Chcę się z Wami podzielić moim przepisem na ogóreczki. Są naprawdę pyszne. Przepis dostałam kilka lat temu od znajomej.
Ogórki dobrze umyć, małe przekroić na połówki, większe na ćwiartki.
Do przygotowanego słoika wrzucać:
? ? dużego ząbka czosnku
? gruby plaster cebuli
? 2 gałązki zielonej pietruszki
? 1 gałązkę selera
? 1-2 gałązki kopru ( mogą być baldachimy )
Następnie ułożyć w słoiku ogórki.
Zalewa:
? 4 szklanki wody
? ? szklanki octu 10%
? 1 szklanka cukru
? 1 czubata łyżka soli do przetworów.
Gotującą zalewą zalewać słoiki i pasteryzować 3-5 minut od zagotowania wody w garnku. Słoiki wstawiać do pasteryzacji do letniej wody. Po wyjęciu słoiki odwracać do góry dnem.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam.
