Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 1
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych
Ja mam 25 krzaczków kmicica. Obrywam wilki poniżej pierwszego grona, czasami wyżej jak jest ich za dużo i liście które dotykają ziemi. Owocują bardzo dobrze. Ale nie jestem ekspertem, robię to na wyczucie
Poczytaj wątek "wszystko o pomidorach" na pełno znajdziesz odpowiedź. Lub poczekaj aż wypowie się ktoś doświadczony, może Koszulka tu zajrzę albo Tadeusz

- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja dzisiaj poobrywałam trochę liści z "Konsula" ... jak wstawiłam zdjęcia przy wsadzeniu to większość stwierdziła,że rozstaw za duży
Jak tylko znajdę aparat to zrobię aktualne foto ... sama jestem w szoku ,że pomidory się tak rozrosły
Zastanawiam się teraz czy robić opryski ? Przez ostatnie 3/4 dni u nas padało, ale dzisiaj byłam na ogrodzie i jest sucho... wilgotno może jakieś 2/3cm pod powierzchnią...
Zostało mi jeszcze trochę gnojówki z pokrzyw to w przyszłym tygodniu podleję...
No ale co z tymi opryskami ?

Zastanawiam się teraz czy robić opryski ? Przez ostatnie 3/4 dni u nas padało, ale dzisiaj byłam na ogrodzie i jest sucho... wilgotno może jakieś 2/3cm pod powierzchnią...
Zostało mi jeszcze trochę gnojówki z pokrzyw to w przyszłym tygodniu podleję...
No ale co z tymi opryskami ?
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Kwestia wyboru. Ja swoich świadomie nie pryskam. Trzymam się organiki na ile można. Czyli mam w pogotowiu nastój z czosnku i olejki roślinne. Plus pokrzywówka. A u nas ostatnio pada prawie codziennie, z tym że co kilka dni porządnie się podsuszy w ciągu dnia a pada wieczorem. Z tego co wiem to grzyby nie przepadają za promieniami ultrafioletowymi, na szczęście jakoś zawsze słońce poświeci. Sąsiad mówił że też jeszcze niczego nie używał, ma w pogotowiu jakiś środek z Bayera, mówił że jak nie będzie odwrotu to zastosuje.
Ale jak wpadnie tu pomidoro to pewnie Ci zaleci pół tablicy mendelejewa.
Ale jak wpadnie tu pomidoro to pewnie Ci zaleci pół tablicy mendelejewa.
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Kaska, po co ten cynizm
Ja tez pomidorow niczym nie pryskam, ale u mnie nie ma zarazy, bo tutaj hoduja tylko kwiatki
Ale w Polsce na ogrodkach dzialkowych przy tym zageszczeniu to sama organika sie nie da. Tesciowa ma taka dzialke i bez opryskow to by tylko ogniska palila z chorych krzaczorow 

Ja tez pomidorow niczym nie pryskam, ale u mnie nie ma zarazy, bo tutaj hoduja tylko kwiatki

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Po pierwsze to mój nick piszę sie "forumowicz" a po drugie Mendelejew pisze się z dużej litery, bo to nazwisko a nie ksywa.KasiaPuk pisze:Ale jak wpadnie tu pomidoro to pewnie Ci zaleci pół tablicy mendelejewa.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Ogladam swoje krzaczki na okrągło..

Asia
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Ja tez co roku kupuje w Polsce (bo tutaj niestety nic nie ma
) zelazny zestaw w razie "W" i obserwuje
a przeterminowane laduja w koszu na przeterminowane leki w aptece 

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- 200p
- Od: 15 lut 2008, o 18:55
forumowicz tak na marginesie ile masz lat? Bo uszczypliwy język jak nastolatek 

-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wydaje mi się by u karłowych istnieje potrzeba usuwania liści, w tm przypadku obowiązuje taka sama zasada jak przy uprawie pomidorów wysokich, usuwa się liście chore, dotykające ziemi i gdy już zaczynają dojrzewać owoce - "zapalają się", to można i należy się usuwać liście poniżej gron na których zapalają się owoce.likamati pisze:Witam,
ja zasadziłam w tym roku Kmicica, Hubala i Rumbę Ożarowską. Są to odmiany wiotkołodygowe, samokończące, karłowe. Nigdy z takimi odmianami nie miałam do czynienia. W związku z tym nie wiem czy powinnam obrywać liście, wilki itd. Pomidorki ładnie kwitną mają już sporo owoców.
Proszę o poradę doświadczonych:Likamati
Co do usuwania wilków, to musisz zachować podstawową zasadę; opływ powietrza wokół każdej rośliny i nie można pozwolić na zawilgocenie liści ( oczywiście gdy jest pogoda, a pomidory rosną w gruncie, bo pod osłonami to nie mogą wilgotnieć liście przez 24 godzin na dobę), oraz dostęp światła do każdego miejsca w roślinie.
Jeżeli Twoje pomidorki nie spełniają tych warunków ( szczególnie wilgotne liście, bo to świadczy o braku opływu powietrza),oraz zacienienie środka w pomidorze, to należy tak ciąć "wilki" by były spełnione podane wyżej warunki uprawy.
Usuwać w takich przypadkach należy nawet całe długie pędy z kwitnącymi gronami, czy nawet z zawiązanymi już owocami ( oczywiście w takich wypadkach należy uwzględnić jak najmniejszą szkodę), ale gdyby się tego nie zrobiło to większą szkodą będzie zgnicie ( na skutek choroby grzybowej) całego krzaczka. Jak ciąć i ile , ocena należy do Ciebie.
Dzisiaj usunąłem z Bohunów Karłowych taaaakie wilki, aż się serce krajało. Jedno grono zawiązane, dwa kwitnące. Ale pierwszy raz mam karłowe i wydawało mi się, że karłowy znaczy niewielki. A to krzaczory zajmujące więcej miejsca niż Bawole Serca. Rwijcie jak radzi Tadeusz, nie miejcie litości, bo lepiej mieć kilo pomidorów niż trzy kilo pleśni.
Wsadziłem te wilki do gruntu, ciekawe czy coś z tego wyjdzie.
Wsadziłem te wilki do gruntu, ciekawe czy coś z tego wyjdzie.
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Już nie wiem śmiać się czy płakać! Może pisze nie na temat pomidorów ale nie mogę się powstrzymać. Od kilku miesięcy jestem na Forum i za każdym razem jak wchodzę do jakiegoś wątku forumowicz niezmiennie od kogoś " obrywa ". Ale dla czego?! Jak na razie, to w wielu kwestiach bardzo dobrze, fachowo doradza ale równocześnie za każdym razem musi odpowiadać na zaczepki ... a może to kobitki tak flirtują 

- padrito
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 lip 2009, o 11:51
Ja na forum pomimo moich nielicznych postów jestem obecny prawie 3 lata. Autorytety z działu "warzywnicze" policzyłbym zapewne maksymalnie na palcach obu rąk Ze sporym zapasem). forumowicz plasował by się w na pewno w kategorii "Top Five".
" Nie płacz, że coś się skończyło, tylko uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło." - Gabriel García Márquez
Chyba trochę przeholowałaś tym swoim stwierdzeniem! Nikt tu nikomu pistoletu do głowy nie przykłada i nie każe stosować chemii.Wszyscy jesteśmy dorośli i świadomi , co chemia ze sobą niesie. Każdy ma wolną wolę i tylko od niego zależy , czy chemii użyje , czy nie. A to ,że ktoś się dzieli swoją wiedzą i doświadczeniem to źle? Przeszkadza Ci to? Lepiej to doceń , i przestań pisać takie bzdury.Nie jesteś jedynym uczestnikiem tego forum - jest tu na pewno wiele osób , które skorzystały na radach forumowicz.KasiaPuk pisze: Ale jak wpadnie tu pomidoro to pewnie Ci zaleci pół tablicy mendelejewa.
forumowicz - jesteś dużym chłopcem i mam nadzieję ,że takie "uwagi" nie robią na Tobie żadnego wrażenia!

Pozdrawiam,Małgorzata
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
W pobliżu mojego warzywniaka nie ma żadnego innego,więc o zarazę 'od kogoś' się nie martwię
Wieś ma swoje plusy
Skoro chemii stosować na razie nie trzeba zostanę przy gnojówce
i poobrywam trochę liści bo faktycznie gąszcz się zrobił 

Skoro chemii stosować na razie nie trzeba zostanę przy gnojówce

-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Cieszę się, że na forum jest taka osoba jak forumowicz ze swoją wiedzą i chęcią podzielenia się nią. Nie chciałabym, aby uwagi takich osób jak Ty Diament, spowodowały Jego brak.diament79 pisze:forumowicz tak na marginesie ile masz lat? Bo uszczypliwy język jak nastolatek
Jak komuś nie odpowiada styl i treść wypowiedzi forumowicz niech je pominie czytając forum.
Pozdrawiam forumowicz

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."