Pytania mam dwa:
1. Do win porzeczkowych dodaje się znacznie więcej wody niż do wiśniowych z tego wzgędu że owoce porzeczki mają dużo kwasu, ale z tego co wyczytałem max 2l wody na 1l moszczu. Jeśli mieszam mniej więcej w tych proporcjach rodzaje soku z ww owoców jaka proporcja wody do tego wszystkiego była by idealna ażeby uzyskac wino o średniej mocy np. 14%, no i wiadomo cukier ile wtedy dac?
Jestem ciekaw wszelkich propozycji i porad

2. Moszcz z dwóch pierwszych owoców uzyskałem przez sokownik (trochę witamin poszło zapewne z parą), ale jest przynajmniej dużo soku, niestety czarną spróbowałem wycisnąc z sokowirówki, potem przez gazę ręcznie i mam tak naprawdę gęsty sok, taką maź a nie czysty sok, czy to się nadaje? Będzie problem z klarownością wina i zastanawiam się czy nie posłodzic tego i zrobic soku a wino nastawic z samych wiśni i czerwonych porzeczek.
Co o tym myślicie?
Źródła z których korzystam to: http://alkohole-domowe.com/wino/ tu nieco poczytałem,
i http://www.wino.art.pl/