Witam Panie Tadeuszu.
Dziękuję za odpowiedź.
Grillowędzarnie posadziłem na płycie betonowej o grubości około 35 cm zbrojonej (200x80 cm), około 8 cm nad ziemią, tak aby woda nie wchodziła pod pierwszą cegłę.
Jak pisałem do budowy użyłem cegły z odzysku, jest ona dosyć długo palona w piecu (tzn. używana)- sądzę tak ponieważ ma kolor jakby wiśniowy (jak by była pomalowana

), dlatego sądzę, że nie będzie nasiąkać wodą, mam też białą szamotkę - twardą jak kamień. Cegły które obecnie są w sklepach są raczej marnej jakości i takiej cegły bym nie pozostawił bez zadaszenia - oglądałem w supermarketach.
Górę chcę wykonać w postaci konstrukcji samonośnej - łuk, zastanawiam się czy wiązać dodatkowo drutem ściany na których będzie postawiony łuk tak aby się nie rozeszły na boki.
Ściany na których będzie stał łuk będą połączone ze sobą trzecią ściana prostopadłą do nośnych łuku
Jak skończę to załączę kilka zdjęć.
Budowlę

mam zamiar na zimę owinąć folią, zastanawiam się tylko, że jak nawilgnie wszytko na jesieni, następnie okręcę to folią, to czy tak zawilgocone, zaizolowane nie rozleci się pod wpływem mrozu.