Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Post »

Pięknie Izuniu nazwałaś "pora deszczowa" - chyba faktycznie taka nam nastała. :D
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Jacku, mój mózg pracuje trochę inaczej. W czasie pielenia jakoś żadne pomysły mi do głowy nie przychodzą :roll: W zasadzie nawet nie wiem, o czym myslę przy tej czynności :roll: Chyba w tym czasie mój umysł "odpływa" i odpoczywa :D
Penstemona postanowiłam ujarzmić, sadząc go pomiędzy w miarę wysokimi bylinami o sztywnych pędach. Czy mi sie uda? - zobaczymy! :) :D

Basiu, widzisz, a nie mówiłam? :lol: Podobne! Tylko budowa kwiatu inna.
Pod rumiankiem jest trojeść amerykańska.
Moje kociorki czasami się leją, ale na ogół się kochają :D Oczywiście szylkretowa jest kotka, u kocurków nie występuje takie umaszczenie.
Ben venuto po włosku oznacza tyle co dobre wejście. Do tego kota pasuje idealnie, bo przybłąkał się do nas, kiedy był na skraju wyczerpania. Prawdopodobnie nie przeżyłby następnej nocy. Został u nas i wszyscy go polubili, nawet M w końcu się do niego przekonał. To bardzo dobry kot po przejściach. No i miał "dobre wejście" :lol:

Danusiu, myślę jednak, że mój Papa jest Papą, tylko takim trochę kapryśnym ;) :lol:
Najlepiej by było, jakbyś Ty mojego mogła obejrzeć w realu ;)

Krysiu, u mnie już od jakiegoś czasu występują wyraźnie pory deszczowe i suche. Jak jest sucho, to i miesiąc, a jak juz zaczyna padać, to ... też miesiąc :lol: No, czasem krócej, ale taki podział rysuje sie wyraźnie.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu napatrzyłam się na Twoją gipsówkę, porównałam ze swoją i tak sobie podumałam a może zrobić szpaler gipsówki w różach, a może coś ze mną nie tak? pamiętam moja mama miała jeszcze w różach asparagus tak nazywaliśmy ale to jest szparag, świetne miał takie czerwone kulki, był rewelacyjny a ja nie mogę się go dochować.

Najważniejsze dobre wejście może biedak o tym wiedział, tak bardzo chciał u Was zostać i zrobić wrażenie, ale najważniejsze udało się, niech się zdrowo chowa, podobnie jest z moim schroniskowym pieskiem, to sa nasze przytulanki.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izka ...rzeczywiście róż czerwonych jest wiele ,ale niewiele dostępnych u nas ,a Lavaglut jest różą,która zawsze dostępna była...Stawiam na nią... :D Mikołajki i krwawniki ...sielsko i anielsko... ;:170
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
jaclaw
200p
200p
Od: 3 lip 2011, o 22:32

Post »

piękna lilia ;:138
podoba mi się rożnorodność kwiatów :)
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:138 A mnie się wszystko podoba, a kociaki najbardziej!!!!!! Kiedy będziesz u nas??? :D
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu, slaczego uważasz, że coś z Tobą nie tak? :lol:
Jeżeli podoba Ci się taka wizja, to ją zrealizuj :D
Szparaga też mam, chociaż rzadko widzę na nim czerwone kulki. Zazwyczaj jest obżerany przez jakieś robactwo i nie wydaje owoców. Ale ma urocze, zwiewne listki :D
Na tym zdjęciu nie widać dokładnie, ale za różą rośnie gipsówka, a po prawej stronie- szparag :D
Myslę, ze da sie oddzielić sadzonkę ;) jeśli chcesz, to jesienia wykopie Ci kawałek :D

Obrazek

Benvenuto chyba wiedział, ze jak u nas nie uda mu sie zostac, to juz po nim. Myślę, że pamięta o tym i jest wdzięczny. A ja szczególnym uczuciem darzę stworzenia, które zaznały cierpienia.

Neli, to na pewno nie jest Lavaglut. Widziałam tę różę u Ciebie i jestem pewna! Moja ma inne kwiaty, inny pokrój. Kolor też chyba inny. Wydaje mi się, ze Lavaglut jest ciemniejsza ...

Jacku, dziękuję! Lilia niestety tylko jedna :(

Tosiu, dziękuję! Nie wiem kiedy, bo jak się rozpogodzi, to jadę do Cieszyna. Juz obiecałam.
Basia też mnie namawia ... Może uda się za jednym zamachem do Basi i do Was? ...
A Wy kiedy przyjedziecie do mnie? ;:109
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Lavaglutka jest ciemniejsza ;:108
A tak w ogóle to dla mnie wszystkie czerwone róże są takie same :;230
Pewnie dlatego, że sama w ogrodzie mam ich chyba 8 na prawie 200 ;:224
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu ja mam tylko dwie czerwone (nie licząc Papy M.) i choć różnia się wysokością, kwiaty maja prawie identyczne. A jednak ... jak sie dokładnie przyjrzeć, to są różnice i w budowie i w kolorze :D Nie uwierzę, że Ty tych różnic nie szukasz ;) :lol:

Jeszcze zostało mi trochę zdjęć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Przestudiowałam informacje o trojeści ...i juz jej nie chcę :;230 ekspansywna jak tojeść kropkowana, którą wydawałoby sie skutecznie wyeksmitowałam. Cóż, tylko mi sie wydawało ;:224
Rozumiem Twoją miłość do kocich nieszczęść. Mam to samo. Jeszcze niedawno obiecałam sobie więcej żadnego kota w domu i mam dwa :) obydwa były już jedną łapą w kocim niebie.

Ooo, pokazałaś lisi ogon :) sadziłam go wiosną i kompletnie nie pamiętam, gdzie? :roll: Mam więc zadanie na jutro.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mówisz Basiu i trojeści amerykańskiej? :shock: Mam ją chyba 3-ci sezon i jak miała jeden pęd, tak ma do dziś! Nigdzie się "nie zapuściła" ...
Tojeść kropkowana, to co innego! Dlatego rosnie miedzy multiflorami a za sąsiadke ma jedynie hostę-olbrzymkę :lol:

Do mnie rzadko trafia "kocia bieda", bo moje własne koty skutecznie odstraszają przybłędy. Benvenuto nie miał juz wyboru, bo przeganiany od domu do domu, nie miał juz sił szukać dalej ...
Ale i moim kotom czasem działa się krzywda, za sprawą "serdecznych" sąsiadów. I te skrzywdzone maja u mnie największe względy :D
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

U mnie na działce też jest widoczny podział pogody - pora deszczowa jest wtedy, kiedy
przyjeżdżam na nią, a pora sucha jak mnie na niej nie ma. :;230 :evil:

Hm... jak bym tyle chodziła po działce, szukając natchnienia, to już w ogóle nie miałabym kiedy plewić. :wink:
Ale o czym myślę plewiąc, to też nie mam zielonego pojęcia, hihi... Muszę poobserwować.

Widoczki Izuniu piękniste! ;:138 Nie sposób się napatrzeć.
I właściwie trudno Ci się dziwić, że tak szukasz natchnienia, bo przy tej różnorodności kwiecia
w ten sposób faktycznie łatwiej coś wymyśleć.

Czy multiflorę przycinasz po kwitnieniu? A kwiatki przekwitłe zostawiasz (sporo ich) czy wycinasz?

Teraz już wiem, skąd u Ciebie takie śmieszne literówki. :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Iza... na jakiej wysokości zakwita Twoja trojeść amerykańska? U mnie już drugi rok oczekiwania na kwiaty... nabyłam kiedyś małą sadzonkę... co roku wypuszcza lisciory - i tyle... aaa... i mszyce ją pokochały :evil:
Co do ekspansywności... juz chciałam potwierdzić Twoje słowa i wziąć ją w obronę, ale przypomnialo mi się, że w tym roku odkryłam dobre pół metra dalej coś... co wygląda, wypisz - wymaluj, jak moje dwa pędy trojeści. Czyżby? W każdym razie też nie kwitnie :roll:
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

A! przypomniałam sobie jeszcze, że miałam zapytać Cię o jaśminowca, którego
od Ciebie dostałam. Czy on jest z tych niepachnących? W tym roku po raz pierwszy
zakwitł, ale jakoś nie bardzo pachniał.
No i zastanawiam się, czy go nie przesadzić i kupić jeszcze jakiegoś pachnącego na to miejsce.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Porównałam trojeść do tojeści po lekturze w necie m.in. http://www.apiflora.pl/index.php?option ... Itemid=112 :D
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”