Moje kaktusy... i początki choroby, którą wszyscy znacie;-P

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Justyna86
100p
100p
Od: 10 maja 2011, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje kaktusy... i początki choroby, którą wszyscy znacie;-P

Post »

blabla pisze:Z Milošem byłem w 2008 roku w Peru. Bardzo fajna wyprawa, świetny kompan w podróży. Udało się nam wspólnie znaleźć wiele interesujących roślin i odwiedzić kilka ciekawych miejsc. Było super: http://www.kaktus-mila.cz/img/pictures/ ... eru090.jpg.
A jeśli chodzi o jego kolekcję to ma jedną z ładniejszych w Czechach. Coś pięknego. Jeśli ktoś może pojechać do Cieszyna to koniecznie musi zobaczyć tę zbiórkę.
Całą stronę już przejrzałam dokładnie kilkanaście razy :P Fajnie słyszeć, że pierwsza kolekcja, którą odwiedziłam jest jedną z ładniejszych :heja Rzeczywiście, dech zapierają te wszystkie okazy i strasznie się trudno zdecydować, z czym wrócić do domu :P Jak jeszcze nadarzy się okazja na pewno odwiedzę Cieszyn.

Twój temat na forum, całe 47 stron, przeglądałam cały wczorajszy wieczór, a potem do 1 w nocy Twoją stronkę...jakoś spać nie mogłam :lol: Jestem pod wielkim wrażeniem ;:180
Awatar użytkownika
Justyna86
100p
100p

Post »

Witajcie
Dawno nic nie pisałam, ale teraz mam nadzieję nadrobię zaległości. Poniżej zdjęcia moich Echinopsis multiplex. Pozbawiłam je odrostów, gdyż przeczytałam na forum, że to osłabia kwitnienie. Ścięłam też górną część korpusu i ukorzeniłam, ponieważ były bardzo wąskie u podnóża i przez to nie były stabilne. Czy to poprawi ich kwitnienie i wzrost?
1a i 2a - tak wyglądają te kaktusy po całkowitym oderwaniu odrostów.
Natomiast trzeci Echinopsis ma ciekawy kształt dzięki jego odrostom i zastanawiam się czy jak u niego ich nie oderwę to mocno osłabi to jego kwitnienie?

1a)Obrazek 1b)Obrazek

2a)Obrazek
2b)Obrazek

3)Obrazek
Awatar użytkownika
pawel060
200p
200p
Od: 12 kwie 2011, o 12:56
Kontakt:

Post »

Mam tego chwasta już długo, oderwałem odrosty i nic.
Awatar użytkownika
Justyna86
100p
100p

Post »

U mnie już wszystkie kwitły, ale w tym roku nie mają pąków, więc trochę zmodyfikowałam ich wygląd. Mam nadzieję, że im nie zaszkodzę, bo korzenie już wypuściły.
Awatar użytkownika
Justyna86
100p
100p

Post »

Czekając na ewentualną odpowiedź na post dotyczący Echinopsis, wklejam zdjęcia Gymnocalycium, które rozwinęły drugie kwiaty tej wiosny :tan

Gymnocalycium tillianum
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gymnocalycium quehlianum
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
phoebs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2008, o 01:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

;:63 śliczne ;:63
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Justyna86
100p
100p

Post »

Martwię się o moje Gymnocalycium delaetii od czasu jak ze szklarni zawitał na mój słoneczny zewnętrzny parapet zmienił kolor i mając duży pąk kwiatowy nie otworzył go :( Czy coś poważnego się z nim dzieje :?:

Obrazek

Tak wyglądał niedługo po zakupie
Obrazek

A teraz fotki dwóch kolejnych kaktusików :wink:

Parodia subterranea wypuszcza pąki kwiatowe ;:138 [doniczka 7 x 7cm]
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Młodziutki Chamaecereus sylvestrii i jego mały odrościk :P [doniczka 4 x 4cm]
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Echinopsis multiplex. Pozbawiłam je odrostów, gdyż przeczytałam na forum, że to osłabia kwitnienie. Ścięłam też górną część korpusu i ukorzeniłam, ponieważ były bardzo wąskie u podnóża i przez to nie były stabilne. Czy to poprawi ich kwitnienie i wzrost?
1a i 2a - tak wyglądają te kaktusy po całkowitym oderwaniu odrostów.
Natomiast trzeci Echinopsis ma ciekawy kształt dzięki jego odrostom i zastanawiam się czy jak u niego ich nie oderwę to mocno osłabi to jego kwitnienie?
Skoro pytasz wypada odpisać - a że jakoś się nikt nie kwapi to chyba na mnie wypadło. :P

Teoretycznie liczba odrostów nie powinna zmniejszać zdolności rośliny do kwitnienia. Tak czytam w literaturze. Teoretycznie jednak, bowiem nawet na zdrowy rozum można wydedukować sobie, że roślina musi się wysilać na dwu frontach czyli na produkcji kwiatów i odrostów przez co jest zwyczajnie słabsza. Jeśli jest dobrze utrzymana i nawożona to powinna dać radę, jeśli nie przesadzana i zabiedzona to wtedy już nie.
Po odmłodzeniu rośliny nie czekaj prędko na kwiaty - roślina swoje musi odchorować. Za to znacznie zyskała na wyglądzie. :wink:
Jak już masz tych echinopsisów tyle to ostatniego z odrostami zostaw - zawsze to odmiana w kolekcji a nie wszystkie jadnakowe.

Gymnocalycia i parodia ładne! :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
pawel060
200p
200p
Od: 12 kwie 2011, o 12:56
Kontakt:

Post »

Bardzo ładny Gymnocalycium quehlianum ;:138 Też będę miał takiego niedługo :D
Awatar użytkownika
Justyna86
100p
100p

Post »

Dziękuję Henryku za odpowiedź i wyjaśnienie tematu. Trzeciego Echinopsis zostawię w takiej postaci jak jest, choć kolejne wyrastające odrosty już odrywam. Teraz są rozmieszczone naokoło głównego korpusu. Zgadzam się, że zyskały na wyglądzie, dodatkowo problematyczne było ich podtrzymywanie, gdyż były bardzo niestabilne.
Czy nie wiesz przypadkiem, czemu Gymnocalycium delaetii się tak odbarwiło? Wszystkie moje kaktusy stoją na południowo-zachodnim parapecie, a tylko z nim się coś dzieje :(

Pawle w takim razie życzę, aby szybko do Ciebie trafił Gymnocalycium quehlianum. Mój ma jeszcze dwa malutkie pąki, więc liczę na kolejne kwiaty w tym sezonie :P
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

czemu Gymnocalycium delaetii się tak odbarwiło? Wszystkie moje kaktusy stoją na południowo-zachodnim parapecie
Nie wiem dlaczego G. delaetii zmienił kolor - na pewno jednak nie dlatego, że dostaje za dużo światła. Parapet to za mało dla kaktusów, nawet zewnętrzny. W szklarni gymnokalicja czasem można cieniować bo nie wszystkie gatunki potrzebują maksimum słońca.
Proponuję wyjąć go z ziemi i sprawdzić korzenie - być może kaktus został przelany i stracił korzenie? Nawet jeśli nie zauważysz niczego niepokojącego zmień substrat bo np. odczyn może mu nie odpowiadać. Generalnie gymno lubi substrat mineralny z dodatkiem próchnicy.
Awatar użytkownika
Justyna86
100p
100p

Post »

hen_s pisze:Proponuję wyjąć go z ziemi i sprawdzić korzenie - być może kaktus został przelany i stracił korzenie? Nawet jeśli nie zauważysz niczego niepokojącego zmień substrat bo np. odczyn może mu nie odpowiadać. Generalnie gymno lubi substrat mineralny z dodatkiem próchnicy.
Tak zrobię, dziękuję za pomoc :)

A tymczasem, coś mam dziś wenę na fotografowanie mojej kolekcji. Bardzo podobają mi się niektóre Wasze zdjęcia, tzn. technika ich robienia. Trenuję więc, a jednocześnie prezentuję Wam kolejne kaktusy, a tym razem też sukulenty z mojej kolekcji :)

Cotyledon orbiculata v. ausana
Obrazek

Echeveria agavoides cv. Black Prince przyda jej się odkurzenie :P
ObrazekObrazek

Parodia (Notocactus) ottonis kupiłam niedawno w LM i myślałam, że te brązowe pąki są zasuszone, a tu proszę jaka miła niespodzianka :heja
ObrazekObrazek

Oraz moje dwie opuncje
Opuntia microdasys "albata" i jeszcze niezidentyfikowany gatunek (czy ktoś pomoże :?: )
ObrazekObrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hm...
Technika robienia zdjęć (czarne tło) już gdzieś widziałem... :;230

A roślinki ładniutkie! :)
Awatar użytkownika
Justyna86
100p
100p

Post »

Tak Henryku...u Ciebie też widziałam takie zdjęcia, ale nie tylko :P Muszę tylko znaleźć coś bardziej czarnego, a to może być trudne :?
Myśląc o technice, miałam też na myśli ujęcie rośliny pod dobrym kątem i pokazanie jej atutów, a to nie do końca mi wychodzi :|
Awatar użytkownika
Justyna86
100p
100p

Post »

Chciałabym Wam teraz zaprezentować mojego olbrzyma :D Opuntia ma 79 cm wysokości w najwyższym miejscu i jej 5 odnóżek przywiozłam w czerwcu 2009 roku z Krety. Dwie odnóżki rozdałam, a trzy rosły u mnie. W tym roku wszystkie trzy wsadziłam do jednej donicy.
Nie znam jej pełnej nazwy, czy ktoś mógłby mi pomóc :?: Takie opuntie rosły na Krecie na ulicach.

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”