Zamiokulkas (Zamioculcas) - jak rozmnożyć?
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zamiokulkas - rozmnażanie
Rzeczywiście - nie ten dział i rzeczywiście mamy kilka wątków o zamiokulkasie i ich rozmnażaniu. Ale koleżanka jest "Nowonarodzona" i pewnie jeszcze się nie orientuje na Forum. Moderator przeniesie.
Wracając do roślinek - na Forum przerabialiśmy już prawie wszystko a dlatego prawie że moczonych liści przez pół roku - z korzeniami - jeszcze nikt nie pokazywał. Tak więc to nowość i ciekawostka. Ja sam mam jednego młodego kulkasa z liści (3 rośliny, inaczej 3 bulwki) ale ukorzenionych w ziemi.
Myślę, że te liście usychają - bo mają za mokro. I trudno na tym etapie powiedzieć czy bulwki odżyją i wypuszczą nowe liście. A szkoda by było. Moja sugestia była by taka by do tej ziemi dosypać piachu w stosunku 1:1 i pilnować bo ten substrat był tylko wilgotny a nie mokry ! Z czasem, później młode rośliny należało by przesadzić.
Wracając do roślinek - na Forum przerabialiśmy już prawie wszystko a dlatego prawie że moczonych liści przez pół roku - z korzeniami - jeszcze nikt nie pokazywał. Tak więc to nowość i ciekawostka. Ja sam mam jednego młodego kulkasa z liści (3 rośliny, inaczej 3 bulwki) ale ukorzenionych w ziemi.
Myślę, że te liście usychają - bo mają za mokro. I trudno na tym etapie powiedzieć czy bulwki odżyją i wypuszczą nowe liście. A szkoda by było. Moja sugestia była by taka by do tej ziemi dosypać piachu w stosunku 1:1 i pilnować bo ten substrat był tylko wilgotny a nie mokry ! Z czasem, później młode rośliny należało by przesadzić.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Re: zamioculcas
Ja sadziłam zamioculcasa z listka i na razie wychodzi mi malutki listek

- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elu, a jak długo czekałaś? I czy posadziłaś taki jeden pojedynczy listek, czy cały taki "łodygowy"?
Ja posadziłam taki łodygowy i zaczął "puszczać się " dopiero po roku.
Ja posadziłam taki łodygowy i zaczął "puszczać się " dopiero po roku.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Ja też mam zamiokulasa z listka, po paru miesiącach wyrósł 1 listek z bulwką, potem 1 łodyżka z listkami (chyba po roku), jakieś 2 lata była 1 łodyżka i nic, potem wyrosła następna i dłuuugo nic, a teraz ruszyły 2 łodyżki. Pod ziemią ma bulwę o ok. 15 cm średnicy i 4 łodyżki (2 ostatnie prawie metrowe).
Najlepiej taką sadzonkę listkową postawić w kącie i zapomnieć na parę lat, bo rozrastanie się trwa dość długo;)

Najlepiej taką sadzonkę listkową postawić w kącie i zapomnieć na parę lat, bo rozrastanie się trwa dość długo;)

Re: Rozmnażanie zamiokulkasa
Dostałam dwa listki zamiokulkasa i na razie jest w wodzie ale jak przeczytałam wasze posty to moze wsadzić do ziemi i poczekać . Ile czas trwa takie ukorzenianie.
POZDRAWIAM AGNIESZKA
moje poczatki
moje poczatki
-
- 100p
- Od: 20 sty 2011, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Od razu wam mówię, sadziłem z listka zamiokulkasa i bulwa powstała po około 3 tygodniach. Ale nowa łodyga dopiero po roku i to taka która miała ok. 10 cm. Sadzenie z liścia dla cierpliwych.
-
- 100p
- Od: 20 sty 2011, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z wody czy w ziemi nie ma różnicy, po prostu póki bulwa się rozrośnie i wyda nowy zalążek łodyżki to mija około 10 miesięcy. Moim zdaniem jeżeli chce się mieć satysfakcję z wyhodowanej rośliny można się trudzić poprzez sadzonkowanie.
- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Kontakt:
A ja mam pytanie czy jak wsadzę same korzonki zamiokulkasa do doniczki to coś wzejdzie ?
Robił już ktoś tak
Robił już ktoś tak

Zamioculcas wytwarza bulwę z której wyrastają korzenie i liście ,więc z samych korzeni nie będzie roślinki.Masz do wyboru albo z liścia lub łodygi.
- eikoden
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
A jaka najlepsza gleba - w internecie polecają do iglaków. U mnie zamioculcas rósł w uniwersalnej, ale po przesadzeniu do ziemi dla kaktusów, z piaskiem, perlitem, przestał rosnąć. Jak już po roku wypuścił jedną nową łodygę inna zżółkła i uschła. Niestety odciąłem przed zrobieniem zdjęcia. Też próbuję ukorzenić listki na 20 listków, udało się z połową.
A tak wygląda moja roślinka:

A tak wygląda moja roślinka:

- Stokrotkania
- Kontakt:
ninotka
Masz rację nic nie wyrosło, to był mój taki mały experyment..
Wczoraj urwałam 3 gałązki od mojej siostry, może tym razem się uda.
Na razie trzymam je w wodzie, jak kupie ziemię, to może je lepiej wsadzę do ziemi.
Masz rację nic nie wyrosło, to był mój taki mały experyment..
Wczoraj urwałam 3 gałązki od mojej siostry, może tym razem się uda.
Na razie trzymam je w wodzie, jak kupie ziemię, to może je lepiej wsadzę do ziemi.
Na pierwszej stronie tego wątku pisze jak rozmnażać łodygę lub liścia.Ja osobiście ukorzeniam liście w woreczku strunowym ,na dno woreczka nasypałam trochę ziemi wsadziłam listki i tyle.Raz na miesiąc daje dwie krople wody i tyle już mają korzonki i małe bulwy.
Moja rodzicielka z powodzeniem rozmnaża przez łodygę.
Ucina łodygę nisko przy bulwie prawie, następnie wrzuca ją do słoika,
w którym na dnie jest odrobinę wody, ale nie tylke, żeby łodyga była zamoczona.
Dla zainteresowanych mogę wkleić fotki
Tym sposobem już trzy łodygi wypuściły korzenie
Ucina łodygę nisko przy bulwie prawie, następnie wrzuca ją do słoika,
w którym na dnie jest odrobinę wody, ale nie tylke, żeby łodyga była zamoczona.
Dla zainteresowanych mogę wkleić fotki

Tym sposobem już trzy łodygi wypuściły korzenie

When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
- Stokrotkania
- Kontakt:
Ja ;)
Mi robią też się już korzonki, ale na razie są malutkie, wiec jeszcze trzymam w wodzie.
Edit:
Jak długo czekałaś na takie korzonki ?
Mi robią też się już korzonki, ale na razie są malutkie, wiec jeszcze trzymam w wodzie.
Edit:
Jak długo czekałaś na takie korzonki ?