Żywopłot z grabu

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grab pospolity na żywopłot.

Post »

Dla poszukujących inspiracji żywopłotowych

tutaj znajdziecie ostatni odcinek programu poświęconego ogrodom z telewizji publicznej, na którym jest przykład założenia żywopłotowego z grabu, pięknego zresztą.
Są również pokazane inne niesztampowe propozycje na żywopłot (głównie liściaste), ale znalazł się i piękny fragment żywopłotu z choiny kanadyjskiej. Szkoda, że Panowie tak szybko przeszli między tymi żywopłotami.
danusia18
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 cze 2011, o 15:38

Post »

Witam Wszystkich
mam zamiar jesienią zasadzić żywopłot z grabu na działce , która nie ma ogrodzenia .Czy nie będą go obgryzać sarny i zające , które czasem podchodzą pod mój dom :?:
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Niestety bedą obgryzać :(
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Awatar użytkownika
kalikkq
50p
50p
Od: 6 cze 2008, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam. Właściwie nie ma takiego gatunku nadającego się na żywopłot, którego nie zjedzą sarny albo zające. Trzeba je po prostu odstraszać od terenu. I tutaj do wyboru i koloru:

tzw. repelenty - preparaty odstraszające - kupisz w necie albo, jak się ładnie uśmiechniesz dadzą trochę w najbliższym Nadleśnictwie - "Repentol" - "Emol 05 LA", "10 LA" i "BTX LA" - "Cervacol extra" - "SARNA-STOP 45 EC KONCENTRAT"

ekologicznie szare mydło w woreczku po włoszczyźnie powieszone na gałęzi, wilczy mocz na sarny i kał lisa do smarowania pni ( ale za diabła nie wiem, gdzie teść to załatwiał - chyba z pobliskiego prywatnego zoo)

i wreszcie odstraszacze nadając impulsowo Ultradźwięk o wysokiej częstotliwości, który wyjątkowo drażni układ słuchowy dzikich zwierząt - też do kupienia w necie ale dobry to raczej droga impreza. Pzdr :D
Kto nie kocha zwierząt, nie kocha i ludzi ............
mazozu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 cze 2011, o 20:24

Przycinanie starego żywopłotu

Post »

Mam przed domem stary (kilkadziesiąt lat) żywopłot z grabu. Niestety poprzedni właściciel nie dbał o niego za bardzo. Jest mało gęsty, za to za wysoki i za szeroki. W tej chwili najładniej rośnie tam, gdzie ekipa budowlana rok temu przycięła jeden krzew prawie do gołego pieńka.
Chciałabym go przyciąć i to mocno. Nie wiem tylko jak mocno mogę. Żywopłot ma około 2m wysokości i prawie 1m szerokości. Chciałabym by docelowo miał około 1,7m wysokości i 0,7m szerokości (głównie chodzi o przycięcie od strony ulicy, wyłazi mocno na chodnik i z wysokości). Ciąć powinnam raczej krócej niż oczekiwany rozmiar, by na wierzchu zostawały nowe odrosty. Tylko ile?
Awatar użytkownika
kalikkq
50p
50p

Re: Przycinanie starego żywopłotu

Post »

Możesz go radykalnie przyciąć. Grab bardzo dobrze znosi cięcie. Teraz właśnie przyjdzie na to czas. Żywopłoty z roślin liściastych zrzucających na zimę liście przycinamy, co najmniej dwukrotnie w ciągu roku. Pierwszy raz robimy to na przełomie czerwca i lipca. Przycinamy wtedy pędy o połowę ich długości .Powtórnie - po zakończeniu wzrostu jesienią. Skracamy wtedy wszystkie tegoroczne pędy do długości 10 cm. Powodzenia :lol:
mazozu
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za odpowiedź. Ale mam jeszcze pytanie.
Radykalnie tzn. jak? To co mi chodzi po głowie, to jest to, co zrobili budowlańcy rok temu - czyli do głównego pnia, wszystkie grubsze gałęzie blisko nasady. W tym roku już mi nic raczej nie odrośnie by ciąć drugi raz. Trochę się boję zmarnowania krzaczków dlatego dopytuję. Z drugiej strony kusi mnie opcja takich pięknych odrostów jak są na tym jednym.
Awatar użytkownika
kalikkq
50p
50p

Post »

Witam ponownie. Jeśli jeden egzemplarz dobrze to zniósł pozostałe raczej zachowają się identycznie - przynajmniej u mnie tak było - z tym, że ja miałem pewność, iż wszystkie moje Graby pochodziły z jednej szkółki, były sadzone w tym samym okresie i w identycznym podłożu. Przytnij identycznie, jak ten który Ci się podoba.
Nawet jeśli kilka się zmarnuje (tfu tfu) to bez problemu dokupisz kilkuletnie sadzonki np. na Allegro. Raczej tylko takie wchodzą w rachubę w Twoim przypadku, jeśli żywopłot ma jakoś wyglądać, bo Grab niestety pięknie wygląda ale wolno rośnie.

Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
kalikkq
50p
50p

Post »

Strzyc równomiernie z boku i z góry zaczyna się Graby dopiero, gdy dorosną do 1 m wysokości pzdr
mazozu
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Wielkie dzięki.
Będę cięła radykalnie, u nasady gałęzi.
Grab rzeczywiście może być ładny i dlatego nie chcę go zmarnować, ale taki jak jest teraz to niestety pięknie nie wygląda.
W razie czego po po prostu za rok dosadzę.
Jeszcze raz dziękuję.
mazozu
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Przycięłam. Stoją pieńki z krótkimi kikutkami i pojedynczymi, młodymi gałązkami (też krótkimi). Sąsiedzi twierdzą, że ktoś kiedyś też tak zrobił i odrosło.
Pomyślałam, że może warto go zasilić po takim drastycznym zabiegu. Teraz jest chyba jeszcze dobry czas na nawóz. Czym można mu pomóc?
Awatar użytkownika
kalikkq
50p
50p

Post »

:wit Nawozić - ale lepiej naturalnym - obornik, nawóz kurzy, gnojówka z pokrzyw itp. ... Mój po ataku powoju
też był biedny. Dziś jest taki !!! Tyle, że jeszcze nie zacząłem go na nowo formować. Głowa do góry - będzie dobrze
:uszy Pzdr :D :D :D

Obrazek
mazozu
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Aromatyczny nawóz naturalny raczej nie wchodzi w grę - ani nie mam do takiego dostępu (pokrzyw też w okolicy nie widać), ani nie odważę się w środku miasta tak urozmaicać atmosfery (żywopłot od ulicy i blisko sąsiadów).
Może jakiś nawóz sztuczny?
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Kontakt:

Post »

kalikkq pisze:Mój po ataku powoju
też był biedny. Dziś jest taki
Ile lat ma Twój żywopłot i jakie duże sadzonki sadziłeś? Zamierzam posadzić jesienią kawałek żywopłot z grabu lub buka ale nie chciałbym zbyt długo czekać aż urośnie więc chcę posadzić jak największe sadzonki.
Awatar użytkownika
kalikkq
50p
50p

Post »

;:138 Grab ma trzy lata - pierwsze 3 sadzonki kupiłem w necie - reszta to już mój własny przychówek - tak mam, nie chodzi o kasę, wszystko, co u mnie rośnie ma mieć moje piętno,
taka fanaberia - sic !!! ;:138

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”