Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych

Post »

nie mam opakowania "magicznej..." w domu, ale na opakowaniu jest opis stosowania - tak jak pisze elik 49, a pryskać będę pierwszy raz, sama nie wiem jak o tych ulewach zadbać o pomidory, może to poskutkuje, jutro na Podkarpaciu ma pokazać się słońce - od 10 dni u mnie leje ;:14
pozdrawiam
Iwona
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Magczną Sile do podlewania 1 łyżeczka na 10 l, a na oprysk pół łyżeczki na 10 l wody.

Asia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

elik_49 pisze:czym podlać, prysnąć, podsypać
Ale przeciw czemu ? Zgniliżnie wierzchołkowej, alternariozie, niedoborze magnezu ?.
elik_49 pisze:Czy siarczan magnezu a potem saletra wapniowa będzie dobrze?
Obawiam się, że nie będzie dobrze.Równie niekorzystny będzie opryskwapnowo- magnezowy. Magnez wchłonie się prawie natychmiast i może pogłębić podatność pomidorów na zgniliznę jako, że jest antagonistą wapnia. Niedobory magnezu to zapewne skutek ostatnich deszczów a nie braku w glebie. Jeżeli wykonałaś oprysk R+M to alternariozę masz na razie z głowy. Usuń jedynie porażone liście.
Na przyszłość, jeżeli masz glebę słabo przepuszczalną a zapowiadają większe deszcze pryśnij dolistnie magnez przed opadami. Gdybyś tak zrobiła teraz mogłabyś prysnąć na zgniliznę bez problemów. Myślę, że w tej chwili najlepiej będzie prysnąć wapnem na ZW a podlać/ nie podsypać/ krzaki siarczanem magnezu.
POzdrawiam
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

forumowicz jak zawsze ;:180. Nie sądziłam że te opady będą tak długotrwałe, to prawda że gdybym krzaki przygotowała na takie kąpiele nie miałabym teraz problemu.
Nie wiem czy dobrze myślę :oops: , prysnąć saletrą wapniową 1 łyżka na 10 litrów wody? Podobne stężenie zastosować do podlania siarczanem magnezu?
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55

Post »

Kochani, a nawozem substrala do pomidorków można teraz nawozić dolistnie jak już na krzakach są zawiązki owoców? Czy lepiej tylko doglebowo?
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tu jest Ela tabela/ ale mi się rymnęło :lol: / stężeń oprysków dolistnych
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2136
Do podlania siarczan identycznie.

:wit :wit
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

No i całkiem fajnie Ci się rymnęło :;230 ale dzisiaj wybaczam, najważniejsze są pomidory, tabelka super .

Aneta mam ten nawóz na działce, miałam zamiar nim dzisiaj pryskać, a widząc co dzieje się z pomidorami nawet nie sięgnęłam po niego, jutro mogę sprawdzić.
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36

Post »

Odnoszę dziwne wrażenie że dużo osób na forum trochę niefortunnie stosuję odżywki na pomidora, bo co chwilę czytam albo niedobór Mg więc idzie siarczan magnezu to znowu za chwilę sucha zgnilizna i idzie saletra wapniowa, a potem potas itd... Wydaje mi się że stosowanie nawozów jedno składnikowych wymaga dużej wiedzy i wyczucia, sam rzadko tak robię bo może być z tego więcej szkody niż pożytku.
Może lepiej i bezpieczniej jest stosować odżywki wieloskładnikowe?... Takie zawierające NPK +mikroelementy (oczywiście w proporcjach dostosowanych do fazy rozwojowej danej rośliny). Ja np. nie stosuje siarczanu magnezu tylko "Symfonia Złota" która zawiera 8 mikroelementów w tym najwięcej Mg.
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

rafik_ptp pisze:Odnoszę dziwne wrażenie że dużo osób na forum trochę niefortunnie stosuję odżywki na pomidora
100 % zgody ;:108

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

rafik nie mogę się z tobą nie zgodzić.

U mnie problem pojawił się po obfitych deszczach, ziemia mało przepuszczalna i pomidory od razu zareagowały. Jak do tej pory oprócz gnojówki z pokrzyw zasilałam nawozem z substrala o największej zawartości K. Pomidory mam ogólnie ładne, ale pierwsze objawy niedoborów na kilku krzakach są już widoczne. Jeśli mam kupować saletrę i siarczan których nigdy wcześniej nie stosowałam, to zdecydowanie wolałabym nawóz wieloskładnikowy który Ty polecasz, tylko czy jest u mnie w małej mieścinie dostępny i czy w opakowaniach takich rozsądnych dla ogrodników a nie producentów towarowych.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Elu na pewno jest. Jak u mnie, w wiejskim sklepiku, gdzie sprzedają, jak to się mówi groch z kapustą, i jest. To w twojej "małej miejscowinie" też będzie. A jak nie, to poproś, żeby sprowadzili. Powiedz im, że to jest hit sezonu i na pewno na tym zarobią :tan
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Mimo zimna i sporych opadów moje gruntowe pomidorki trzymają się dobrze

Bawole Serce
Obrazek

Kmicic

Obrazek

Pozdrawiam
Marianzet1
100p
100p
Od: 20 lip 2008, o 17:56

Post »

Pomidorki masz ładne! ;:138
Pozdrawiam Marian
------------------
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Niestety nie kupiłam tego nawozu bo go zwyczajnie nie ma, nie byłam we wszystkich sklepach ale w tych co wydawało mi się że powinien być osiągalny. Nie robiłam tez oprysku bo w dzień strasznie grzało, wieczorkiem musiałam być już w domu, na razie je obserwuje.
Ładne masz pomidory , moje kolejne wyglądają tak:

to rumba ożarowska Obrazek
zebra z dzióbkiem Obrazek
bez nazwy ale pyszny Obrazek
dyno x orange s. od suppy Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

forumowicz,śliczne masz pomidorki, :D Elik ,czyż ta Zebra z Dzuibkiem nie jest śliczna? :tan Jak będzie tak smakowąc jak wygląda to ;:180 ..ja zasilam Substralem Magiczna Sila dla pomidorów...na razie jest oki :roll: (oczywiście gnojowice z ziół)moja działak jest najbardziej smierdżąca w okolicy ;:170
0
Asia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”