Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Balkon Lokiego

Post »

@ Kogra ? Mnie w szczególności rozczula widok biedronki przeżuwającej mszycę. :twisted:

@ AgaNet ? Ludzie są naprawdę dziwni. Ja w ogóle nie jestem w stanie pojąć ludzi, którzy mając ogród, robią z niego wygolony na łyso trawnik plus dwa trzewka pieprznięte tu i tam, może od biedy jakąś rabatę (ale i to niekoniecznie) i są zachwyceni. Mnie się niedobrze robi jak na coś takiego patrzę. Jeśli kiedyś dorobię się ogrodu, to będzie on wyglądał tak jak ogródek Kogry ? wyglądający na dziki i chaotyczny busz złożony z ogromnej ilości różnych gatunków roślin kwitnących. :-)

Jeśli chodzi o maczki ? wreszcie doczekałem się pierwszego maku lekarskiego. Moja przygoda z tym gatunkiem niestety nie należy do szczególnie udanych. Wbrew zapewnieniom producentów nasion (siałem dwie odmiany ? o kwiatach pełnych i o kwiatach pojedynczych od dwóch różnych producentów) i wbrew opisom, które można znaleźć w necie, to wcale NIE jest roślina łatwa w uprawie. Pierwszy raz w mojej trzyletniej historii balkonnictwa zdarzyło mi się, żebym na kilkaset wysianych nasion doczekał się zaledwie trzech dorosłych osobników (inne zmarniały na etapie kilkucentymetrowych siewek). Ale i tak cieszy mnie ten mak. Chociażby dlatego, że gdybym mieszkał w Polsce, a nie we Francji, to mógłbym sobie o nim co najwyżej pomarzyć ze względu na chorą legislację.

A oto fotka (za którą następuje fotka jednej z dalii Mignon ? tak mnie dalie zachwyciły, że już na przyszły rok sobie pokupiłem pełno nasion różnych odmian ? oraz ketmii południowej):

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Oj tak dalie są piękne a ta w czerwieni cudna .Loki a czy z któryś kwiatów chcesz zrezygnować skoro już nasionka (liczba mnoga)zakupiłeś, gdzie to wszystko umieścisz? bo oczywiście wszystkie wykiełkują i pięknie urosną i zakwitną :wink: A już teraz dżungla u Ciebie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A to mój maczek w prezencie dla Ciebie.

Obrazek Obrazek

Nie siałam, chyba ptaszki same przyniosły.
Aż dwie sztuki......co mi tam legislacja..... :;230
Jak przeszkadza to wyrzucę, nie chcę zaśmiecać twojego wątku. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Katarzynka ? Ty lepiej skończ te podchody i powiedz wprost, co Ci chodzi po głowie ? bo ja, jak na typowego faceta przystało, z odczytywaniem aluzji mam spory problem. :;230

Zazwyczaj sporo roślin nie wschodzi mi od pierwszego razu (albo wschodzą nie we wszystkich dołkach, w których je posiałem), więc sobie tak systematycznie dosiewam i dosiewam od marca aż do maja. W efekcie niemalże cały zapas zakupionych nasion idzie do ziemi ? i zostają mi jakieś smętne resztówki.

Zazwyczaj także nie zbieram nasion z własnych roślin ? raz że mi się nie chce, dwa że jak już nazbieram, to potem nie wiem, co z nimi zrobić (nasion wilców to mam tyle, że z hektar bym nimi obsiał ? bo akurat zdecydowałem się je zebrać w zeszłym roku), a trzy, że nie zawsze umiem je odpowiednio oporządzić (np. kiedyś próbowałem zebrać nasiona groszku, suszyłem przez dwa tygodnie, a jak w następnym roku chciałem je wysiać, to okazało się, że skiełkowały w kopercie, w której je trzymałem i szlag je trafił).

@ Kogra ? Podziwiam Twoją odwagę. Jeszcze jakiś policjant, albo inny zapalony orędownik walki z narkomanią wejdzie do tego wątku i tylko będziesz miała nieprzyjemności. :-P :-P :-P

Fotka jest cudna. Mak jest cudny. Nie usuwaj jej czasem. :-)

Przy okazji ? widzę, że u Ciebie też się bzygi uwijają. U mnie ich pełno, chyba zamieszkały w moich balkonowych kwiatach i w sumie widzę, że powoli się oswajają. Normalnie są to dosyć płochliwe zwierzaki, podrywają się do lotu i zawisają niczym helikopter w powietrzu, gotowe do ucieczki, gdy tylko zobaczą jakiś ruch. A u mnie ostatnio już siedzą sobie w najlepsze na kwiatkach nawet jeśli akurat je właśnie focę. Lepiej! Wczoraj jednego wieczorem mi wwiało do pokoju (bo silny wiatr był, a że w dzień było upalnie, to z tego korzystaliśmy z Żoną i zrobiliśmy przeciąg, żeby się trochę przewietrzyło). Jak to owad, latał jak opętany wokół lampy. Co najlepsze ? dał się złapać do ręki, wynieść na balkon, a potem jeszcze nie chciał z tej ręki zejść, mimo iż podstawiłem mu dalię pod nos. :;230

Ja tak z owadami mam często. Jak już jakiś na mnie usiądzie, to za nic nie chce sobie pójść. :;230 Chyba wiedzą, że je lubię. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Loki, na pewno wiedzą że je lubisz ;:108 bo jak nie to by przecież się tak Ciebie nie trzymały :;230
Kwiatki to tylko pretekst do odwiedzin. A maczek lekarski cudny, u mnie z siewów też nie zawsze się udają ;:224
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Loki o nic mi nie chodzi :D jakby co to powiem w prost że chciałabym może to czy tamto .
Wiesz że nawet by mi do głowy nie przyszło żeby takie podchody robić :;230
A z tymi nasionkami to ja nie umiem też przechowywać choć orlikowe się udało .W tym roku chciałam zebrać nasionka bratków ,zakochałam się w tych drobniutkich .Spróbuję jak się nie uda ,trudno to nie majątek ,kupie sobie gotowce .I ja mam jeszcze taki problem z cebulami zawsze mi usychały więc szachownicę zostawiłam w ziemi a zresztą wszystkie są w ziemi ale korzystając z Twojej podpowiedzi w tym roku pozwoliłam im uschnąć (liściom)wcześniej zaraz po przekwitnięciu obcinałam . Jak dobrze mieć takich znajomych którzy podpowiedzą ,nauczą ;:196
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Abeille ? ano ewidentnie wiedzą. :-) Tak ze dwa lata temu w wakacje jak jedna pięciocentymetrowa pani pasikonikowa na mnie wlazła, to za Chiny Ludowe zejść nie chciała. :-P Zresztą? Pamiętam, że już jako dzieciak wzbudzałem przerażenie moich rodziców, biorąc rozmaite owady na ręce, pozwalając osom przysiadać na mnie, etc. :-D

A co do maczków ? dzisiaj miałem niespodziankę, bo zakwitł mi kolejny, którego nawet nie zauważyłem (bo zginął w gąszczu maków polnych). Oprócz tego jest jeden wielgachny, ewidentnie czerwony i ewidentnie o kwiatach pełnych, który od trzech dni ma wyprostowany, nadpęknięty pąk, który za nic nie chce się otworzyć. Oby nie było tak jak z żółtymi irysami (które nie otwarły mi się nigdy).

@ Katarzynka ? No to jak Ci coś konkretnie będzie po głowie chodziło, to daj znać. ;-) Co do cebulek ? ja właśnie przeżyłem ciężki szok. Podpędzałem sobie bowiem zimą dwa hiacynty: postały na balkonie do pierwszych grudniowych przymrozków, po czym wniosłem je do mieszkania ? a późną wiosną wystawiłem na balkon, żeby sobie spokojnie podpompowały cebulki. No i właśnie zaobserwowałem, że jeden z nich... powtórzył kwitnienie. Teraz, w środku lata. Wprawdzie nie jest to wielki kwiatostan, lecz cztery kwiatki na krzyż, ale jednak... :shock:

Reszty cebulaków, chociaż zaschły, nie miałem okazji wykopać, bo rosną tam samosiejki chabrów. Mam nadzieję, że przedłużony pobyt w ziemi im nie zaszkodzi.

Poza tym ? trwa u mnie festiwal dalii. Zakwitł także pierwszy wilec trójbarwny. Fotki poniżej.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam !
LOKI
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Wiesz a ja już pierwszy rok zimowałam cebulki krokusów i szafirków .Ładnie wzeszły tylko nie kwitły teraz już wiem dlaczego .Dobrze że mi podpowiedziałeś .Teraz w ziemi mam dodatkowo szachownice i hiacynty choć nie mam za dużej nadziei że urosną w przyszłym roku .

Kwitnienia śliczne ,dalie urocze a ta na przedostatnim zdjęciu łał
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A czego tu się bać ?
Dwa kwiatki.....ileż z tego by można mieć pożytku ?
Nawet ptak by sobie nie pojadł za bardzo.
A kompotu gotować nie umiem bo bycie na haju mnie nie interesuje.
Zresztą codzienne życie w tym kraju to mi wystarczy - to największy haj przez całe życie. :;230
A co do kwiatów to mam pełno bzygów w ogrodzie i też siadają na mnie.
Ja je uwielbiam za ich pracowitość - podglądam je jak pracują przy zapylaniu pietruszki, tam ich mam jak w ulu.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Katarzynka ? człowiek uczy się całe życie. ;-) Ja tam swoim pozwoliłem zaschnąć jak trzeba w 2010. roku i w efekcie w roku bieżącym cieszyłem się kwiatami z własnej balkonowej hodowli. A nawet trochę rozdałem, bo miałem nadmiar. :-P

@ Kogra ? prawo jest prawem. :-P I zawsze znajdą się fanatycy, dla których jego litera ważniejsza jest od ducha. Kojarzę przed rokiem jakiś reportaż o kobiecie, którą pociągnięto przed sąd, bo wykorzystywała suche makówki do robienia suchych bukietów bodajże w ramach jakiejś terapii zajęciowej.

Co do życia w Polsce ? nie da się nie zgodzić... Popatrzy człowiek na taką karczemną awanturę zorganizowaną w Parlamencie Europejskim z okazji rozpoczęcia polskiej prezydencji w UE i już ma wrażenie, że to przecież nie może być prawda, że przecież niemożliwe, żeby poważni politycy narobili Polsce tak strasznego obciachu na arenie międzynardowej i że w związku z tym to MUSZĄ BYĆ HALUCYNACJEEE!!! AAAAAA!!! :;230

A bzygów u mnie też naprawę pełno.

A na koniec fotka tego maku lekarskiego o kwiatach pełnych, o którym wczoraj wspominałem. Jak widać, moje obawy były nieuzasadnione i pięknie się rozwinął.

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gratuluję maczka. ;:333
Jest na prawdę śliczny.

No to już wiesz co znaczy żyć na chaju w tym kraju....... :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Loki, no i tyle wyczekiwany maczek też Ci się rozwinął. Jest śliczny i do tego legalny :;230
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kogra & Abeille ? Nie tylko że jest śliczny, nie tylko że jest legalny, ale w dodatku jest... sprytny. :twisted: Otóż ostatnio u nas znowu dosyć wietrznie, co trwałości kwiatów maku raczej nie sprzyja, ale ten osobnik wplątał się kwiatkiem w hibiskusy letnie rosnące w skrzynce wiszącej powyżej, które go niemalże całkowicie od wiatru osłaniają. I tak sobie kwitnie. :-D

Pozdrawiam!
LOKI

PS. Abeille ? kuknij na privy. ;-)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziś trochę inna fotka ? oswojonego balkonowego gościa, który bardzo ładnie pozował na dalii. :-)

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Twoje dale szaleją! Moja jedynaczka jeszcze nie ma pąków ale biorąc pod uwagę, że właśnie zakwitł mi zawilec wieńcowy (pamiętasz Loki jak w Twoim wątku powątpiewałam w jego możliwości?) to pewnie i ich się doczekam.
A ten pełny maczek przypomina mi bardziej goździka niż mak, jakoś zbyt mocno jestem przyzwyczajona do tych łąkowych. Co nie zmienia faktu, że jest uroczy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”