Domowe orchidarium

Zablokowany
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Domowe orchidarium

Post »

powerglide, witaj wśród zakręconych storczykowo. Twój okaz to na pewno dendrobium i wygląda mi na d. phalaenopsis. Czy pamiętasz jak wyrastały kwiaty? Czy wyrastał pęd i dopiero na tym były kwiaty, czy też pąki pojawiały się przy każdym węźle na pseudobulwie?
Jeśli chodzi od zdjęcia to wcale nie wygląda on źle. Powiedziałabym raczej,że nawet jest w dobrej kondycji. Myślę,że opiekujesz się nim już odpowiednio po wcześniejszych błędach. W/g mnie nie ma potrzeby nic wycinać i dobrze przeczytałaś,że pseudobulwy są dodatkowym magazynem dla młodych.
Gdybyś jednak chciała by jeszcze inni się wypowiedzieli na ten temat to może warto założyć swój wątek. Wtedy większa ilość uczestników forum mogłaby napisać swoje spostrzeżenia. Każdy/a z nas ma tutaj swoj wątek kolekcjonerski i ten opisuje moje perypetie ze storczykami a w związku z tym nie każdy użytkownik go odwiedza.
Życzę powodzenia w pielęgnacji Twojej roślinki i by znów cieszyła Cię kwiatami.
powerglide
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2011, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Och, to bardzo przepraszam, że tak Ci się 'wbiłam' w wątek, ale myślałam że to ogólny temat :oops: , jakoś tak nazwa mnie naprowadziła a poza tym wujek google dał mi odnośnik do tego adresu (Twojego wątku).

to może założę własny, ale to może jak zakupię kolejnego kwiata na którego już mam oko :)
dziękuję Ci za odpowiedź, skoro uważasz że wszystko z nim ok to pójdę za radą i... nie zrobię nic, tzn nic drastycznego.
a w kwestii identyfikacji to kwiatki wyrastały na takim pędzie jaki ma normalnie Phalaenopsis, tylko że pęd wychodził ze szczytu pseudobulwy (z tych najwyższych) a kwiatki wyglądały mniej więcej tak: (zdjęcie z internetu)

http://imageshack.us/photo/my-images/850/storczyk2.jpg/

to jeszcze raz przepraszam za najście z buciorami, i dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nic się nie stało ;:196 A teraz na pewno masz w swej kolekcji dendrobium phalaenopsis :D
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to moja nowość z OBI - Masdevallia hybryda
Widok ogólny
rzut z góryObrazek

rzut z bokuObrazek

I kwiatuszek rozwiniętyObrazek

I kwiatuszek w pączkuObrazek

;:91

A w przyszłym tygodniu przychodzą następne nowości choć jedna z nich już rezyduje na balkonie ale przed wyjazdem nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Wszystko wrzucę hurtem jak do mnie dotrze.
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16

Post »

Masdevallia w Obi??!! I jeszcze taka rozrośnięta... Super zakup! A jak nowości dotrą, to koniecznie wstaw zdjęcie ;:108
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu w jakim obi i kiedy ją upolowałaś? Śliczna ;:224 ;:138
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak w OBI (krakowkie, przy Krokusie) Sama zrobiłam :shock: To były już pozostałości po dostawie z wcześniejszego tygodnia i stały na ladzie. Było dosłownie kilka sztuk gdyby nie fakt,że liście masdavalliowe wbiły mi się głęboko w czaszkę to w sumie nie do zauważenia. Laik nawet stwierdziłby,że brzydota bo tylko kępa liści. Kobiety tam stojące z rosnącym zaciekawieniem patrzyły na moje oglądanie, kukanie i ogromny uśmiech na twarzy :;230 Pewnie potem pukały się w czoło ;:224 :;230

Może niedługo znów będzie dostawa bo patrząc po ilości pozostałych doniczek to masdevallie cieszyły się nad podziw ogromną popularnością. Pewnie były niemożliwie rozkwiecone ale ja się cieszę tej kopki liści ;:108
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Gosiu gratuluję wspaniałej zdobyczy. ;:138 ;:138

Jest to Masdevallia Sugar Baby/Mahistrala. Krzyżówka M. veitchiana x M. floribunda

Niech ładnie i zdrowo Ci rośnie.
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Kurcze, kiedy u nas będą Masdevallie w marketach albo choćby w ogrodniczych... ;:224

Gratuluję wspaniałej zdobyczy ;:138
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joane dziękuję za potwierdzenie typowania. Widziałam podobną u Arletki i tak się zastanawiałam czy u masevallii jest podobnie jak u phalaenopsisów,że marketowe hybrydy bez nazwy pozostają NOID. Dzięki Tobie wiem,że nie, i że mogę ją nazwać 'słodkim dzieckiem' i rzeczywiście nim jest ;:92

Zastanawiam się tylko czy jej nie przesadzić do doniczki kamionkowej i nie rozdzielić? Co byście radziły/li?

Basiu kiedy będą nie wiem ale życzę Ci by pojawiły się jak najszybciej i w przystępnej cenie :D
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adamie wcześniej czy póżniej na nią trafisz. Ja zbierałam się do zakupu ponad rok, kupiłam maleństwo na all i je zagłaskałam na śmierć a dopiero po pół roku odważyłam się kupić tę z OBI - jest tak gęsta,że mam nadzieję, iż jej nie ukatrupię i sama się wybroni :roll:
PS. Samo imię wystarczy, choć słowo "Pani" było miłe i świadczy o umiejętności szanowania godności drugiej osoby
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

A ile taka kępka Cie kosztowała??
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

40 zł bez grosza :)
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Małgosiu piękny okaz masdevalli kupiona w markecie to niebywałe, może za jakiś czas będzie to bardziej popularne ze w marketach można spotkać inne storczyki niż hybrydy phalaenopsisiów, dendrobia i cambrie
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Ułaaaa tanio :tan !Ja też chce :( .U nas tylko Vandy czasem są i oczywiście podstawowe gatunki i nic po za niemi.
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”