Ogród Doroty, coraz bardziej różany...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Doroty, coraz bardziej różany... :-)

Post »

Dorotko witaj :wit
Pięknie tu u Ciebie i kolorowo.
Super zestawienie RU z Veilchenblau, ja bym je zostawiła razem! Rosarium będzie okupować parter a V. górę.
Piękne masz też lilie. Ja mam 3 szt Conca d'Or, jeszcze w pąkach. A u Ciebie w pełnym rozkwicie, ech...
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anetko, witaj :)
Taki była zamysł, ale wepchnęłam tam potężnego rh i teraz różyczkom będzie ciasno :( Może przesadzę obydwie a na płot w tym miejscu wsadzę coś jasnego, znoszącego zacienienie ... :wink:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Dorotko Twój ogród wart ciągłych zachwytów... ;:180 wszystkie zakątki ,rabatki komponujesz z takim smakiem ,i kolorystycznym dopasowaniem...że tylko naśladować...
Masz podobny problem , co ja z opadającymi ,podciętymi pąkami...to kwieciak ,ale w żaden sposób nie potrafię go namierzyć...najważniejsze ,aby pąki opadające nie pozostawiać na grządkach,w nich znajdują się przyszłe kwieciaki...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nela, dzięki, zawstydzasz mnie :oops:
Wydaje mi się, że to jest jednak kwieciak. dziś znów kilka pąków podciętych i to na pędach gdzie nie ma ich wcale tak dużo :( Kurcze jest na niego jakiś sposób ? :evil: Pąki zbieram i płakać mi się chce :cry:

Lilie powoli zaczynają sie pojawiać. Oczywiście dokładnie wymieszałam cebule i nie mam pojęcia co gdzie rośnie ;:223 Dobrze, że większość w donicach więc w razie czego będę przestawiać ;:224
Obrazek

Obrazek

Taką żurawkę sobie zakupiłam ostatnio
Obrazek
i takie jeszcze
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Dorota
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Żurawków jak mrówków :;230
Jak i z innych róż lecą pąki to wychodzi na to, że jednak szkodnik a nie samoregulacja. Nie smuć się, sprzątnij, popryskaj... przecież jeszcze będzie drugie kwitnienie... a może i trzecie.
Miałam takę lilię jak ta na drugim zdjęciu i coś jej nie widać... Śliczna, z takim czarnym obrysowaniem płatka ;:167
Ech, w ogrodzie zawsze ktoś lub coś płata figle...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Byłoby nudno gdyby zawsze wszystko było dobrze.
A tak, jak coś wypadnie to jest miejsce na nowe chciejstwo..... :;230
No ale kwieciak to też by mnie wkurzył... :evil:
Na razie mam spokój od szkodników.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Dobrze, że wpadłam poczytać o tym kwieciaku :? Pierwszy raz słyszę, a oprysk czym, jeśli można zapytać? Typowy na szkodniki?
Lelije, ach lelije ;:180 u mnie też zaczynają :uszy
Dorotko cóż, że cebule pomieszne :roll: grunt, że pięknie kwitną ;:108
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Jeżeli to on (kwieciak znaczy się), to trzeba pryskać jakimś systemicznym już chyba w kwietniu.
Nie pamiętam dokładnie, bo dotarłam do tego artykułu w maju. W tej chwili jest już u mnie spokój, nic nie podżera.
A kwieciaka można zauważyć:mały czarny z takimi jakby hmm..szczypcami.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Dziękuję Oliwko ;:180 będę czujna ;:108
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Dorotko podoba mi się twój bardziej różny ogród,ale nie powiem - hosty też robią wrażenie. czy ty nawozisz jakoś lilie wodne, piękne masz .
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Kwieciaki? Tak ładnie się nazywają...i szkodniki? My tu wszyscy kwieciaki! :;230
Dorotka, ja to straszne opowieści o energii Veichenblau słyszałam, aż się boję kupować :) A podoba mi się coraz bardziej, tak wprost proporcjonalnie do ilości jego zdjęć oglądanych na forum :)
A kiedy zdjęcia nowego cienistego zakątka? Żurawki śliczne, to z myślą o tymże zakątku?
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Umknął mi poczatek nowego wątku ;:223 Melduję się i tak sobie myślę, że to bardzo dobrze, że są ogrody, w których rośnei coś innego niż iglaki :lol: Bardzo podoba mi się Twój nowy nabytek żurawkowy.
A róże to już chyba dostatecznie zostały wychwalone :D Nie będę się dokładał, żeby nie zapeszyć :lol:
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnio mam czas tylko na zerknięcie czasem co się u was dzieje. Byle do czwartku :roll:
Izulku, nie płaczę, mówi się trudno. Sprzątam opadłe pąki, z pryskaniem gorzej bo codziennie pada (nie ma sprawiedliwości, wiem, że u ciebie sucho :( )
U mnie w zeszłorocznych liliach też jakieś zamieszanie. Część wyszła bez pąków, część wcale, nie wiem czy to sprawka gliny czy ślimaków, ale lilie udają mi się tylko w donicach i tak pozostanie. Trochę roboty jest z zabezpieczaniem na zimę, ale trudno.
A ta lilia też bardzo mi się podoba. następne kwiatki mocniej różowe, ładnie to wygląda :)
Obrazek
I ta też śliczna
Obrazek
Ta zielonkawa róża to Honora Hit. Zdjęć wiele w necie nie ma, więc nie wiem czy porównasz ze swoją markietanki.

Grażynko, róże na razie trzymają się dobrze, kilka listków oberwałam,ale u nas leje codziennie więc nic dziwnego. Dziś popryskam sodą, może troszkę przyhamuję zarazę. Z jesiennych róż wypadła mi tylko jedna co uważam za duży sukces :)
Niestety wczoraj na liliowcach zauważyłam znów zniekształcone pąki, oberwałam, zniszczyłam ale czy nie będzie więcej ....
Taki piękny mi zakwitł z zeszłorocznej sadzonki. Nie pierwszy, ale wcześniejsze były zniekształcone.
Obrazek

Jolu, na szczęście cebule wymieszane w tym sensie, że nie wiem co gdzie rośnie. jak nie będzie pomyłek to nie powinnam mieć niespodzianek w postaci pomarańczowych z różem :;230 Do kwitnienia jeszcze trochę brakuje, ale paki na niektórych już duże. Sadziłam partiami, rozciągnięte w czasie, więc mam nadzieję, że i okres kwitnienia się wydłuży ;:224

Oliwko, dziękuję ;:196 Będę pamiętać w przyszłym roku o pryskaniu. Nie przyglądałam się dokładnie temu stworowi, którego przydybałam w różach więc nie umiem powiedzieć czy miała szczypce, ale na pewno... miał pecha :;230

Alinko, lilii nie dokarmiam, ale tam są zatopione cztery kłącza i tak chyba wszystkie nie kwitną. Masa liściowa robi się już dość spora, chyba trzeba będzie przerzedzać :wink:

Marta, masz rację, my tu wszyscy kwieciaki :;230 Vilchenka rzeczywiście zadziwia energią. Nie liczyłam w tym roku na kwitnienie, bo przecież kwitnie na zeszłorocznych a tutaj niespodzianka ;:63
Wypuściła kilka długaśnych pędów, więc w przyszłym roku powinna już ładnie kwitnąć. Muszę ją przesadzić, ale znalazłam dla niej super miejsce przy słupie energetycznym. Zrobię na nim konstrukcje i tam niech szaleje :heja Kupuj koniecznie, dla jej miejsce pod płotem i puść wolno. pewnie więcej niż 3-4 m nie osiągnie :;230
Zakątek na razie czeka na realizację. Do 30 czerwca mam zakaz wszelkich prac w ogrodzie. Potem zaszaleję.
Te żurawki akurat lepiej wyglądają na słoneczku, ale i w nowym zakątku jakieś żurawki będą. Może takie :wink:
Obrazek

Obrazek

Pawle witaj! Cóż, różnorodność jest bardzo wskazana, inaczej byłoby nudno :;230 Jakoś nie mogę się zdecydować na jedną grupę roślin. Zakochałam się w różach, ale nie wyobrażam sobie tylko różanego ogrodu, przecież jest tyle innych piękności, więc trzeba to jakoś połączyć. A iglaki też przecież muszą być ;:108 Pewnie gdybym teraz zakładała ogród znalazłyby się w nim inne kłujące piękności. Ale teraz nie będę przecież wycinać rozrośniętych, zdrowych roślin. Niech robią za tło.
Nowa żurawka to o ile dobrze pamiętam Vienna.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

dodad pisze: A ta lilia też bardzo mi się podoba. następne kwiatki mocniej różowe, ładnie to wygląda :)
Obrazek
.
Nie jestem zapalonym miłośnikiem lilii ale ta jest piękna i chętnie bym taką widziała w ogródku ;:167 . Niektóre lilie są tak piękne że trudno oderwać od nich oczy :D Ta do nich należy ( jak dla mnie) ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19

Post »

Piękne azalie!
Ja mam jedną, która nie kwitnie w dodatku :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”