Trawa czy wyrośnie,kiedy wyrośnie ?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Trawa czy wyrośnie ?:(

Post »

Witaj SUSZI- nie znam tego nawozu co piszesz, ja stosuję u siebie na trawnik nawozy wieloskładnikowe zakupione w punktach sprzedaży dla rolnictwa.

Znawcy nawożenia zalecają zakończyć nawożenie roślin do końca czerwca, ja w oparciu o własne doświadczenia, czasami z braku czasu, czy niekorzystnych warunków atmosferycznych ( brak deszczu) przedłużam ten termin, nie dłużej niż do końca I dekady lipca.

Nawozy dawane w tym terminie powinny już mieć mniej z zawartości azotu ( dominującego podczas nawożenia wiosennego), natomiast więcej z zawartości potasu i fosforu (NPK), których to te pierwiastki lepiej przygotowują trawy do zimowych warunków.

Do tego okresu ( końca czerwca), dawkowanie nawozu powinieneś oceniać na podstawie wyglądu trawy na swoim trawniku, jeżeli ona jest koloru ciemnozielonego, czy zielonego to nie ma potrzeby teraz dalszego nawożenia, dopiero ewentualnie pod koniec zaczynającego się miesiąca.
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tadeusz48 mam pytanko co Ciebie , widzę że zaczyna mi się pojawiać na nowym trawniczku chyba chwastnica jednostronna , czy żeby się jej pozbyć wystarczy nie dopuścić do jej rozsiania się czy lepiej wyrywać ?
Ogólnie widzę że jakieś inne trawki się pojawiają na trawniku i nie wiem czy to z mieszanki czy jakieś "pozostałości" z nasion w ziemi.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj MARCINIE, nic Ci nie zostaje tylko wyrywać chwastnicę póki się nie rozsieje, na szczęście jej korzenie siedzą w ziemi lekko i nie trzeba się natrudzić wyrywając ją. Oprysk trawnika odpada, chyba że roundapem, to wtedy zginie chwastnica, ale i trawnik także ;:223 .
marrcin
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 09:31

Post »

Randapem pryskałem na jesieni jak przygotowywałem ziemię pod trawnik, wiosną jeszcze raz co wyszło, a widocznie jakieś nasiona zostały i teraz wschodzą.
yurec
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lut 2010, o 21:42
Kontakt:

Post »

Witam, chwastnicę lepiej wyrwać, nasiona różne potrafią leżeć w ziemi dłuuuugo, małe prawdopodobieństwo by mieszanka traw była mocno zanieczyszczona chyba że byle jaka firma najniższa cena.
Rzeczywiście poznać po kolorze potrzeby nawozowe trawnika: blady - brak azotu, żelaza, niebieskawy i wiotki -brak potasu magnezu, czerwienięjący (oprócz stanu chorobowego) nadmiar fosforu niedostatek azotu, często przyczyną bywa niemożność pobierania składników przez roślinę spowodowane np. skrajnym pH.
Tadeusz - ludziska sieją trawę na byle czym i to bardzo wysublimowane odmiany które same bez nawozów nie dadzą sobie rady, nie to co klasyczna ekstensywna mieszanka traw która sobie da radę zawsze, a jeszcze na dobrej ziemi jak przypuszczam jest u Ciebie.
Jesteś trochę idealistą. To nie krytyka, podziwiam Twój ogród i twoją pasję, ale ja man na co dzień ciśnienie by na martwicy wydobytej z pod budowy i rozprowadzonej razem z gruzem i różnym dziadostwem był szybko piękny puszysty dywan, najlepiej żeby wystarczyło ze dwa trzy razy w roku skosić.
Wielu szybko zaczyna czuć naturę, tylko niekiedy jest trochę późno i trzeba poważnych zabiegów ( i kosztów)by trawnik dobrze się rozwijał.
Ufffffff
suszi1
50p
50p
Od: 13 lut 2010, o 22:57

Post »

Szanowny kolego yurec
Forum ma za zadanie wspierać i pomagać w działaniu. Jeżeli czujesz potrzebę filozoficznych wywodów lub lub masz problemy z ciśnieniem to nie jest chyba to właściwe miejsce. Nie każdy urodził się ekspertem i niektórzy potrzebują porad - nawet jeśli nie mają zielonego pojęcia o niektórych działaniach.
Każdy ma prawo do swoich wypowiedzi, ale ograniczmy je proszę do zawartości postu i nie rozwijajmy o własne przemyślenia, którymi osobiście ja poczułem się lekko urażony.

Proponuję troszkę ;:136 i przechodzimy to treści tematu
kati_999
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2011, o 14:34

Post »

marrcin pisze:U mnie po 4 tygodniach od siewu mam wrażenie że drobna trawa stanęła a teraz pojawia się jakaś wyższa odmiana , mam nadzieje że to nie jakiś perz ?
Jutro chyba pierwsze koszenie :)

Obrazek

Obrazek

Czy to perz ? Teren był na jesieni Randapowany, wiosną jeszcze raz a wcześniej tam nie było perzu.

I nie wytrzymałem do jutra i odpaliłem kosiarkę :)

Obrazek

Obrazek
Witam serdecznie
Czy mógłbyś zdradzic jakiej firmy posials trawę bo ja jestem w trakcie zakladania trawnika i mam dylemat z kupnem nasion. A twoj trawnik jest przepiekny.
stan65
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 15:09

Post »

suszi1 trochę to chyba przesadzone. ;:170
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nasza trawa po drugim koszeniu i pierwszym nawożeniu fruktovitem

Obrazek

Obrazek
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bako82
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 cze 2011, o 18:29

Post »

Witam wszystkich. Jestem nowy na tym forum i proszę o wyrozumiałość jakbym napisał coś nie tak. Na nowo zasianym trawniku, a właściwie na jego połowie pojawiło się dużo chwastnicy jednostronnej, pozostałych chwastów niewiele. W związku z tym mam dylemat, bo trawka wychodzi całkiem ładnie, ale boje się że chwastnica jednostronna mi ją zagłuszy. Zacząłem trochę wyrywać, ale trawka jeszcze młoda i słabo ukorzeniona i przy okazji tego wyrywania trochę się jej powyrywa. Dlatego mam pytanie do bardziej doświadczonych forumowiczów, wyrywać co się da kosztem trawy czy regularnie kosić i poczekać aż ta młoda trawka się lepiej ukorzeni i wtedy wziąć się za wyrywanie? :roll: :roll: :roll:
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj BAKO, wyrywać, wyrywać nim chwastnica wyda i rozsieje nasiona, a potrafi się tak "ułożyć", że i częstym koszeniem nie zetnie się jej nasion.

Przy chwastnicy najgorsze są te nasiona które rozsiewa, niby po koszeniu zanika, po to by po pewnym czasie pojawić się w znacznych ilościach, tuż przed nowym wysianiem jej nasion

Walka z nią za pomocą chemii nie jest możliwa, gdyż ją niszcząc musieli byśmy zniszczyć trawę na trawniku.
Awatar użytkownika
bako82
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 cze 2011, o 18:29

Post »

Dziękuję za podpowiedź, tak też zrobię TADEUSZU, szczególnie, że mam właśnie wrażenie, że się bardzo nisko płoży i faktycznie to częste koszenie może nic nie pomóc. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
-JERRY-
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lip 2011, o 21:03

Post »

A CZY JAK SIĘ ZASIEJE TRAWKĘ TO WOLNO PO TYM CHODZIĆ CZY NIE BARDZO?

Proszę nie pisać wielkimi literami.
Adam
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak masz potrzebę, to możesz, ale lepiej żebyś nie miał potrzeby chodzić po zasianej trawie, chodząc z pewnością nie zrobisz jej krzywdy, najwyżej pozostawisz nierówności na ziemi po butach.
Awatar użytkownika
-JERRY-
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lip 2011, o 21:03

Post »

i wszystko jasne :heja
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”