U Gajeczki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Re: U Gajeczki

Post »

Sama nie uprawiam warzyw, za to podziwiam je u innych.
Twoje to piękne, zdrowe okazy, wyglądają bardzo apetycznie ;:137
Spodobały mi się zwłaszcza ogórki. Lubię takie jasne.
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gajeczko super aż mi oczy :shock: Jak wcześnie i pięknie ci owocują ;:138
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11

Post »

Dziękuję Wam dziewczyny za tyle wspaniałych słów :) Miód na moje uszy! Jeśli będziecie chciały to chętnie pozbieram nasionka tych podłużnych pomidorków, zamierzam właśnie w tym roku pozbierać dla siebie, nawet od razu spróbuję zasiać, czy wschodzą. Ale niestety - nie bardzo wiem co to za odmiana jest.
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

A tak w chwili obecnej wyglądają moje bakłażany. Niektóre pąki dziwnie brązowieją na końcach, mam nadzieję, że to nic złego:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

Dzięki za zdjęcia bakłażanów ;:196 teraz już wiem mniej więcej ile jeszcze moje muszą podrosnąć. myslę, że za tydzień - dwa i u mnie się pąk pojawi. pozdrawiam
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Cieszę się, że mogłam pomóc :)
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Dzisiejsze moje zbieractwo:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z jednego krzaka dwa wielkie gary porzeczek, co dało mi 12 słoiczków galaretki :) Mniam, będzie super do ciasta :)
Awatar użytkownika
Tatia
50p
50p
Od: 20 cze 2011, o 09:57

Post »

Kurczę, aż ślinka cieknie. No i mnie zmobilizowałaś: w przyszłym roku tworzę wielką owocową rodzinkę.
iwonas85
200p
200p

Post »

a ja już moją zrobiłam a w weekend zrobię nalewkę ;:224
elzunia70
100p
100p
Od: 18 mar 2011, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gajeczko ;:138
przepiękny ten twój ogródek niczym w raju ;:3
aż się serce raduje i gęba śmieje
a w dodatku jaki czyściutki i zadbany
powiedz ilu masz pomocników do utrzymania takiej sterylności na takim areale :wink:
i nie dziwię ci się że nie chcesz go powiększać
bo chyba już od razu ktoś bardzo mądrze
przydzielił ci taki obszar że jak go obrobisz to będziesz mieć dość :tan
powiedz ile mają lat i jak prowadzisz porzeczki ze sa takie dorodne
i czy bakłażanki najpierw rosły w foli-bo widzę konstrukcje
co do kwiatków to napisz jaką masz odmianę bo moje wyglądają zupełnie inaczej,ale u drugiej odmiany tej późniejszej jeszcze wogle nie ma kwiatków więć jak się pojawia to może będą takie jak twoje
pomidorki -pyszności (i znów zamęczę cie pytaniem -jak pozwolisz :P )mają tak ładnie odsłonięte grona owoców czy to tak im samym wyszło czy to ty poobrywałaś liście ,bo u mnie niedługo będzie dżungla i z jej powodu boje się jakiegoś choróbska
a jeśli lubczyk posadziłaś w tym roku,to musisz rwać go tak ostrożnie ale za rok-garściami
a do czego go używasz?
pozdrawiam i czekamy na reszte pyszności (ja najbardziej czekam na arbuzy,cukinie,ogórki,świdośliwy i winogrona)
;:167 :wit
pozdrawiam
elżunia
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

A Wy mnie motywujecie do działań ogródkowych i do obecności na forum, bardzo tu miło :) I dziękuję za wszystkie komentarze :)

Elżuniu: sama zajmuję się ogródkiem, ale mam teraz wakacje od pracy więc mam na to czas. Trawnikiem zajmuje się tata i ogólnie czasem wbije jakieś paliki itp. A czyściutko to nie jest, ja tylko tak wybieram zdjęcia :D Krzak porzeczki na zdjęciu ma ok 10 lat, szczepił go mój brat, teraz 3 sezon ma piękne owoce i bardzo dużo. Oprócz niego mam jeszcze takie stare krzaczki, są starsze ode mnie pewnie, bo były "od zawsze", ale z nich to tylko dzieciaki objadają owoce.
A bakłażanki mają konstrukcję, na którą zakładana była włóknina, bo były bardzo zimne noce. Później przestałam okrywać i chyba nawet lepiej im to wyszło. A odmiana to szczerze mówiąc zapomniałam :( W ogóle to mi chorują od deszczu :(
Pomidorki mają poobrywane liście. A to jakiś dotykał ziemi, to ciach go, inny coś był żółty, to też ciach. I tak widać co zostało. Zawsze na pomidorkach obrywałam liście, tak po jednym, w razie konieczności dwa, raz na jakiś czas. Moja mama tak robiła to ja też :)
Lubczyku używam zawsze do rosołku, zamiast przypraw typu wegeta itp. Daję 2-3 gałązki pod koniec gotowania, tak 10 minut przed końcem, razem z liśćmi selera korzeniowego. Ale oprócz tego siekany lubczyk dodaję do większości zup, zwłaszcza tych jarzyny+rosół, takie najbardziej lubię :)
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

A teraz kilka zdjęć. Wszystkie są z niedzieli, kiedy to troszkę się przejaśniło. Normalnie mam już depresję od tego deszczu. Ogórki zaczynają gnić, pomidorkom skręcają się liście, bób i fasolka szparagowa położyły się po ziemii :( Masakra jakaś. Chociaż takie fotki na pocieszenie:
Na początek prezent od mamy chłopaka (Iwonko, coś mi się zdaje, że to tak jak u Ciebie z malinami :P)

Obrazek

I moje własne datury wyhodowane z ziarenek. Któreś z nich mają być fioletowe, ale nie mam pojęcia które to. I niestety czeka je jeszcze przesadzanie. Nie wierzyłam, że one w ogóle urosną i wsadziłam maleńkie sadzonki po kilka.. A one urosły :D

Obrazek
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Kosz też jest prezentem, zrobiony przez wujka chłopaka, sadzonki kupione:

Obrazek

I kilka różyczek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta niestety trochę zdziczała i nie chce się wspinać po pergoli tak, jak ja bym chciała:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Liliowce, kasztanowce i inne takie, rosnące na maleńkiej rabacie:

Obrazek

Obrazek

To jest leniwiec, on dopiero myśli o kwitnieniu:

Obrazek

I kasztanowiec, wyhodowany samodzielnie, cieszy mnie bardzo, że pojawia się chyba obietnica "kwiatuszków" i własnych nasionek:

Obrazek

Obrazek

Całokształt:

Obrazek

Te kwiatuchy to po jednej stronie studni, a po drugiej krzaczki, które miały być miniaturkami, a rosną.. Chyba trzeba będzie je przenieść:

Obrazek
iwonas85
200p
200p

Post »

hej :)niestety net mi zwolnił i nie mogę nwet Twoich zdjęć obejrzeć:( tylko lilia się pokazała w bardzo ładnym kolorze :)
ja daturę dostałam kiedyś od cioci ale zmarnowałam ją przez zimę. A ten kasztanowiec to to samo co rącznik?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”