chyba będzie pełna...na dniach powinna otworzyć pierwsze kwiatuszki...

Wando- Fiołkowe listki jest łatwiej kupić. Trudniej - upolować te skrętnikowe. Ale udało mi się nawiązać ciekawy kontakt z Panią, która Hoduje skrętniki już parę lat. Liczę na kolejne, jesienne zakupy listeczkowe u Niej ;:224 Skrętnikoza chyba zaczyna się na forum rozszerzać...

Anetta- będzie ich więcej ;:224

Teresat- dziękuję serdecznie ;)

Dziś pokażę Wam mój żłobek skrętnikowy na oknie południowo-zachodnim. Zaczyna się robić ciasno ;:224

Obrazek

Dziś przyszła paczuszka od Gardenii - kupiłam trzy listeczki pstrokatków, dostałam dwa gratisiki :tan Na zdjęciu - od góry, od lewej: Ness' orange pekoe, Apache Magic, Mac's just jeff. Na dole od lewej: Irish flirt, Scandal:

Obrazek

Tym samym liczba fiołków (sadzonek i listków) przekroczyła trzydziestkę...więcej nie planuję...

Wczoraj, na dosłownie, dziesięć minut wyjrzało słoneczko. Wykorzystałam ten fakt i zrobiłam kilka zdjęć. Oto jedno z nich...dzwonek:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Post »

justus27 pisze:Tym samym liczba fiołków (sadzonek i listków) przekroczyła trzydziestkę...więcej nie planuję...
Czy aby na pewno Justynko?...chyba Ci nie wierzę :;230
Ładnie rośnie skrętnikowe przedszkole.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko- zakupów więcej na razie nie planuję... Zobaczymy, ile listków się przyjmie. na razie 100% ma korzonki. Zobaczymy, czy kolejne listeczki też tak chętnie puszczą korzonki i sadzonki.
Mam ochotę wypróbować inny sposób na ukorzenianie. Albo woreczki, albo wilgotne chusteczki...
parapetowce
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko piękny parepecik skrętnkiowy ;:224
Super paczuszka , piękny kwiatek.
U mnie od niedzieli jest piękna pogoda, upał.
Awatar użytkownika
kasialb1
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 22:08

Post »

Skrętniki super, jak i żłobek z nimi.
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Justynko to fakt, że jak nazbierają się zaległości to potem trzeba dobrych kilku dni, żeby to sobie jakoś ogarnąc.
Ale niestety u mnie te zaległosci latem tworzą się niejako automatycznie, bo nie lubię i nie umiem siedziec przy laptopku po nocach, a dni bywają czasami za krótkie żeby znaleźc w nich czas jeszcze na Forum. A jak się jeszcze przytrafią wyjazdy albo wyjścia to już nie ma zmiłuj. :wink: Na szczęście jest potem długaśna zima w czasie której jest czas na zajrzenie tam, gdzie
latem tylko się przemykaliśmy. ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

O raaaaanyyyy :!: dzwonek wygląda zjawiskowo. Napawam się jego urokiem ;:180
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mis20- paczuszka mi też się podoba, bo pstrokatki są śliczne, nawet, gdy nie kwitną. No i Irish flirt- pierwszy miniaturek w mojej kolekcji fiołkowej ;:224

Zazdroszczę upału, u mnie padał deszcz od... Bożego Ciała...Dziś rano wreszcie wyjrzało słoneczko. Trzeba sie wybrać na grzybobranie...chyba.

Kasialb1- skrętniczki dziękują za komplementy. Może w słoneczku uda się im zrobić zdjęcie. Wtedy cały ich urok będzie widoczny ;:108

Elcia1974- hihi...racja. Ja tez, jak tylko mam chwilkę, zaglądam na forum, żeby długaśne zaległości się nie tworzyły ;:224

Anjju- to tylko dzwonek...Ale w słoneczku nasze roślinki o wiele piękniej się prezentują ;:108

I jeszcze jedna słoneczna fotka. Moje "paskowane" trzykrotki. Nie podniosłam żaluzji, i ich cień wyszedł na zdjęciu ;:224

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Trzykrocie cuuudne. ;:138 Moje też się dzisiaj raniutko kąpały w słoneczku. :wink:
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Post »

justus27 pisze:Renatko- zakupów więcej na razie nie planuję... Zobaczymy, ile listków się przyjmie. na razie 100% ma korzonki. Zobaczymy, czy kolejne listeczki też tak chętnie puszczą korzonki i sadzonki.
Mam ochotę wypróbować inny sposób na ukorzenianie. Albo woreczki, albo wilgotne chusteczki...
Ja też niejednokrotnie sobie obiecywałam "dziś nie kupię żadnego storczyka"itp...i wszyscy "kwiatkomaniacy"wiemy jak takie obietnice się kończą :;230 ..no,chyba,że miejsca Ci braknie...ale zawsze można zrobić półeczki :;230 .
Ciekawe,jak się sprawdzą Twoje nowe sposoby na ukorzenianie.
:wit
Pozdrawiam z urlopu,jak widać nawet na wyjeździe muszę tu na chwilę zajrzeć :wink:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elciu, Renatko - dziękuję :D
jeśli chodzi o fiołeczki, to szukam już tylko odmian pstrokatków i miniaturek. Dziś kupiłam kolejne 10 doniczek na fiołaski ;:224

W południe była sesja zdjęciowa skrętników. Teraz tylko jedna fotka z serii... "Na zielonej łące...."

Obrazek

A teraz zmykam na działkę, zbierać wisienki i fasolkę szparagową. A potem czeka mnie koszenie 13-arowej łąki i tak pewnie nie zdążę dziś ;:224

Miłego popoludnia ;:3
parapetowce
Awatar użytkownika
renio
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 19:49

Post »

Piękna trzykrotka. ;:138 Czekam na kolejne zdjęcia. ;:108
Pozdrawiam Renata
Domowe renio
Storczyki renio
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Śliczne skrętniki.
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

no nie! ;:14 nie było mnie tu 5 dni! ;:223 ja Cię strasznie przepraszam ;:180 jak ja mogłam się tak zagapić? ;:144
powiadasz, że anturium mam wynieść na balkon? czy skrętniczki? u mnie balkon od południowej strony, cokolwiek tam wyniosę to uschnie na wiór :;230 bo słońce mi daje tu czadu od 10-17.

no to teraz pewnie poemat Ci tu naklepie po takiej przerwie :;230 ;:224
skrętniczki przecudne ;:108 moje liściaczki jak się puszczą i zakwiecą to będziemy się wymieniać ;:108 a tymczasem proszę wpisać mnie na te co się ukorzeniają ;:108 (swoja drogą czadowy pomysł z tą folią, mi ciągle pionem stać nie chcą i kombinuję aby nie topiło się ;:223 - pozwolisz, ze skradnę patent?)
no i ten bordowy zakwitnięty piękny ;:108
przedszkole fiołkowe myślę też niedługo będzie kwitnąć? jakieś odmianowce czy zwykłe? jakie kolorki się szykują? swoją drogą ten żłobek skrętnikowy także zachęcająco wygląda, listeczki ładnie w pionie się trzymają :) niech wszystkie zdrowo rosną ;:138

róża w ogrodzie i trzykrotki w słońcu - WOW :shock:

no i na koniec jeszcze raz nagapiłam się na wspaniałe skrętniczki na zielonej polanie - powiedzmy - miód na.... oczy ;:97
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne te trzykrotki podwójnie pasiaste :wink: . Skrętniki pasące się na łące też urocze ;:138 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”