Jakie warzywa wysiać lipcu/sierpniu na zbiory jesienne, np. po ogórkach itp?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: co siejemy na zbiory jesienne

Post »

No. Posiane buraki i kapusta pekińska. jutro wysieję cebulę, ale na opakowaniu jest napisane po I że późna, a po II, termin siewu III i IV :( Zobaczymy, co wyjdzie to wyjdzie.
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ano właśnie - co do cebuli - czy jeszcze teraz można wysiać nasiona cebuli na dymkę? Normalna cebula na pewno juz nie urośnie, ale na przyszły rok przynajmniej dymkę będę miała...
Mam boretane (lub boretiane, nie bardzo pamiętam tą nazwę) i globo, no i trochę alby i czerwonej skarlet.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11

Post »

Ja sieję brokuły, kapustę pekińską, to do doniczek na rozsady, a za 2-3 tygodnie fasolkę szparagową (trzeci rzut :))
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

diament79 pisze:No. Posiane buraki i kapusta pekińska. jutro wysieję cebulę, ale na opakowaniu jest napisane po I że późna, a po II, termin siewu III i IV :( Zobaczymy, co wyjdzie to wyjdzie.
A już jest koniec czerwca więc siew chyba nie ma sensu, chyba że spróbujesz i zdasz relację jak powiódł się eksperyment. Cebulę późną lepiej przechowuje się przez zimę i ma ona dłuższy okres wegetacji do dojrzałości konsumpcyjnej.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
diament79
200p
200p

Post »

Posiana cebula (cukrowa). Zobaczymy, co wyjdzie to wyjdzie, najwyżej szczypior będę miała, mam nadzieję, że przynajmniej tyle. Ale w sumie jeszcze przed nami cały lipiec, sierpień, wrzesień, czasem październik też jest ciepły, to może tyle jej wystarczy, żeby urosnąć w ziemi.
Posiałam w sumie buraka, cebulę, kapustę pekińską, sałatę. Dosieję jeszcze dzisiaj trochę fasoli, bo pierwsza w 80% mi umarła :(
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

A u mnie jeszcze cykoria, na korzenie do pędzenia zimą. Uprawiał może ktoś?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Ja posiałam rzodkiewkę murzynkę i carminową,fasolę (trzeci raz)Resztę fasoli zostawiałm na grządkę po czosnku :D
Mam w palnie posiać sałatę .Jest sens? Mam Edytę ożarowską.
Asia
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

gajeczka pisze:A u mnie jeszcze cykoria, na korzenie do pędzenia zimą. Uprawiał może ktoś?
Ja uprawiam cykorię :) zimą "pędzę" ją w piwnicy.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Asiu jeśli sałata ta jest przeznaczona do uprawy letniej, powinno pisać na opakowaniu to możesz siać, do wysiewu o tej porze nie nadają się odmiany wiosenne, nie będą one wiązały główek, wszystko pójdzie od razu w kwiat.
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Lobuzko, a opowiesz mi w skrócie jak to robisz? Mniej więcej wyczytałam o co chodzi, wysiałam, popikowałam, obecnie już małe sadzoneczki są w gruncie. I teraz co, czekanie, aż korzeń urośnie? Czy to co teraz latem urośnie nad ziemią nadaje się do jedzenia?
diament79
200p
200p

Post »

elik_49 pisze:Asiu jeśli sałata ta jest przeznaczona do uprawy letniej, powinno pisać na opakowaniu to możesz siać, do wysiewu o tej porze nie nadają się odmiany wiosenne, nie będą one wiązały główek, wszystko pójdzie od razu w kwiat.
Elu, na mojej masłowej Królowa Majowych jest napisane, że na zbiór wiosenny pod osłony, na zbiór jesienny - wysiew do gruntu IV-VII, to wysiałam, widzę, że zaczyna wschodzić, to chyba będzie ok.

Posiałam jeszcze roszponkę, ktoś wie z czym to się je?
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Jeśli jest to odmiana przeznaczona również do uprawy jesiennej to będzie dobrze, niektóre nadają się tylko do wiosennej, więc takiej nie ma sensu wysiewać, podobnie jest z rzodkiewką.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Roszponke dodaję sie do rożnych sałat .
Asia
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Gajeczko zielone liście cykorii są potwornie gorzkie. Jesienią wykopuję korzenie a liście ścinam (tak około 1 cm od korzenia) i wyrzucam, chyba że trafi się czerwony jadalny środeczek to go zostawiam :wink: . Starm się zostawiać korzeń/e główny, resztę usuwam, układam je w skrzynce z wilgotnym piaskiem, aby korzenie nie zasuszyły się. Część sadzę do doniczek, wstawiam do domowej piwniczki, gdzie nie dociera światło dzienne i podlewam. Ii... czekam aż urosną :wink:
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Lobuzko, pięknie i szczegółowo mi wszystko wyjaśniłaś, dziękuję Ci! Tylko, że ja gapa jestem i nie napisałam.. Cykoria, którą posiałam, to jakaś taka czerwona odmiana, takie zdjęcie było na opakowaniu. Czyli te by były jadalne? A że gorzkie to poczuję najwyżej :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”