Co robimy w LUTYM w naszych ogrodach ?
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam  pytanie -  czy  teraz  w lutym   można   wzruszyć   ziemię  np.  tulipanom  ,żonkilom . Co  może  się  stać   ,  jeśli  przyszedłby   mróz  . Boję  się   czy  cebulki  nie  ucierpią  , a może   jaszcze  poczekać  na  marzec  i  pewniejszą  aurę.  

Pozdrawiam   EWA
Spis linków

Spis linków
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Erazm..a co z wiśniami,kiedy je popryskać i czym ,od kilku lat zamierają mi liście ,kwiaty,malutkie owocki,i niektóre gałązki...ale tylko na szczepionych drzewkach,na łutówce/chyba nie pomyliłam-a jeśli tak to proszę o wybaczenie,chodzi o tą dzikawą odmianę wiśni..samosiejkę/ nic się nie dzieje.
A ja też porządkuję wszystko,dokończyłam wycinkę malin,wygrabiłam rabatki ,trawniki..no i oczywiście mój ukochany dziki zakątek przy samej szosie..nad rowem...ileż tam się wysiało jesienią goździków..niedługo zamiast trawy będą tam goździki..w ogródku mi tak pięknie nie rosną jak właśnie tam wśród leszczyn.

A ja też porządkuję wszystko,dokończyłam wycinkę malin,wygrabiłam rabatki ,trawniki..no i oczywiście mój ukochany dziki zakątek przy samej szosie..nad rowem...ileż tam się wysiało jesienią goździków..niedługo zamiast trawy będą tam goździki..w ogródku mi tak pięknie nie rosną jak właśnie tam wśród leszczyn.

- judyta
A wyszły juz na wierzch?Jak będziesz pazurkować to możesz połamać jeśli ich nie widać..lepiej zostaw je w spokoju aż wyjdą...mróz ich nie powinien uszkodzić..ja w sobotę dopiero sadziłam.ewkapaw pisze:Mam pytanie - czy teraz w lutym można wzruszyć ziemię np. tulipanom ,żonkilom . Co może się stać , jeśli przyszedłby mróz . Boję się czy cebulki nie ucierpią , a może jaszcze poczekać na marzec i pewniejszą aurę.
To takie małe pytanko z mojej strony, co w takim razie robiłaś jesienią? Nie mówię już o tym że wiatr porozwiewał liście tu do sąsiada, tu w inne miejsce ogródka. Ale co jeśli spadłby śnieg? Wszystko zaczyna wtedy pod nim gnić. A przy roztopach liście zaczynają okropnie śmierdzieć. Czy nie lepiej popracować troszkę dłużej jesienią i pozgrabiać liście niż wiosną męczyć się z ich gnijącymi stertami, mając jeszcze dużo innych rzeczy do zrobienia...empuza pisze:- sprzątamy sterty jesiennych lisci
- judyta
Sadziłam tulipany..a potem był po kilku dniach tak duży spadek temperatury do -16.Tulipany sadziłam pierwszy raz w zyciu..a dlatego tak późno,gdyż dostałam je kilka dni wczesniej i miały juz malusie kiełki.Wisienka pisze:Judytko! Co w sobotę sadziłaś?! Żonkile i tulipany?!Sadziłaś kiedyś już tak późno?
Tamark - w tym układzie jeszcze raz wyślę Ci na p.w. ale widziałam, że moja wiadomość jest w przeczytanych przez odbiorcę. Coś musiało się poplątać.
A jeśli chodzi o grabienie liści,to myślę ,że niewygrabienie ich na jesieni nie koniecznie wynika z lenistwa lub niechciejstwa i pozostawiania na "później".U mnie było wszystko wygrabione..ale jesienno-zimowe wiatry przywiały mi tyle lisci..że wygląda jakby nikt nie grabił od dwóch lat!!!Pomimo ogrodzenia z siatki 1,5m.
serdecznie pozdrawiam, judyta. 
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;

U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- Wisienka
- Przyjaciel Forum 
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Edytko! Wprawdzie różne są tu opinie na temat tak późnego sadzenia tulipanów, ale ja dzisiaj przeczytałam
w jednej książce ogrodniczej, że ... tak można! .
 .
Ciekawa jestem, jak wiosną będą wyglądały Twoje tulipany. Zajrzę do Twojego ogrodu .
 .
A co do liści to masz rację - nie zawsze nie zrobienie z czymś porządku wynika z naszego lenistwa.
Pewnie, że lepiej mieć wszystko zrobione o właściwym czasie, ale jeżeli się nie da?
I myślę, że lepiej późno niż wcale zabrać się do tego.

w jednej książce ogrodniczej, że ... tak można!
 .
 .Ciekawa jestem, jak wiosną będą wyglądały Twoje tulipany. Zajrzę do Twojego ogrodu
 .
 .A co do liści to masz rację - nie zawsze nie zrobienie z czymś porządku wynika z naszego lenistwa.
Pewnie, że lepiej mieć wszystko zrobione o właściwym czasie, ale jeżeli się nie da?
I myślę, że lepiej późno niż wcale zabrać się do tego.

Pozdrawiam serdecznie

- 
				Erazm
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
http://poradnikogrodniczy.pl/zimowa_lus ... sadzie.php - "Zimowa lustracja w sadzie". Warto ten temat przeczytać by sie dowiedzieć jakie wykonać opryski w lutym i marcu oraz jak wykonać cięcie prześwietlające  drzew i krzewów owocowych.

Pozdrawiam Andrzej.

- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Kontakt:
Co robimy w LUTYM na działkach i w ogrodach ? [2010]
Co robimy w lutym  na działkach i w ogrodach ? [2010]

- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Re: Co robimy w LUTYM na działkach i w ogrodach ? [2010]
Ja jak zwykle nic nie robię. Idę na działkę, jak już można grzebać w ziemi.

Waleria

- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Ja łażę w kółko, brnąc po kolana w śniegu, i zastanawiam się, kiedy będzie wreszcie widać, gdzie co rośnie   Aaa, pobieliłam drzewka, ale nie wiem, czy był to sam początek lutego, czy ostatni dzień stycznia
 Aaa, pobieliłam drzewka, ale nie wiem, czy był to sam początek lutego, czy ostatni dzień stycznia  

Aaa, pobieliłam drzewka, ale nie wiem, czy był to sam początek lutego, czy ostatni dzień stycznia
Powyższe posty mi humor poprawiły  

to może ja coś napiszę 

warzywnik
-jeśli chcemy w końcu marca sadzić ziemniaki, w połowie lutego możemy je umieścić do skrzynki w celu podkiełkowania.
- w ciepłym inspekcie możemy pod koniec miesiąca wysadzać rozsady sałaty
- w zimnym inspekcie możemy od połowy do końca lutego (zależnie od warunków) siać wczesną marchew, rzodkiewkę.
- w korzystnych warunkach atmosferycznych i glebowych (to chyba nie w tym roku ) już pod koniec lutego można siać  groch łuskowy o gładkich nasionach, podobnie bób. Cebula  kiełkuje w temp ziemi 2-3*  im wcześniej tym lepiej podobnie jak ww warzywa już w końcu miesiąca można siać.
 ) już pod koniec lutego można siać  groch łuskowy o gładkich nasionach, podobnie bób. Cebula  kiełkuje w temp ziemi 2-3*  im wcześniej tym lepiej podobnie jak ww warzywa już w końcu miesiąca można siać.
sad
- Założone jesienią opaski lepowe należy w lutym zdjąć i spalić
- Tniemy drzewa przy bezmroźnej pogodzie i winorośle pod koniec lutego ażeby nie dopuścić do utraty soków.
-W rejonach mroźnych możemy opóźniać kwitnienie drzew poprzez okrycie ziemi słomą itp materiałem.
- Zwalczanie mączniaka jabłoni rozpoczynamy w lutym, pędy pokryte typowym szarym nalotem grzyba wycinamy do zdrowych partii. Zabieg ten ogranicza dalsze porażanie drzewa i zwalczanie chemiczne nie jest tak potrzebna.
- Odginamy pędy do poziomu by przyspieszyć owocowanie drzew.
ogród ozdobny
- kontrolujemy dalie i mieczyki przy bezmroźnej pogodzie dobrze przewietrzyć pomieszczenie w którym są przechowywane.
- w ciągu lutego powinno zostać zakończone prześwietlanie i cięcie redukujące drzew i krzewów ozdobnych.
- Rośliny wiecznie zielone, chronimy przed słońcem.
- Po całkowitym rozmarznięciu ziemi należy sprawdzić, czy posadzone jesienią byliny nie zostały wysadzone przez mróz
materiał z "Weekend na działce" Franz Bohmig

to może ja coś napiszę

warzywnik
-jeśli chcemy w końcu marca sadzić ziemniaki, w połowie lutego możemy je umieścić do skrzynki w celu podkiełkowania.
- w ciepłym inspekcie możemy pod koniec miesiąca wysadzać rozsady sałaty
- w zimnym inspekcie możemy od połowy do końca lutego (zależnie od warunków) siać wczesną marchew, rzodkiewkę.
- w korzystnych warunkach atmosferycznych i glebowych (to chyba nie w tym roku
 ) już pod koniec lutego można siać  groch łuskowy o gładkich nasionach, podobnie bób. Cebula  kiełkuje w temp ziemi 2-3*  im wcześniej tym lepiej podobnie jak ww warzywa już w końcu miesiąca można siać.
 ) już pod koniec lutego można siać  groch łuskowy o gładkich nasionach, podobnie bób. Cebula  kiełkuje w temp ziemi 2-3*  im wcześniej tym lepiej podobnie jak ww warzywa już w końcu miesiąca można siać.sad
- Założone jesienią opaski lepowe należy w lutym zdjąć i spalić
- Tniemy drzewa przy bezmroźnej pogodzie i winorośle pod koniec lutego ażeby nie dopuścić do utraty soków.
-W rejonach mroźnych możemy opóźniać kwitnienie drzew poprzez okrycie ziemi słomą itp materiałem.
- Zwalczanie mączniaka jabłoni rozpoczynamy w lutym, pędy pokryte typowym szarym nalotem grzyba wycinamy do zdrowych partii. Zabieg ten ogranicza dalsze porażanie drzewa i zwalczanie chemiczne nie jest tak potrzebna.
- Odginamy pędy do poziomu by przyspieszyć owocowanie drzew.
ogród ozdobny
- kontrolujemy dalie i mieczyki przy bezmroźnej pogodzie dobrze przewietrzyć pomieszczenie w którym są przechowywane.
- w ciągu lutego powinno zostać zakończone prześwietlanie i cięcie redukujące drzew i krzewów ozdobnych.
- Rośliny wiecznie zielone, chronimy przed słońcem.
- Po całkowitym rozmarznięciu ziemi należy sprawdzić, czy posadzone jesienią byliny nie zostały wysadzone przez mróz
materiał z "Weekend na działce" Franz Bohmig
- 
				mamba9991
- 1000p 
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
Ha, wiedziałam, że to skądś przepisane. Normalni ogrodnicy o tej porze roku piszą na kartce, jakie nasiona dokupić, złażą do piwnicy obejrzeć, jak tam grabie i piją nalewki z derenia, który sami wyhodowali   właśnie idę do piwnicy po jedną, bo goście przyjdą wieczorem
 właśnie idę do piwnicy po jedną, bo goście przyjdą wieczorem  

Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna

Esteci i łakomczuchy
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Moja pigwowa nalewka pięknie wczoraj złociła się w świetle latarki, gdy ładowałam do koszyka kompoty, soki i sałatki.
"- w korzystnych warunkach atmosferycznych i glebowych (to chyba nie w tym roku ) już pod koniec lutego można siać groch łuskowy o gładkich nasionach, podobnie bób. Cebula kiełkuje w temp ziemi 2-3* im wcześniej tym lepiej podobnie jak ww warzywa już w końcu miesiąca można siać."
 ) już pod koniec lutego można siać groch łuskowy o gładkich nasionach, podobnie bób. Cebula kiełkuje w temp ziemi 2-3* im wcześniej tym lepiej podobnie jak ww warzywa już w końcu miesiąca można siać."
W życiu nie siałam nic wcześniej niż w ostatnich dniach marca. Wcześniej to tak się klei wszystko do grabi, że nie ma szans.

"- w korzystnych warunkach atmosferycznych i glebowych (to chyba nie w tym roku
 ) już pod koniec lutego można siać groch łuskowy o gładkich nasionach, podobnie bób. Cebula kiełkuje w temp ziemi 2-3* im wcześniej tym lepiej podobnie jak ww warzywa już w końcu miesiąca można siać."
 ) już pod koniec lutego można siać groch łuskowy o gładkich nasionach, podobnie bób. Cebula kiełkuje w temp ziemi 2-3* im wcześniej tym lepiej podobnie jak ww warzywa już w końcu miesiąca można siać."W życiu nie siałam nic wcześniej niż w ostatnich dniach marca. Wcześniej to tak się klei wszystko do grabi, że nie ma szans.
Waleria

- 
				Fallenangelv
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
Ja przymierzam się do pobrania zrazów z winorośli.Pobrane na jesieni około 50% juz się przyjęło.Kupiłem ukorzeniacz to zobaczę czy warto,bo jeszcze nie używałem do winorośli.

- 
				mamba9991
- 1000p 
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
Waleria, a tą pigwę masz swoją, czy kupujesz? Moje niektóre nalewki mają po 10, 12 lat. Ideałem byłoby i alkohol do ich sporządzania samemu zrobić, ale to pewnie nielegalne  

Ale ok, to nie jest wątek alkoholowy.
Co do siania w lutym to chyba na parapecie, czy w ciepłym inspekcie, bo jak - w błocie siać? A tego roku błota będzie, jak ten cały śnieg się roztopi. Często mam wrażenie, że artykuły ogrodnicze są przedrukami z jakichś zagranicznych pism, albo pisane przez teoretyków.
A na działce w lutym można jeszcze podgrzewać w kociołku węgierskim podłoże, co w zamrażalce ze świąt został.

Ale ok, to nie jest wątek alkoholowy.Co do siania w lutym to chyba na parapecie, czy w ciepłym inspekcie, bo jak - w błocie siać? A tego roku błota będzie, jak ten cały śnieg się roztopi. Często mam wrażenie, że artykuły ogrodnicze są przedrukami z jakichś zagranicznych pism, albo pisane przez teoretyków.
A na działce w lutym można jeszcze podgrzewać w kociołku węgierskim podłoże, co w zamrażalce ze świąt został.
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy

Esteci i łakomczuchy