Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"

Post »

uffff....
Witam się. Dawno mnie nie było... ojojoj :)
Zabiegani jesteśmy, że nawet nie mam chwili usiąść do komputerka :)
Ale już jestem. I wiecie co? - te moje pomidorki to chyba ledwo ledwo będą w tym roku. Liczę na ogórki że dadzą plon. Najbardziej się boję o te pomidorki które wystawiłam na zewnątrz, ponieważ niektóre kwiatki wysychają... podlewam sporo, więc to pewnie słońce jest winowajcą. Już od tygodnia pokrzywy fermentują, i tylko czekam aż przestaną bulgotać. Śmierdzi że hej :) Mam nadzieję że pomogę tym moim krzaczkom... muszą jeszcze wytrzymać kilka dni...
Kamma - chyba Cię okradnę z tych pięknych pomidorków :)
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

rzeczywiście, jeżeli chodzi o gnojowicę z pokrzyw to nie kwitnące, zbagatelizowałem sprawę i teraz mam ładnie rosnące pokrzywki pod pomidorami :tan
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

nie martw ssie nimi , nie wyglądają źle , daj im fosforu i potasu , tego im brakuje w pierwszej kolejności :D
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
mousefishyork
200p
200p

Post »

Witam, dopiero dziś udało mi się znaleźć preparat z dużą zawartością fosforu. Jest to preparat do fuksji, ma w składzie potas magnez i azot, ale najwięcej fosforu. Weteran z forumowicz radzili, (nie pamiętam który z Panów :uszy dokładnie) że może to być preparat do kwiatów byle miał zawartość sporą fosforu.
Kwiaty na moich krzaczkach pomidorowych zipią ledwo ledwo. Mam nadzieję że preparat będzie odpowiedni. Ponieważ w największym sklepie ogrodniczym - garden centre - nie mają samego fosforu, a jeśli chodzi o odżywki do pomidorów, to mieszanka przede wszystkim potasu i azotu.

Dobra - już wiem - Weteran radził do roślin kwitnących. Posłuchałam - zobaczymy co z tego wyjdzie ;:108 ;:108 ;:108
mousefishyork
200p
200p

Post »

Podaję skład: (niestety azotu sporo, ale nic - naprawdę nic innego z fosforem nie było)
Nitrogen (N) -17%
Phosphorus Pentoxide (P2O5) - rozpuszczalny w wodzie - 34 % łącznie.
Potassium Oxide (K2O) - 21%
Magnesium Oxide (MgO) - 2%

I co Wy na to??? Może być.
Czekam na odpowiedź zanim otworzę opakowanie, być może oddam...
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

no jak nie m innego to ok :)
Ale to do kwitnienia,
Jak będzie dużo owoców . to szukaj nawozów do owocujących krzaków drzewek , albo nawóz który jest zalecany późną jesienią , te nawozy powinny mieć dużo K mało N
Bida w tej Anglii :;230
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mala, albo mi się śniło, albo już gdzieś odpisałam. Za zimno żeby pomidory pobierały cos z ziemi. Opryskaj kilka razy zamiast podlewać. Pytaj w temacie choroby i szkodniki pomidorów, tam pewnie najwięcej osób zagląda.

Pozdrawiam, kozula
Kasencja

Post »

No i chyba nadchodzi koniec dla moich ogórków :?:

I tak długo wytrzymały. Siane 28 stycznia, w namiocie od końca marca. Ogórków masa, no ale ile mogą rosnąć. Kilka krzaków już wyrwałam i na ich miejscu rosną już nowe sadzonki :) .

Dzisiejszy gigant, największy z wszystkich, długości 38 cm, na zdjęciu z wodą 1,5 litra :wink: . A dalej liście ogórków, niszczą się z dnia na dzień.

Obrazek Obrazek

A na dokładkę pomodor, który rośnie jak oszalały, owoce są tak duże, że nie mieszczą się w dłoni. Krzak wyższy ode mnie :D . Nie przypomina żadnego z tych które mam w namiocie.
Podpisany jako Box car Willie, ale różni się wszystkim co możliwe... oto on - moje oczko w głowie :wink: :

Obrazek Obrazek
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

Krzak wyższy ode mnie
niektórzy mogliby to samo powiedzieć o krzaku odmiany maskotka :;230
co do ogórków:niezłe długasy,ja w tym sezonie mam odmiane partenokarpną w tunelu o owocach 18-20cm,ale niesamowicie plenną,w porównaniu do zeszłego sezonu i tych właśnie trzydziestek.A co do ich końca:za miesiąc będziesz już miała następne :wit
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Kasencja

Post »

sebapila pisze:niektórzy mogliby to samo powiedzieć o krzaku odmiany maskotka :;230
co do ogórków:niezłe długasy,ja w tym sezonie mam odmiane partenokarpną w tunelu o owocach 18-20cm,ale niesamowicie plenną,w porównaniu do zeszłego sezonu i tych właśnie trzydziestek.A co do ich końca:za miesiąc będziesz już miała następne :wit
:D :D

Moje to też odmiana partenokarpiczna. Są piękne, pyszne i plenne. Mam w gruncie już od jakiegoś czasu ogórki, już nawet małosolne były i kiszoniaki już się robią. Ale te są inne, lubię je i już... Dlatego jeszcze porobiłam sadzonki.
No a może pochwalisz się swoimi :wink: ?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Kasencja...jak ty ro robisz ,że masz wszytko takie duuuuże? A przy tym tak ładne paznokcie? ;:3 A jak miejscowiść na Dolnym Śląsku?
Asia
Kasencja

Post »

Pelasia pisze::wit Kasencja...jak ty ro robisz ,że masz wszytko takie duuuuże? A przy tym tak ładne paznokcie? ;:3 A jak miejscowiść na Dolnym Śląsku?
Asia
Pelasiu kochana :D .

Wszystko takie duże, bo wcześnie zaczęłam :D .

Paznokcie ładne ?.. Nie wiem sama czemu, bo szczerze mówiąc pracuję bez rękawiczek :? i ogólnie mam dłonie zniszczone...

A gdzie mieszkam? Jakieś 70-80- km od Ciebie :D , czyli niedaleko ;:108
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kasencja pisze:No i chyba nadchodzi koniec dla moich ogórków :?:

I tak długo wytrzymały. Siane 28 stycznia, w namiocie od końca marca. Ogórków masa, no ale ile mogą rosnąć. Kilka krzaków już wyrwałam i na ich miejscu rosną już nowe sadzonki :) .

Dzisiejszy gigant, największy z wszystkich, długości 38 cm, na zdjęciu z wodą 1,5 litra :wink: . A dalej liście ogórków, niszczą się z dnia na dzień.

Obrazek Obrazek

A na dokładkę pomodor, który rośnie jak oszalały, owoce są tak duże, że nie mieszczą się w dłoni. Krzak wyższy ode mnie :D . Nie przypomina żadnego z tych które mam w namiocie.
Podpisany jako Box car Willie, ale różni się wszystkim co możliwe... oto on - moje oczko w głowie :wink: :

Obrazek Obrazek
Fajnie trzyamsz te pomidorki. ;:224 ..a paznokcie na zdjęciu niczego sobie.a tak a propo tych dużych pomodorow,ciekawe czy bedą smaczne
Asia
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kamma pisze:U mnie bardzo ładnie wiążę i wygląda Cornabel F1 Obrazek
Bardzo fajne są te pomiddorki ;:3 Podobajami sie .Gdzie można kupic nasionka ?
Asia
Kasencja

Post »

Pelasia pisze:Fajnie trzyamsz te pomidorki. ;:224 ..a paznokcie na zdjęciu niczego sobie.a tak a propo tych dużych pomodorow,ciekawe czy bedą smaczne
Asia
Tak jakoś fajnie wyszło na zdjęciu :) . A czy będą smaczne??? Okaże się :)

pozdrawiam sąsiadkę :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”