Jakie warzywa wysiać lipcu/sierpniu na zbiory jesienne, np. po ogórkach itp?
-
- 200p
- Od: 15 lut 2008, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: co siejemy na zbiory jesienne
No. Posiane buraki i kapusta pekińska. jutro wysieję cebulę, ale na opakowaniu jest napisane po I że późna, a po II, termin siewu III i IV
Zobaczymy, co wyjdzie to wyjdzie.

- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ano właśnie - co do cebuli - czy jeszcze teraz można wysiać nasiona cebuli na dymkę? Normalna cebula na pewno juz nie urośnie, ale na przyszły rok przynajmniej dymkę będę miała...
Mam boretane (lub boretiane, nie bardzo pamiętam tą nazwę) i globo, no i trochę alby i czerwonej skarlet.
Mam boretane (lub boretiane, nie bardzo pamiętam tą nazwę) i globo, no i trochę alby i czerwonej skarlet.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- gajeczka
- 200p
- Od: 1 cze 2011, o 22:11
Ja sieję brokuły, kapustę pekińską, to do doniczek na rozsady, a za 2-3 tygodnie fasolkę szparagową (trzeci rzut
)

- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A już jest koniec czerwca więc siew chyba nie ma sensu, chyba że spróbujesz i zdasz relację jak powiódł się eksperyment. Cebulę późną lepiej przechowuje się przez zimę i ma ona dłuższy okres wegetacji do dojrzałości konsumpcyjnej.diament79 pisze:No. Posiane buraki i kapusta pekińska. jutro wysieję cebulę, ale na opakowaniu jest napisane po I że późna, a po II, termin siewu III i IVZobaczymy, co wyjdzie to wyjdzie.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- 200p
Posiana cebula (cukrowa). Zobaczymy, co wyjdzie to wyjdzie, najwyżej szczypior będę miała, mam nadzieję, że przynajmniej tyle. Ale w sumie jeszcze przed nami cały lipiec, sierpień, wrzesień, czasem październik też jest ciepły, to może tyle jej wystarczy, żeby urosnąć w ziemi.
Posiałam w sumie buraka, cebulę, kapustę pekińską, sałatę. Dosieję jeszcze dzisiaj trochę fasoli, bo pierwsza w 80% mi umarła
Posiałam w sumie buraka, cebulę, kapustę pekińską, sałatę. Dosieję jeszcze dzisiaj trochę fasoli, bo pierwsza w 80% mi umarła

- gajeczka
- 200p
A u mnie jeszcze cykoria, na korzenie do pędzenia zimą. Uprawiał może ktoś?
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Mam w palnie posiać sałatę .Jest sens? Mam Edytę ożarowską.
Asia
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Ja uprawiam cykorięgajeczka pisze:A u mnie jeszcze cykoria, na korzenie do pędzenia zimą. Uprawiał może ktoś?

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- elik_49
- 1000p
Asiu jeśli sałata ta jest przeznaczona do uprawy letniej, powinno pisać na opakowaniu to możesz siać, do wysiewu o tej porze nie nadają się odmiany wiosenne, nie będą one wiązały główek, wszystko pójdzie od razu w kwiat.
- gajeczka
- 200p
Lobuzko, a opowiesz mi w skrócie jak to robisz? Mniej więcej wyczytałam o co chodzi, wysiałam, popikowałam, obecnie już małe sadzoneczki są w gruncie. I teraz co, czekanie, aż korzeń urośnie? Czy to co teraz latem urośnie nad ziemią nadaje się do jedzenia?
-
- 200p
Elu, na mojej masłowej Królowa Majowych jest napisane, że na zbiór wiosenny pod osłony, na zbiór jesienny - wysiew do gruntu IV-VII, to wysiałam, widzę, że zaczyna wschodzić, to chyba będzie ok.elik_49 pisze:Asiu jeśli sałata ta jest przeznaczona do uprawy letniej, powinno pisać na opakowaniu to możesz siać, do wysiewu o tej porze nie nadają się odmiany wiosenne, nie będą one wiązały główek, wszystko pójdzie od razu w kwiat.
Posiałam jeszcze roszponkę, ktoś wie z czym to się je?
- elik_49
- 1000p
Jeśli jest to odmiana przeznaczona również do uprawy jesiennej to będzie dobrze, niektóre nadają się tylko do wiosennej, więc takiej nie ma sensu wysiewać, podobnie jest z rzodkiewką.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Asia
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Gajeczko zielone liście cykorii są potwornie gorzkie. Jesienią wykopuję korzenie a liście ścinam (tak około 1 cm od korzenia) i wyrzucam, chyba że trafi się czerwony jadalny środeczek to go zostawiam
. Starm się zostawiać korzeń/e główny, resztę usuwam, układam je w skrzynce z wilgotnym piaskiem, aby korzenie nie zasuszyły się. Część sadzę do doniczek, wstawiam do domowej piwniczki, gdzie nie dociera światło dzienne i podlewam. Ii... czekam aż urosną 

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- gajeczka
- 200p
Lobuzko, pięknie i szczegółowo mi wszystko wyjaśniłaś, dziękuję Ci! Tylko, że ja gapa jestem i nie napisałam.. Cykoria, którą posiałam, to jakaś taka czerwona odmiana, takie zdjęcie było na opakowaniu. Czyli te by były jadalne? A że gorzkie to poczuję najwyżej