Kapusta pekińska- uprawa, choroby, szkodniki.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kapusta pekińska, kiedy do gruntu?

Post »

boreks z tego co pamiętam to pekinkę sianą do inspektu w lutym wysadzałam w maju do gruntu (po przymrozkach). [Sprawdź czy na etykiecie jest że do wiosennego wysiewu.] Wtedy za bardzo eksperymentowałam i mi nic z niej nie wyszło. To było na próbę.
Potem w połowie lipca wysiałam prosto do gruntu i nic z nią specjalnego nie robiłam, urosła pięknie i jeszcze w listopadzie zjadałam własną kapustkę. Pyszna była. :)
Martucha_92
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej jestem tu zupełnie nowa i bardzo potrzebuję pomocy :) a widzę że znacie się na rzeczy :) otóż wysadziłam moje kapustki na początku maja i mają już ok. 20cm, ale słyszałam że trzeba je obwiązywać żeby zrobiły się ładne główki. Pierwszy raz chciałam posiać kapustę i nie wiem co powinnam robić : obwiązywać czy nie? a jeżeli tak to czym i w jaki sposób?? z góry dziękuję za odpowiedź :)
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Nic nie wiem na temat podwiązywania glowek ale po podlaniu wodą główki wyrażnie wiążą się w pionie.
Tak jest na chwilę obecną.
Martucha_92
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2011, o 13:11

Post »

.... troszkę źle się wyraziłam, chodziło mi o nakładanie siatek(??) żeby zawiązywały się ładne główki i liście się nie rozchodziły
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kapusta pekińska

Post »

nie zaszkodzi :) bo kapustę pekińską można wysadzać do 15 lipca :shock: ale na zbiór jesienny :)

ja na dniach też sobie chyba pekinkę posieję ;:65
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja kiedyś próbowałam robi takie otoczki z butelek 2 l. (powycinałam obręcze) ale to był totalny niewypał. podlewałam b. ostrożnie by nie na liście a one i tak gniły, pewnie się przegrzewały. Siatka.. hmm można by spróbować na jednej czy zadziała.
Teraz nic nie robię, te liście które mają sie położyć to się kładą a środkowe ładnie zawiązują.

niestety, gdy kapusta była młoda nie zdążyłam przed jakimiś żyjątkami (za późno opryskałam) i zjadły mi środkowe liście w kilku szt., ale zostawiam je. Teraz z jednej są po 3 kapusty, próbują się zawiązywać ale nie wiem czy się uda.. ot znowu eksperyment ;) najwyżej kurki się najedzą jak nie wyjdzie ;)
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Widzę u siebie , ze żadne siatki kapuście pekińskiej nie są potrzebne, główki są duże, zwięzłe, liście są sztywne i nie kładą się na ziemi. Już jemy pekinkę.
Odszedlem2

Post »

A-propos obwiązywania. Gdy kapusta nie ma jeszcze wykształconej główki zawija się 4-y boczne liście i spina gumką recepturką za sam koniuszek liści. Dzięki brakowi światła, tak zapakowana główką ma delikatniejsze (białe) i pozbawione resztek goryczy wnętrze główki. Tak mówił mój Śp.tato.
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

A ja mam pytanko do uprawiających kapustę pekińską-- jak długo można (czy w ogóle się daje) ją przechowywać w warunkach domowych (piwnicach)?? Mam na myśli zbiór jesienny. ;:24
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

koja kapustka zdjęcie z 25.06:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lobuzka ja swojej nie zdążyłam przechowywać bo wszystkie na bieżąco zjedliśmy. Ostatnie w listopadzie zanim przymrozki zniszczyły
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Hmm, dzięki Aga.
Osobiście na pekinkę nastawiam się raczej zimą. Latem, jesienią jest tyle innych rarytasów, których ciężko w zimie dostać.
Może ktoś przechowywał zimą?
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Odszedlem2

Post »

Witam.
Kiedy można sieć najpóźniej do gruntu kapustę pekińską. Jakie odmiany polecacie.
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37

Post »

Ja się podłaczam, ją się pikuje?, od razu do gruntu, czy do doniczek, i wysadzić? ( w doniczkach zawsze mi wszystko ładnie wschodzi)
Odszedlem2

Post »

Można do gruntu, z tego co przeczytałem w temacie kapusta nie lubi by jej "korzenia miętolic" (czytaj nie lubi przesadzania) daty widziałem 15 lipca ale nie wiem czy można pozniej. Ps jak długo wam wschodzi w gruncie posiałbym między bobem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”