Adenium - Róża pustyni cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
late
50p
50p
Od: 27 sie 2009, o 18:12

Re: Róża pustyni cz.3

Post »

maja nie panikuj tylko obserwuj moje adeania też mają jakieś fazy :lol: i stopują z przyrostem chyba stracilam do nich serce mam 4 letnie roślinki a wyglądają jak karzełki :?
maja271
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 cze 2011, o 20:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za nadzieję. Poczekam, może jednak się zdecydują i wykiełkują. :D

Mam pytanie, czy to prawda, że znacznie większe nasiona mają Adenia w kolorach różowych - czerwonych, a np.żółte czy jakieś w "ciapki" mają nasiona znacznie mniejsze? Czy ktoś mnie oszukał? ;)
Awatar użytkownika
eris
100p
100p
Od: 2 sty 2011, o 01:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam chyba 20 różnych gatunków (bym musiała zejść na dół policzyć :) ) i nasiona były różnych wielkości, ale nie zauważyłam by była jakaś różnica między kolorami. Po prostu jedne są większe inne mniejsze. Jak będziesz cierpliwa to myślę, że może w przyszłym roku wiele osób będzie chciało się pozbyć części swoich sadzonek w tym również i ja. Na razie moje mają 3 miesiące i nie są jeszcze wszystkie poprzesadzane do osobnych doniczek.
Awatar użytkownika
merfis
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 cze 2011, o 21:04

Post »

Witam od czasu wysiewu moich adenium minęło 11 dni (21 czerwca)
na razie jeden zaczął wysuwać się z ziemi ale mam nadzieje iż jeszcze może parę mi wykiełkuje
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Od pięciu dni leje :( Padła mi moja spóźnialska, ledwie się wykluła :( Przypuszczam, że z braku słońca. W związku z tym, chciałam zapytać, tak na przyszłość, czy doświetlanie jest możliwe tylko za pomocą specjalnych lamp, czy domowe światło może być i nie zaszkodzi?
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystko już było poruszone w tym wątku i w poprzedniej części.
Ja moje wysiewy doświetlałem żarówką energooszczędną 23W, trzymaną ok 10 cm nad roślinami.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Dziękuję.

Ps: przeczytałam III części, porobiłam nawet notatki o zasadach wysiewu i pielęgnacji, jednak ominęło mnie doświetlanie. Prawdopodobnie w związku z porą wysiewu, która powinna zapewnić dużo słońca. Najwyraźniej nie zakładałam, że latem przyjdzie mi doświetlać. Mogłam użyć wyszukiwarki. Tym bardziej wybaczcie, że powielam pytania, na które można już odpowiedź znaleźć.
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

moje 3miesięczne :)

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

Moje pierwsze nasionka wzeszły 24.05 czyli to co na zdjęciach ma trochę więcej niż miesiąc
Obrazek
Obrazek
Po kliknięciu będzie większy format :wink:

A od pewnego czasu zastój, ale przy przesadzaniu zauważyłem, że roślinki skupiły się na puszczaniu grubych korzeni.
Kilka z nich idzie bardzo w górę i tak między nami to można już obciąć górę ?? nie chce długich tylko grube ;)
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26

Post »

Cóż, zawsze po przesadzaniu roślina "stopuje" - normalka. Możesz przyciąć jeśli naprawdę tego pragniesz, ale uszczknij delikatnie tylko sam czubeczek. Ja osobiście wybrałbym w tym celu roślinę która jednak ma już około 10 cm wysokości i wtedy "ciach ...", niech "tyje" ... ^^
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

twoje miesięczne siewki są takiej wielkości jak moja 3miesięczna, nawozisz je czymś?
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

2 razy podlałem je nawozem dla kaktusów substral. Generalnie nie czekam aż zaczną mięknąć z podlewaniem. Sprawdzam wykałaczką lub zapałką jak ziemia jest wysuszona i wtedy podlewam, za pomocą pipety z dala od pieńka :wink:
Za radą się jeszcze wstrzymam z ucinaniem. Szkoda, że pogoda nie dopisuje i roślinki ciągnie do resztek słońca.....
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja na adenium chyba tylko raz stosowałem nawóz, chyba powinienem zacząć stosować częściej, bo patrząc na twoje przedszkole moje adenium wypada marnie... :wink:
flichoo
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 07:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja już chyba ze 4 razy używałem nawozu. Wysiew był na początku marca, a pierwsze nawożenie pod koniec kwietnia. Trzeba uważać, żeby nawóz nie miał zbyt dużego stężenia, bo albo popali korzonki, albo wytrąci sie sól i osiądzie na kaudeksie i też może być lipton.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=43405" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=43707" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26

Post »

Pisząc o wytrącaniu się soli, masz na myśli biały nalot powstały na kaudeksie bądź na liściach po podlewaniu wodą wzbogaconą nawozem ??
Pytam bo na kilku swoich 4 miesięcznych mam na kaudeksach właśnie taki "nalot" ale zupełnie w niczym to nie przeszkadza i rosną wyśmienicie.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”