trawnik byl piękny teraz jest d..a nie trawnik - masakra
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: trawnik byl piękny teraz jest d..a nie trawnik - masakra
Ja swoje 5gr wrzucę jeszcze. Nie tylko wiechlina bo najważniejsza kwestia w zakładaniu trawnika to branie pod uwagę usytuowanie terenu.
Jeżeli działka, trawnik znajduje lub będzie znajdował się w pełnym słońcu na słabej glebie to żadna wiechlina Tobie nie pomoże. Od takich warunków klimatycznych są kostrzewy np. czerwona, owcza lub trzcinowa.
Jeżeli działka, trawnik znajduje lub będzie znajdował się w pełnym słońcu na słabej glebie to żadna wiechlina Tobie nie pomoże. Od takich warunków klimatycznych są kostrzewy np. czerwona, owcza lub trzcinowa.
- marcyjanna
- 200p
- Od: 23 cze 2009, o 17:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gemciu, i Tobie dziękuję za te 5gr
Twój trawnik podziwiałam już w zeszłym roku, ale nie mogłam znaleźć, w którym miejscu zdradziłeś się co to za mieszanka 

- gemciu83
- Kontakt:
Oj chyba raz mi się wyrwało i zdradziłem tę tajemnicę 
Tej mieszanki pastwiskowo-kośnej już nie produkują ale za to inne mogę śmiało polecić.
Polecić mogę bo dla mnie liczy się to co jest w środku opakowania, a nie na etykiecie ze składem.

Tej mieszanki pastwiskowo-kośnej już nie produkują ale za to inne mogę śmiało polecić.
Polecić mogę bo dla mnie liczy się to co jest w środku opakowania, a nie na etykiecie ze składem.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
To ja dorzucę jeszcze trzy grosze
Zacytuję : do podstawowych czynników decydujących o składzie gatunkowym mieszanki należą:
-typ i wilgotność gleby
-warunki klimatyczne
-przeznaczenie trawnika i związana z tym wysokość koszenia
-przewidywana intensywność deptania
-ocienienie względnie oświetlenie
I jeszcze b.ważna uwaga, mieszanka nie powinna mieć więcej jak trzy lub cztery trawy,
i tylko jedna z nich powinna być trawą rozłogową.
Można do mieszanki traw wprowadzić również inne rośliny np:
koniczynę białą - na słabe gleby, ale nie za bardzo suche ( chociaż z tego co widzę u siebie,
w miejscu bardzo suchym koniczyna się świetnie trzyma), wadą koniczyny jest śliskość
i zlatujące się pszczoły- dla chodzących boso
krwawnik pospolity - na gleby suche, nawet podczas suszy jest zielony
Inne rosliny to raczej wprowadza się do trawników parkowych rzadko koszonych

Zacytuję : do podstawowych czynników decydujących o składzie gatunkowym mieszanki należą:
-typ i wilgotność gleby
-warunki klimatyczne
-przeznaczenie trawnika i związana z tym wysokość koszenia
-przewidywana intensywność deptania
-ocienienie względnie oświetlenie

I jeszcze b.ważna uwaga, mieszanka nie powinna mieć więcej jak trzy lub cztery trawy,
i tylko jedna z nich powinna być trawą rozłogową.
Można do mieszanki traw wprowadzić również inne rośliny np:
koniczynę białą - na słabe gleby, ale nie za bardzo suche ( chociaż z tego co widzę u siebie,
w miejscu bardzo suchym koniczyna się świetnie trzyma), wadą koniczyny jest śliskość
i zlatujące się pszczoły- dla chodzących boso

krwawnik pospolity - na gleby suche, nawet podczas suszy jest zielony
Inne rosliny to raczej wprowadza się do trawników parkowych rzadko koszonych
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
OK Dzięki za pomoc i wskazówki pozdr
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 mar 2011, o 15:56
No to teraz ja. Mój trawnik w zeszłym roku (a ma 2 lata) był bardzo ładny - zielony, puszysty dywan trawy golfowej. W tym roku, po zimie, w kwietniu kupiliśmy wertykulator i po potraktowaniu nim trawnika, wygrabieniu kilkunastu worów zeschniętej trawy oraz po wiosennym nawiezieniu trawnika, zaczęliśmy się cieszyć coraz ładniej wyglądającą trawą
! Trawnik jest podlewany, nóż w kosiarce przed pierwszym koszeniem został naostrzony, trawa jest ścinana na ok. 4-5 cm. W maju trawnik dostał oprysk na mlecz, koniczynę i inne dwulistne, niewiele to jednak dało, więc postawiliśmy na systematyczne koszenie. Kolejny nawóz odbył się na początku czerwca, przed obfitymi deszczami. Radość nasza nie trwała jednak długo - jakiś tydzień-dwa temu trawa zaczęła usychać
. Teraz po każdym koszeniu (koszenie co 7 dni) nasz trawnik jest coraz bardziej biały
! Dołączam zdjęcia z dziś. Ogarnia mnie czarna rozpacz
! Co robić? Zastanawiamy się, czy by może nie powtórzyć teraz wertykulacji-pozbylibyśmy się tej zeschniętej trawy i młoda mogłaby rosnąć
Nawieźć jeszcze, czy dać mu już spokój do jesieni? Proszę o radę.

- gemciu83
- Kontakt:
Sami sobie zafundowaliście taki "śliczny" trawnik.
Nawozu nie rozsypuje się o tej porze, ponieważ w okresie upałów silny wzrost trawy pobudzony przez nawóz jest błędem.
Do tego co tygodniowe koszenie niszy trawę poprzez to, że słońce doskonale niskie źdźbła upala.
Nawóz najpóźniej do połowy maja możesz rzucić co i tak też nie jest najlepszym rozwiązaniem w zależności od pogody.
Nawozu nie rozsypuje się o tej porze, ponieważ w okresie upałów silny wzrost trawy pobudzony przez nawóz jest błędem.
Do tego co tygodniowe koszenie niszy trawę poprzez to, że słońce doskonale niskie źdźbła upala.
Nawóz najpóźniej do połowy maja możesz rzucić co i tak też nie jest najlepszym rozwiązaniem w zależności od pogody.
-
- 10p - Początkujący
Dzięki za odpowiedź. Nie pocieszyła mnie ona, przyznamgemciu83 pisze:Sami sobie zafundowaliście taki "śliczny" trawnik.

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem jak duzy masz ten trawnik ale doświadczenia wiem że przy trawniku 1200 m2 dobrze jest ostrzyć noże co drugie, trzecie "strzyżenie". Może zacznij kosić trochę wyżej na 5- 6 cm, tez powinno poprawić wygląd trawnika. Pogoda w tym roku niezbyt jest łaskawa dla naszych trawników, u mnie pomimo dwukrotnego podlewania ( atomatyka ) tez są miejsca gdzie trawa jest lekko przypalona ( u sąsiadów trawniki wygladają jakby był sierpień ).
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- gemciu83
- Kontakt:
Nie ma znaczenia to czy kosisz trawnik w południe w upale 50 stopni czy po południu.podkarpatka pisze:Dodam, że nigdy trawnika nie kosiliśmy w pełnym słońcu, zawsze koszony jest późnym popołudniem, kiedy słońce już tak nie grzeje. Proszę więc o radę.
Chodzi, o to że gdy ścinasz często w okresie upałów, suszy (co tydzień) trawnik (który jest i tak już wyczerpany z powodu temperatury) i dodatkowo zafundowałaś mu dawkę nawozu do wzrostu w okresie suszy to on będzie zasychał. Podlewaj go teraz popołudniami. Koś wyżej i rzadziej (2-3 razy w miesiącu - lipiec chyba też będzie upalny).
Jeśli masz mniej nasion trawy rozłogowej w mieszance, którą posiałaś to raczej pozostaną Ci kępki trawnika, a nie dywan.
Nóż kosiarki musi być ostry i ostrzenie go przed każdym koszeniem nie jest błędem. Gdy kosisz nie ostrym nożem to trawa nie jest ścinana, a jedynie szarpana. Źdźbła są poszarpane, a to sprzyja m.in. chorobom.
Oto mój trawnik z 28 czerwca tego roku. Podlewania własnoręcznego nie wykonywałem. Jedynie tyle co deszcz podlewa co jakiś czas to "pole".
http://img191.imageshack.us/img191/4674/dscn9274f.jpg
http://img714.imageshack.us/img714/8479/dscn9277c.jpg
http://img96.imageshack.us/img96/1359/dscn9278.jpg
- kaftan
- 100p
- Od: 17 kwie 2011, o 13:20
... a mi się wydawało, że ostatnie nawożenie powinno być w połowie lipca, lub w zależności od pogody początek sierpnia. Robię tak co roku i nie mam takich problemów, więc nie zwalajmy winy na nawóz. Takie informacje podają też producenci nawozów oraz wielu fachowców na przeróżnych portalach o trawnikach. Na lato podnosi się wysokość koszenia, a przez wzgląd na wolniejszy wzrost, można trawę kosić rzadziej. Może zostaw trawę na dłużej bez kosiarki, bo faktycznie pogoda nie sprzyja naszym trawnikom.gemciu83 pisze:Sami sobie zafundowaliście taki "śliczny" trawnik.
Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
-
- 10p - Początkujący
Dziękuję za wszystkie rady. O nawożeniu trawnika do 10 lipca czytałam w kilku miejscach, dlatego teraz już mam mętlik w głowie:( Wczoraj trawnik był skoszony, dziś o 6 rano już go oglądałam (bo serce boli, jak się na niego patrzy) i widzę, że w kilku miejscach zielone odbija. Zastanawiam się, czy nie "pomogło" mu spryskanie tym na dwulistne (koniczyna ma się bardzo dobrze, mleczowi trochę dało), może trawa za młoda jeszcze była na takie potraktowanie? Sąsiad za płotem (domy jednocześnie budowane, ogrody jednocześnie zagospodarowywane) ma podobny trawnik, z tym że u niego jest dużo koniczyny, więc i tej zieleni w uschniętej trawie więcej.
A może teraz, kiedy jest chłodno i zapowiadają kilkudniowe ochłodzenie i deszcze, skosić to wszystko na krótko, żeby te uschnięte jak najbardziej ukrócić i potem dać już trawie rozrastać się? Czy dobrze myślę?
A może teraz, kiedy jest chłodno i zapowiadają kilkudniowe ochłodzenie i deszcze, skosić to wszystko na krótko, żeby te uschnięte jak najbardziej ukrócić i potem dać już trawie rozrastać się? Czy dobrze myślę?
- kaftan
- 100p
- Od: 17 kwie 2011, o 13:20
skosisz, a po dwóch dniach przyjdą upały i będzie gorzej. Poczekaj, odbije wszystko na zielono.
Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
-
- 10p - Początkujący
Dobra, poczekam. Niech sobie rośnie spokojnie. Dzięki! Dobrego dnia:)
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
info z ostatniego newslettera PNOS-u na lipiec
"TRAWNIK
Trawnik potrzebuje przede wszystkim regularnego podlewania, koszenia i zasilania nawozami. Podlewamy co dwa, trzy dni - rano lub wieczorem; pióropuszem, mgłą z wody, a nie wąskim strumieniem.
Koszenie w okresie upałów powinno być rzadsze (nie co 7-10 dni, a co dwa tygodnie), i nie "na krótko" (mniej niż 4-5 cm), bo to może spowodować wysuszenie się trawy."
może coś pomoże
"TRAWNIK
Trawnik potrzebuje przede wszystkim regularnego podlewania, koszenia i zasilania nawozami. Podlewamy co dwa, trzy dni - rano lub wieczorem; pióropuszem, mgłą z wody, a nie wąskim strumieniem.
Koszenie w okresie upałów powinno być rzadsze (nie co 7-10 dni, a co dwa tygodnie), i nie "na krótko" (mniej niż 4-5 cm), bo to może spowodować wysuszenie się trawy."
może coś pomoże

pozdrawiam
Edyta
Edyta