Ogródek pod dębami, cz. 3
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek pod dębami, cz. 3
Wandziu czy to na pewno Dzwonek Karpacki bo wygląda mi na Rozwar
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aga, no pamiętam zdjęcie twojego padniętego koleusa. Wyglądał okropnie. Moje też nie są nadzwyczajne. I poza tym mają dziurki w liściach. Coś je obżera. Widzę, że nie są to tak bezproblemowe roślinki, jak się o nich zwykle pisze.
Taruniu, to na pewno są dzwonki karpackie. Kiedyś miały mniejsze kwiatki, a wtym roku są wyjątkowo duże. Faktycznie bardzo przypominają rozwar. Ale ja nigdy rozwaru nie miałam. Ten niebieski dzwonek rośnie w szczelinie między duzymi kamulcami. Może mu to po prostu wyjątkowo odpowiada i daltego tak kwitnie ładnie.
Taruniu, to na pewno są dzwonki karpackie. Kiedyś miały mniejsze kwiatki, a wtym roku są wyjątkowo duże. Faktycznie bardzo przypominają rozwar. Ale ja nigdy rozwaru nie miałam. Ten niebieski dzwonek rośnie w szczelinie między duzymi kamulcami. Może mu to po prostu wyjątkowo odpowiada i daltego tak kwitnie ładnie.

- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czyli faktycznie wygląda na to, że koleusy szybko łapią różne dolegliwości i jeszcze szkodniki je lubią 

- katik
- 1000p
- Od: 2 sty 2011, o 16:14
Wandziu z moich wysianych koleusów został jeden i to bardzo marniutki za to zaczynają kwitnąć heliotropy chociaż dość pużno udało mi się je kupić i wysiać 

- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Wandziu dawno mnie nie było pod dębami...ale jest tu prześlicznie kolorowo...królują teraz liliowce...masz wspaniałą kolekcję...
Ja też w pierwszej chwili pomyliłam je z rozwarem;))))
Koleusy jak masz gdzie przechować...to nic im nie będzie ..ja nawet w domu na oknie przezimowałam:))

Koleusy jak masz gdzie przechować...to nic im nie będzie ..ja nawet w domu na oknie przezimowałam:))
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Reni, Katik, jak fajnie że wpadłyście
Dawno was dziewczyny u mnie nie było. A dzisiaj każda wizyta jest w wielkiej cenie, bo deprecha tylko czai się po kątach.
Przez ten ciągły kilkudniowy deszcz aż nosi mnie po domu i wysiedzieć już w nim nie mogę. Gdy na chwilę przestało padać, wyskoczyłam do ogródka, by zobaczyć w jakim jest stanie. Niestety róże smętnie zwisają główkami w dół, lilie pokurczone, liliowce także. Nogawki spodni od razu nasiąkają wodą. Grzyb zaczyna atakować poszczególne rośliny. Wszystkiego się odechciewa. Kiedy to się w końcu skończy
Może więc trochę słonecznych fotek, żeby już w ogóle nie wpaść w chandrę. Tym bardziej, że jakoś odwiedzin dzisiaj u mnie mało. I smutno jest ogólnie

Przez ten ciągły kilkudniowy deszcz aż nosi mnie po domu i wysiedzieć już w nim nie mogę. Gdy na chwilę przestało padać, wyskoczyłam do ogródka, by zobaczyć w jakim jest stanie. Niestety róże smętnie zwisają główkami w dół, lilie pokurczone, liliowce także. Nogawki spodni od razu nasiąkają wodą. Grzyb zaczyna atakować poszczególne rośliny. Wszystkiego się odechciewa. Kiedy to się w końcu skończy

Może więc trochę słonecznych fotek, żeby już w ogóle nie wpaść w chandrę. Tym bardziej, że jakoś odwiedzin dzisiaj u mnie mało. I smutno jest ogólnie

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Też wyszłam do ogrodu jak przestało trochę padać , wszędzie pełno wody , zapada się po kostki za każdym stąpnięciem a kwiaty i krzewy po przyginane do samej ziemi .. Znowu zmokłam i wróciłam do domu a teraz morduje mnie kaszel ,, ale się dorobiłam ...
-
- Od: 24 kwie 2008, o 10:57
Wandziu Twoje fotki są tak pięknie rozświetlone słońcem, a u mnie
deszcz zniszczył kwiaty i dalej leje , nie da się nawet poobcinać tych
zniszczonych
deszcz zniszczył kwiaty i dalej leje , nie da się nawet poobcinać tych
zniszczonych

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
U mnie też deszczowo i smętnie. Piękne te białe karpackie. zastanawia mnie, co to za roślinka na zdjęciu pod żółtym liliowcem. Przetaczniki, tojeść orszelinowa? nie wiem.
Żółta kompozycja z dzbankiem słoneczna i taka "moja" dziękuję.
Żółta kompozycja z dzbankiem słoneczna i taka "moja" dziękuję.
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Wandziu koleusy to moja tegoroczna namiętność. Nie mam z nimi problemu. Na parapecie okiennym trzymam takiego dużego udało mi się przechować go z ubiegłego roku.
- agusia2410
- 500p
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
W sezonie też nie mam problemu z koleusami, pięknie rozrosły mi sie, gorzej w zimie, co roku kilka mi padnie przez zimę, a swego czasu miałam ponad 10 odmian
W tym roku musiałam wszystkie kupić na ryneczku, w tym roku kupię sobie siew na zapas, gdyby czasami znowu miały mi paść zimą
A ja wpadam codziennie do Ciebie, chociaż nie zawsze się wpisuję, brak czasu, ale na pewno zaglądam

A ja wpadam codziennie do Ciebie, chociaż nie zawsze się wpisuję, brak czasu, ale na pewno zaglądam

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Wandziu, zgapiłam od ciebie i w przerwach chmurowych wsadziłam do jednej miski kilka odmian koleusów, bo dostałam jeszcze wczoraj bordowe.Teraz muszę poczekać aż się zagęszcza.
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
A moje koleusy marnieją na deszczu , zrobiłam już szczepki aby całkowicie nie stracić ..
- agusia2410
- 500p
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
Moje koleusy stoją sobie pod werandą, więc osłania je trochę od deszczu, chyba że zacina deszcz akurat z tej strony to napada, ale nie jest źle, wczoraj nawet musiałam je podlać, bo miały sucho - pomimo deszczów, ale u mnie już dzisiaj prawie trzeci dzień nie pada (nie licząc mżawek)

Wandziu, uwielbiam te Twoje świetlno-cieniste ujęcia w ogrodzie... Youngii oraz trawy cudowne 
u mnie też smętnie, i w ogrodzie i na duszy... jakoś tak człowiek bezwiednie wpada w objęcia chandry i nic mu się nie chce... a wczoraj tak się już ładnie wypogodziło, zdążyłam nawet skosić trawnik, zapowiadało się, że i dziś będzie miło, a tu od rana... ech.
mimo wszystko, dobrego wieczoru!

u mnie też smętnie, i w ogrodzie i na duszy... jakoś tak człowiek bezwiednie wpada w objęcia chandry i nic mu się nie chce... a wczoraj tak się już ładnie wypogodziło, zdążyłam nawet skosić trawnik, zapowiadało się, że i dziś będzie miło, a tu od rana... ech.
mimo wszystko, dobrego wieczoru!