Trawnik od zera,od czego zacząć - ZAKŁADANIE cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Trawnik od zera

Post »

Ktoś pierwszy musi zacząć, a dlaczego Ty nie masz być pierwszy, to wysokość trawy decyduje czy już brać się za koszenie, ja planuję zaraz po niedzieli jogging za kosiarką.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kupiłem listwę areacyjną do kosiarki i potraktowałem tym zastawem trawnik. Wydrapałem mnóstwo suchej trawy, mchu, chwastów. Miejscami zostało naprawdę niewiele. Ale widzę, że trawa bardzo ładnie odbija od korzeni i już się zieleni. Czy ktoś używał takiego urządzenia?
http://www.kosi-kosi.pl/produkt/zestaw- ... 37-556-01/
Yagod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 cze 2010, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,
Tadeuszu, czytając Twoje posty nie trudno stwierdzić, żeś na trawnikach zęby zjadł :)

Wobec tego mam do Ciebie kilka pytań i proszę Cię o wskazanie właściwego kierunku.

Jestem przed założeniem trawnika. Metraż mam 20x20. Ziemia pod trawnik jest z byłego pola pod bodajże buraki (o ile to ma znaczenie co tam rosło wszędzie. Ziemia nigdy nie była ubijana wobec czego po deszczu jest bardzo mięciutko, aż sie wpada w nią po okoła dwa centymetry. Ziemia była pryskana roundapem w zeszłym roku przed zimą. W tym roku również (dwa tygodnie temu) również spryskałem ją tym środkiem. Prawie wszystkie chwasty opadły (czytaj zżółkły). Jutro biorę się za glebobryzarkę i przeoram całą ziemię ponieważ
- teren muszę wyrównać
- mam troszku kamienia
- oczyścić ziemie z chwastów (tych martwych jak i tych co przeżyły).

I teraz co dalej. Pisałeś najczęściej żeby odczekać kilka dni i powyrywać młode chwasty grabkami. Czy w moim przypadku jest to konieczne (boje się troszkę, że za późno będę tą trawę siał - upały będę większe). Mam też problem z doborem trawy. Byłem w centrali nasiennej ale jakiś mało kompetentny personel - nie chciało im się gadać.
Trawa głównie będzie rosła w mocno nasłonecznionych miejscach (2/3 trawnika) choć w późniejszy latach jej część (1/3 przysłoni cień tujek które są w chwili obecnej bardzo młodziutkie (dwa lata).

Pani w centrali polecała trawę boiskową lub Oaza - dla mnie dwie skrajne propozycje.

Tadeuszu co Ty na to?
Jeśli ktoś ma również jakieś propozycje to proszę bardzo o wypowiedzi.

P.S. Z wodą do podlewania trawnika nie będzie problemy mam studnię.

Pozdrawiam

Bartek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj BARTKU, jeżeli jesteś po opryskach i powinny już nie odżyć ( przynajmniej w dającej się przewidzieć przyszłości), chwasty trudne do usunięcia, to Ci nie zostaje nic innego, tylko orka, porządne bronowanie, oraz mimo wszystko, jeszcze rozbicie grud po bronowaniu za pomocą metalowych grabi i.....siać trawę.

Jaką nie podpowiem Ci, bo mnie w byłej Centrali Nasiennej obsłużono bardzo dobrze, powiedziałem im do czego ma być trawnik wykorzystywany i przygotowano mi mieszankę wielu traw, z kolei których żywotność była ściśle określona.

Niewiele się znam na tych trawach, kierownik tłumaczył mi że część traw jest szybko zadarniających się ale ich żywotność wynosiła 5-7 lat, druga część była niezbyt szybko zadarniające , a ich żywotność wynosiła 7-10 lat, i wreszcie trzecia część traw, która bardzo powoli zadarnia się ale jej żywotność jest wieczna, ta trzecia część traw, jest teraz w naszym ogrodzie, bo pozostałe już zanikły. Tyle co mogę powiedzieć o moich trawach a informację o nich uzyskałem od pracowników byłej CN.

Po posianiu trawy, koniecznie ponownie przegrab grabiami metalowymi i zwałuj, jeżeli nie masz dostępu do metalowego wału, może go zastąpić beczka( gładka na zewnątrz) z zamykanym wiekiem do której można wlać pełno wody i tą beczką wałować.

Mimo że pozbyłeś się chwastów, to nie do końca, bo w glebie z pewnością zalegają nasiona wielu,wielu chwastów, i to one będą szybko wschodzić ( często szybciej niż trawa), ale tym się nie przejmuj, większość tych chwastów zginie po czwartym- szóstym koszeniu, nie próbuj ich wyrywać, bo w ten sposób odkryjesz nasiona kolejnych chwastów.

Na walkę z chwastami, poza koszeniem możesz się przygotować dopiero w przyszłym roku.

Jeżeli masz niezbyt zasobną w pokarm glebę, to po orce, a przed bronowaniem możesz rozrzucić nawozy wieloskładnikowe po wschodach młodej trawy nie zasila się nawozami ( można tymi w płynie) oraz nie opryskuje się przeciwko chwastom.

Nie wiem po co Ci glebogryzarka, ale z pewnością jej użycie nie zaszkodzi. Ziemi z chwastów nie ma co czyścić, bo i tak je pług przeorze, kamienie trzeba zebrać, bo przy koszeniu mogą być groźne.

W takim razie do roboty, nie ma na co czekać. Powodzenia :wit
mlepkows
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 maja 2011, o 11:17

Post »

Witam wszystkich - mój pierwszy post :wit .

Zakładam właśnie trawnik przy nowo zbudowanym domu (jakieś 60m przeznaczone pod trawnik koło tarasu). Starałem się robić wszystko zgodnie z sztuką i po wysiewie w okolicy świąt mam już źdźbła o długości ok 5 cm, gdzieniegdzie dopiero 0,5 cm. Problem polega na tym, że kupiłem mieszankę boiskową (teren będzie ciągle deptany) z Iławy. Ta mieszanka ma 60% albo i więcej życicy trwałej. Wszystko fajnie ale to trawa odmiany NAKI, o której przeczytałem właśnie, że jest pastewna :evil: . Trawy z Iławy miały raczej pozytywne recenzje ale wszędzie radzą unikać traw pastewnych. Co mam zrobić? Wszystko od nowa z inną mieszanką :cry: ?

pozdrawiam
Maciek
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p
Od: 17 kwie 2011, o 13:20

Post »

Maciek
Zaintrygowało mnie to co napisałeś. Pogrzebałem w internecie i to co tak zaznaczyłeś, czyli koło 60% życicy trwałej to jedna z najlepszych odmian trawy pastewnej. Generalnie to chyba właśnie trawy pastewne, mają te cechy (wytrzymałość na koszenie i ugniatanie) które powinna posiadać dobra mieszanka sportowa. Jeśli jest tak jak napisałem, to nie masz się czym martwić, jeśli jest inaczej, to za chwilkę ktoś powinien mnie poprawić ;)
Tutaj link do strony z której te informację http://www.ihar.edu.pl/odmiany_traw_i_m ... ennych.php

Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
mlepkows
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 maja 2011, o 11:17

Post »

Dzięki za odpowiedź. Poczytałem sobie to co znalazłeś i zamierzam poczekać i popatrzeć co się będzie działo. Może nawet trawa pastewna regularnie koszona nada się na trawnik :) ...

Maciek
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

Dobra decyzja, pomyśl ile pracy musiałbyś włożyć żeby to wszystko zrobić na nowo ;)
Zobaczysz do jesieni co się będzie działo, i jeśli stwierdzisz, że Ci nie odpowiada, założysz sobie trawnik na nowo w przyszłym roku na wiosnę. Śmiem jednak twierdzić, że tego nie zrobisz.
Pozdrawiam

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGP-ON
200p
200p
Od: 29 paź 2010, o 09:17
Kontakt:

Post »

Ja posiałem trawę wczoraj... teraz czekam co będzie :roll:
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Post »

AGP-ON pisze:Ja posiałem trawę wczoraj... teraz czekam co będzie :roll:
pewnie trawa ;)

Yagod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 cze 2010, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepraszam,że tak długo nie dziękowałem Tadeuszu. Trawnik wymaga jednak sporo pracy.
Jestem już, a może dopiero po sianiu. Stwierdziłem, że przed trawnikiem powinienem zapewnić mu dużo wody bo na naturę nie ma co liczyć :)
Stworzyłem system nawadniający ze zraszaczami i nasionka mają warunki aby się rozwijać :tan

BARDZO DZIĘKUJĘ TADEUSZU ZA TWE PORADY. Na pewno posłużą mi w dalszym pielęgnowaniu trawnika ponieważ to co piszesz to Złote myśli i fantastyczna lektura.

Jeszcze raz DZIĘKUJĘ i mam nadzieję, że jeszcze nie raz zaszczycisz to forum swoimi postami.

Pozdrawiam i mocny uścisk ręki Tadeusz. ;:138

P.S. Gdyby co to jeszcze się odezwę :wink:
Mr Bluntman
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 cze 2011, o 07:27

Przygotowanie ziemi

Post »

Witam Was, Drodzy Forumowicze!

Jestem tutaj świeży, jak widać i zaraz na wejściu prosiłbym o pomoc.
Chcielibyśmy z dziewczyną założyć sobie mały ogródek u mnie na podwórku, jednak pojawia się mały problem. Jest tam trawa. I teraz sprawa wygląda tak. Co z tym zrobić? Ziemia z wierzchu jest strasznie zadarniona. Pełno korzeni itp. Jest opcja, żeby po prostu przewrócić ziemię i to zostawić ale to mi zarośnie od nowa i będzie lipa... Mógłbym też wyrzucić tę wierzchnią warstwę ziemi ale tych korzeni nie idzie dobrze "wytrzepać" z ziemi i kupa jej idzie precz. Jest też opcja, żeby popsikać czymś, żeby to uschło i samo się wykończyło ale słyszałem, że to strasznie niszczy ziemię, więc raczej odpada. Co mógłbym zrobić w tej sytuacji?

I jeszcze druga rzecz: Ziemia jest strasznie kwaśna, co widać po mchu rosnącym gdzieniegdzie. Co mógłbym z tym wszystkim uczynić, aby było dobrze? Wy zajmujecie się tym na codzień i na pewno lepiej będziecie wiedzieć jak temu zaradzić, bo ja jestem tak zielony jak ta trawa, której próbuję się pozbyć :D
Awatar użytkownika
kaftan
100p
100p

Re: Przygotowanie ziemi

Post »

Mr Bluntman ;)
Spryskaj roundupem, odczekaj trzy, cztery tygodnie. Jeśli ziemia jest kwaśna, to dodaj wapno i następnie przekop wszystko.
Warto zastanowić się też, co chcecie mieć na tym ogródku. Każda roślina ma inne wymagania.
Mech może oznaczać, że ziemia jest bardziej gliniasta i trzyma wodę, wtedy należy wymieszać z piaskiem.

poniżej kilka sposobów na takie sprawdzenie kwasowości ziemi i jej zmianę.

Jak zbadać pH gleby
przy pomocy przyrządów mierniczych
Metodą kolometryczną, czyli przy pomocy wskaźników zmieniających kolor. Mogą to być próbówki zawierające specjalny roztwór lub zwykłe papierki lakmusowe, które po zetknięciu z glebą zmieniają kolor. Wynik należy porównać ze wskazaniami wzorcowymi dołączonymi do wskaźników.

Metodą potencjometryczną, czyli przy użyciu mierników elektrycznych. Zależnie od modelu miernika wystarczy albo przyłożyć końcówkę z czujnikiem do ziemi i odczytać wynik na wyświetlaczu lub też zmieszać niewielką ilość ziemi z wodą destylowaną, i w tak przygotowanej mieszance umieścić końcówkę miernika, a następnie odczytać wynik.

?domowym? sposobem
Domowym sposobem na sprawdzenie tego czy nasza gleba nie jest zbyt kwaśna jest polanie małej grudki ziemi octem. Jeśli w wyniku polania zaczną pojawiać się na powierzchni pęcherzyki powietrza, oznaczać to będzie, że ziemia zawiera wapń i nie ma zbyt kwaśnego odczynu.
Inny sposób to obserwacja ?naturalnych wskaźników?, jakimi są rośliny samorodne, mające mały zakres tolerancji pH. Jeśli na naszej działce, ogrodzie lub polu pojawiają się wymienione niżej rośliny ? możemy być raczej pewni, że gleba w tym miejscu ma określony odczyn.
Gleby kwaśne: skrzyp polny, wrzos zwyczajny, koniczyna polna, fiołek trójbarwny, szczaw, borówka i rumian polny.
Gleby zasadowe lub obojętne: mak polny, babka zwyczajna, pokrzywa żegawka, nostrzyk, podbiał pospolity.

Jak zmienić odczyn pH
W przypadku gdy okaże się, że odczyn pH jest za wysoki (zasadowy), można go obniżyć dodając do ziemi (np. sypiąc do dołków podczas sadzenia) kwaśny torf z ziemią ogrodową w proporcji 1:1. Innym sposobem jest używanie nawozu zawierającego siarkę.

Natomiast gdy chcemy podwyższyć odczyn pH, gdyż gleba jest zbyt kwaśna, należy ją wapnować. Można to zrobić używając nawozów wapniowych, wapna rolniczego lub kredy mielonej.

Golfista
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 cze 2011, o 16:14

Re:

Post »

[quote="tadeusz48"]By posiać nową trawę należy się pozbyć starej trawy. Sposoby są dwa : jeden ekologiczny to przykryć starą trawę czarną folią- bez dostępu światła trawa za jakiś czas zgnije( trawa tak ale inne chwasty mogą przeżyć) Drugi sposób nieekologiczny według niektórych to zniszczenie trawy poprzez oprysk środkami chemicznymi. Warunkiem dokonania skutecznego oprysku jest by opryskiwana trawa była w fazie wzrostu( najszybszy wiosną).quote]

Witam serdecznie to mój pierwszy post mam nadzieje, że będzie Nam się miło rozmawiało.
Tadzik napisał, że są dwa sposoby (patrz wyżej) ja natomiast mam pytanie odnośnie sposobu trzeciego: jeśli skopie starą trawe (ok 25 m2) to czy później nie wzejdzie mi ona na nowo?
Chcę tam posiac nową trawę wemblay dekoracyjny i boje się czy po skopaniu starej nie odrodzi mi się ona na nowej pięknej trawie.
Drugie pytanie jeśli można - czy są jakieś koparki(sic!) które można wypożyczyc do skopania (nie mam namyśli tu kopary do kopania rowów rzecz jasna) chodzi o jakieś urządzenie do kopania, ponieważ nie uśmiecha mi się kopac 25m2 starej trawy?
Czekam na odpowiedź i z góry dziękuje ;:136
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj GOLFISTO, oczywiście że jest ten trzeci sposób, ale jak się szybko zorientowałeś, jeszcze przed pracą jest on pracochłonny. Nie wydaje mi się by na te 25 metrów kwadratowych znaleźć jakąś mechanizację, w postaci orki pługiem za koniem czy ciągnikiem, wiecej naczynią szkód niż pożytku. Nie ma innego sposobu, jak tylko dobra łopata i do roboty, godzina piętnaście i po robocie.

A jak zacząć; poczytaj, tutaj innym tłumaczyłem 11 stycznia :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=14

Nie ma obawy by wydostała się trawa tak dokładnie skopana trawa, przykryta ziemią, a nawet gdyby, to przecież tam ma być ponownie trawnik.
;:136 . to zostaw na koniec pracy a na razie szpadel i do roboty ;:113
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”