Domowe orchidarium
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Domowe orchidarium
powerglide, witaj wśród zakręconych storczykowo. Twój okaz to na pewno dendrobium i wygląda mi na d. phalaenopsis. Czy pamiętasz jak wyrastały kwiaty? Czy wyrastał pęd i dopiero na tym były kwiaty, czy też pąki pojawiały się przy każdym węźle na pseudobulwie?
Jeśli chodzi od zdjęcia to wcale nie wygląda on źle. Powiedziałabym raczej,że nawet jest w dobrej kondycji. Myślę,że opiekujesz się nim już odpowiednio po wcześniejszych błędach. W/g mnie nie ma potrzeby nic wycinać i dobrze przeczytałaś,że pseudobulwy są dodatkowym magazynem dla młodych.
Gdybyś jednak chciała by jeszcze inni się wypowiedzieli na ten temat to może warto założyć swój wątek. Wtedy większa ilość uczestników forum mogłaby napisać swoje spostrzeżenia. Każdy/a z nas ma tutaj swoj wątek kolekcjonerski i ten opisuje moje perypetie ze storczykami a w związku z tym nie każdy użytkownik go odwiedza.
Życzę powodzenia w pielęgnacji Twojej roślinki i by znów cieszyła Cię kwiatami.
Jeśli chodzi od zdjęcia to wcale nie wygląda on źle. Powiedziałabym raczej,że nawet jest w dobrej kondycji. Myślę,że opiekujesz się nim już odpowiednio po wcześniejszych błędach. W/g mnie nie ma potrzeby nic wycinać i dobrze przeczytałaś,że pseudobulwy są dodatkowym magazynem dla młodych.
Gdybyś jednak chciała by jeszcze inni się wypowiedzieli na ten temat to może warto założyć swój wątek. Wtedy większa ilość uczestników forum mogłaby napisać swoje spostrzeżenia. Każdy/a z nas ma tutaj swoj wątek kolekcjonerski i ten opisuje moje perypetie ze storczykami a w związku z tym nie każdy użytkownik go odwiedza.
Życzę powodzenia w pielęgnacji Twojej roślinki i by znów cieszyła Cię kwiatami.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 cze 2011, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Och, to bardzo przepraszam, że tak Ci się 'wbiłam' w wątek, ale myślałam że to ogólny temat
, jakoś tak nazwa mnie naprowadziła a poza tym wujek google dał mi odnośnik do tego adresu (Twojego wątku).
to może założę własny, ale to może jak zakupię kolejnego kwiata na którego już mam oko
dziękuję Ci za odpowiedź, skoro uważasz że wszystko z nim ok to pójdę za radą i... nie zrobię nic, tzn nic drastycznego.
a w kwestii identyfikacji to kwiatki wyrastały na takim pędzie jaki ma normalnie Phalaenopsis, tylko że pęd wychodził ze szczytu pseudobulwy (z tych najwyższych) a kwiatki wyglądały mniej więcej tak: (zdjęcie z internetu)
http://imageshack.us/photo/my-images/850/storczyk2.jpg/
to jeszcze raz przepraszam za najście z buciorami, i dziękuję za pomoc.

to może założę własny, ale to może jak zakupię kolejnego kwiata na którego już mam oko

dziękuję Ci za odpowiedź, skoro uważasz że wszystko z nim ok to pójdę za radą i... nie zrobię nic, tzn nic drastycznego.
a w kwestii identyfikacji to kwiatki wyrastały na takim pędzie jaki ma normalnie Phalaenopsis, tylko że pęd wychodził ze szczytu pseudobulwy (z tych najwyższych) a kwiatki wyglądały mniej więcej tak: (zdjęcie z internetu)
http://imageshack.us/photo/my-images/850/storczyk2.jpg/
to jeszcze raz przepraszam za najście z buciorami, i dziękuję za pomoc.
- Merghen
Nic się nie stało
A teraz na pewno masz w swej kolekcji dendrobium phalaenopsis 

- Merghen
A to moja nowość z OBI - Masdevallia hybryda
Widok ogólny
rzut z góry
rzut z boku
I kwiatuszek rozwinięty
I kwiatuszek w pączku
;:91
A w przyszłym tygodniu przychodzą następne nowości choć jedna z nich już rezyduje na balkonie ale przed wyjazdem nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Wszystko wrzucę hurtem jak do mnie dotrze.
Widok ogólny
rzut z góry

rzut z boku

I kwiatuszek rozwinięty

I kwiatuszek w pączku

;:91
A w przyszłym tygodniu przychodzą następne nowości choć jedna z nich już rezyduje na balkonie ale przed wyjazdem nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Wszystko wrzucę hurtem jak do mnie dotrze.
Masdevallia w Obi??!! I jeszcze taka rozrośnięta... Super zakup! A jak nowości dotrą, to koniecznie wstaw zdjęcie 

Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Małgosiu w jakim obi i kiedy ją upolowałaś? Śliczna

- Merghen
Tak w OBI (krakowkie, przy Krokusie) Sama zrobiłam
To były już pozostałości po dostawie z wcześniejszego tygodnia i stały na ladzie. Było dosłownie kilka sztuk gdyby nie fakt,że liście masdavalliowe wbiły mi się głęboko w czaszkę to w sumie nie do zauważenia. Laik nawet stwierdziłby,że brzydota bo tylko kępa liści. Kobiety tam stojące z rosnącym zaciekawieniem patrzyły na moje oglądanie, kukanie i ogromny uśmiech na twarzy
Pewnie potem pukały się w czoło

Może niedługo znów będzie dostawa bo patrząc po ilości pozostałych doniczek to masdevallie cieszyły się nad podziw ogromną popularnością. Pewnie były niemożliwie rozkwiecone ale ja się cieszę tej kopki liści

Może niedługo znów będzie dostawa bo patrząc po ilości pozostałych doniczek to masdevallie cieszyły się nad podziw ogromną popularnością. Pewnie były niemożliwie rozkwiecone ale ja się cieszę tej kopki liści

-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Gosiu gratuluję wspaniałej zdobyczy.
Jest to Masdevallia Sugar Baby/Mahistrala. Krzyżówka M. veitchiana x M. floribunda
Niech ładnie i zdrowo Ci rośnie.

Jest to Masdevallia Sugar Baby/Mahistrala. Krzyżówka M. veitchiana x M. floribunda
Niech ładnie i zdrowo Ci rośnie.
- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
Kurcze, kiedy u nas będą Masdevallie w marketach albo choćby w ogrodniczych...
Gratuluję wspaniałej zdobyczy

Gratuluję wspaniałej zdobyczy

- Merghen
Joane dziękuję za potwierdzenie typowania. Widziałam podobną u Arletki i tak się zastanawiałam czy u masevallii jest podobnie jak u phalaenopsisów,że marketowe hybrydy bez nazwy pozostają NOID. Dzięki Tobie wiem,że nie, i że mogę ją nazwać 'słodkim dzieckiem' i rzeczywiście nim jest
Zastanawiam się tylko czy jej nie przesadzić do doniczki kamionkowej i nie rozdzielić? Co byście radziły/li?
Basiu kiedy będą nie wiem ale życzę Ci by pojawiły się jak najszybciej i w przystępnej cenie

Zastanawiam się tylko czy jej nie przesadzić do doniczki kamionkowej i nie rozdzielić? Co byście radziły/li?
Basiu kiedy będą nie wiem ale życzę Ci by pojawiły się jak najszybciej i w przystępnej cenie

- Merghen
Adamie wcześniej czy póżniej na nią trafisz. Ja zbierałam się do zakupu ponad rok, kupiłam maleństwo na all i je zagłaskałam na śmierć a dopiero po pół roku odważyłam się kupić tę z OBI - jest tak gęsta,że mam nadzieję, iż jej nie ukatrupię i sama się wybroni
PS. Samo imię wystarczy, choć słowo "Pani" było miłe i świadczy o umiejętności szanowania godności drugiej osoby

PS. Samo imię wystarczy, choć słowo "Pani" było miłe i świadczy o umiejętności szanowania godności drugiej osoby
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
A ile taka kępka Cie kosztowała??
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
- Merghen
40 zł bez grosza 

-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Małgosiu piękny okaz masdevalli kupiona w markecie to niebywałe, może za jakiś czas będzie to bardziej popularne ze w marketach można spotkać inne storczyki niż hybrydy phalaenopsisiów, dendrobia i cambrie
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
Ułaaaa tanio
!Ja też chce
.U nas tylko Vandy czasem są i oczywiście podstawowe gatunki i nic po za niemi.

Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków