Keiki (nowy przyrost) - porady
-
- 50p
- Od: 9 mar 2008, o 18:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nowy przyrost? /keiki - porady/
Odsadziłam keik wlatem poprzedniego roku, gdy miał dwa malutkie korzenie i trzy listki. Ładnie rósł, wypuścił dużo nowych korzeni, stracił dwa pierwsze listki ale wypuścił też dwa nowe oraz cieniutki pęd. Zakwitł na święta czyli półtorej roku po odsadzeniu. Ma dwa kwiatki i pączek. Jest śliczny i co najważniejsze- samadzielnie wyhodowany.Nie wiem jak dodać zdjęcie-szkoda.
Izabela
No, mamuśka, że ho ho!!
Natomiast maleństwo dzielnie sobie radzi; ale chyba jednak nieco odbiega kolorem od rośliny matecznej.. czy to tylko kwestia foto..?

Natomiast maleństwo dzielnie sobie radzi; ale chyba jednak nieco odbiega kolorem od rośliny matecznej.. czy to tylko kwestia foto..?
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
Witam nowe twarze :P z potomstwem w naszej krainie storczykowej.
Proponuje dokładną lekturę tego tematu od 1 strony, aby przybliżyć tematykę.
Pomoże przygotować się do operacji rozdzielenia kiedyś...tam w stosownym momencie./swieże podłoże akcesoria do cięcia,materiały do dezynfekcji/
Różne są przypadki - jest keiki /najłatwiejsze do odłączenia/
jest basal-keiki - trudniejsza operacja odłączenia. Ingerencja w podłoże, korzenie muszą być.
Często bywa, ze rośnie na połączeniu z rośliną macierzystą , a korzeni powietrznych nie zechce wytwarzać.
Mocny zrost jest przy dzieleniu ryzykowny; szczególnie gdy roślina matka zupełnie dobrze się trzyma
Można....na pewien okres pozostawić rośliny jeszcze razem. Nie rozdzielać.
Ewentualnie można przenieść całość do większej doniczki, bez naruszania bryły i podłoża.Uzupełnić niedobór podłoża
Okazja , zobaczysz
co czeka przy dzieleniu, a przy okazji zrobisz inspekcję korzeni.
Myślę,że po przemyśleniu "jak zrobić operację" nasuną się wątpliwości .
Proszę pytać przed ... :P a nie po :P .
pozdrawiam JOVANKA
odpowiedź dotyczy prezentowanego zdjęcia :/w poście niewidoczne-wykasowane?/

Proponuje dokładną lekturę tego tematu od 1 strony, aby przybliżyć tematykę.
Pomoże przygotować się do operacji rozdzielenia kiedyś...tam w stosownym momencie./swieże podłoże akcesoria do cięcia,materiały do dezynfekcji/
Różne są przypadki - jest keiki /najłatwiejsze do odłączenia/
jest basal-keiki - trudniejsza operacja odłączenia. Ingerencja w podłoże, korzenie muszą być.
-to typowe basal-keiki.KarolaW pisze:Jest już spory ale jeszcze nie ma korzeni. trochę mnie to martwi.
Często bywa, ze rośnie na połączeniu z rośliną macierzystą , a korzeni powietrznych nie zechce wytwarzać.
Mocny zrost jest przy dzieleniu ryzykowny; szczególnie gdy roślina matka zupełnie dobrze się trzyma

Można....na pewien okres pozostawić rośliny jeszcze razem. Nie rozdzielać.
Ewentualnie można przenieść całość do większej doniczki, bez naruszania bryły i podłoża.Uzupełnić niedobór podłoża
Okazja , zobaczysz

Myślę,że po przemyśleniu "jak zrobić operację" nasuną się wątpliwości .
Proszę pytać przed ... :P a nie po :P .
pozdrawiam JOVANKA
odpowiedź dotyczy prezentowanego zdjęcia :/w poście niewidoczne-wykasowane?/

- bewe82
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 cze 2011, o 18:12
Re: PROSZĘ O POMOC !!!!! ;(
Witam, chciałabym się upewnić, czy dobrze myślę ... Czy pędy wyrastają zazwyczaj z boku trzonu, spomiędzy liści? Mam chyba storczyka niebywałego, bo kupiłam gdy miał jeden tradycyjny pęd i drugi wyrastający z ostatniego liścia. Czy to basal keiki? Aktualnie ma 2 kwiaty. Teraz okazuje się, że rośnie mu drugie "coś", chyba też basal keiki. To chyba nietypowe? Uświadomcie mnie
Monika

Uploaded with ImageShack.us

Monika

Monika
Tak....to jest nietypowe ... ale ostatnio coraz częściej spotykane.
Tak jest w przyrodzie,ze roślina pozbawiona normalnego wzrostu usiłuje zrobić sobie obejścia.
Tworzenie basal keki jest efektem--->to obrona przed zniknięciem dla zachowania linii życia.
Obecnie...będziesz miała storczyka, który stworzył sobie juz basal-keiki .Na oddzielanie jest za wcześnie.
Nie jest wykluczone czy aby roślina -matka nie ponowi kwitnienia .
Storczyk jest wigorny - defekt w genetyce wcale nie musi osłabiać aż tak bardzo kondycji.
pozdrawiam JOVANKA
Tak jest w przyrodzie,ze roślina pozbawiona normalnego wzrostu usiłuje zrobić sobie obejścia.
Tworzenie basal keki jest efektem--->to obrona przed zniknięciem dla zachowania linii życia.
Obecnie...będziesz miała storczyka, który stworzył sobie juz basal-keiki .Na oddzielanie jest za wcześnie.
Nie jest wykluczone czy aby roślina -matka nie ponowi kwitnienia .
Storczyk jest wigorny - defekt w genetyce wcale nie musi osłabiać aż tak bardzo kondycji.
pozdrawiam JOVANKA
- bewe82
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 cze 2011, o 18:12
Jovanko, dziękuję za odp.
Czy mogę zatem przyjąć, że ten ostatni liść i wyrosły z niego pęd (pierwsza fotka), to basal keiki?
Bo że to maleństwo nim jest, to już wiem.
Piszesz, że za wcześnie na oddzielenie ... Sądziłam, że nigdy nie będzie to możliwe.

Czy mogę zatem przyjąć, że ten ostatni liść i wyrosły z niego pęd (pierwsza fotka), to basal keiki?
Bo że to maleństwo nim jest, to już wiem.
Piszesz, że za wcześnie na oddzielenie ... Sądziłam, że nigdy nie będzie to możliwe.
Monika
To pierwsze kwitnienie nie jest tym samym ,ani nawet nie podobnym do basal keiki.
Efekt wyrastania pędu ze środka rośliny, odbywa się z równoczesnym zanikiem
naturalnego czubka wzrostu. Jest to zaburzenie w genach ;przyczyny są od nas niezależne.
Basal-keiki dopiero utworzyło się u podstawy - jak widać, jeszcze długo będzie przy matce. Ale ...przychodzi taki momemnt
rozdzielenia.Zawsze po x/czasie takie rośliny mają już swój system korzeniowy .Utrzymywanie wspólne moze doprowadzić
do różnych skuitków, nawet z wyniszczeniem młodej lub starej rośliny.
Myślę,ze teraz już jest jasne/jaśniejsze :P -masz jedno basal-keiki.
pozdrawiam-JOVANKA
Efekt wyrastania pędu ze środka rośliny, odbywa się z równoczesnym zanikiem
naturalnego czubka wzrostu. Jest to zaburzenie w genach ;przyczyny są od nas niezależne.
Basal-keiki dopiero utworzyło się u podstawy - jak widać, jeszcze długo będzie przy matce. Ale ...przychodzi taki momemnt
rozdzielenia.Zawsze po x/czasie takie rośliny mają już swój system korzeniowy .Utrzymywanie wspólne moze doprowadzić
do różnych skuitków, nawet z wyniszczeniem młodej lub starej rośliny.
Myślę,ze teraz już jest jasne/jaśniejsze :P -masz jedno basal-keiki.
pozdrawiam-JOVANKA
- juku22
- 50p
- Od: 29 cze 2011, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basal keiki na Phalaenopsis
Witam. czytam to forum już dobrych kilka dni i postanowłam przyłączyć do Was.
Storczyki są moimi ulubionymi kwiatami, postanowiłam zająć się ich uprawą na dobre. Wczoraj zauważyłam w jednym storczyku chyba keiki oto zdjęcia

proszę o radę co mam z tym zrobić, wiem że powinno się to wyciąć jak będą odpowiednie korzenie, natomiast jest to w takim miejscuże nie potrafie ocenic korzeni, czy mogę to zostawic i nic się z tym nie stanie? storczyk obecnie kwitnie ma 3 paki, korzenie są dość ładne.
Dodam że dzisiaj reanimowałam innego storczyka od dzisiaj jest w keramzycie i też miał cos podobnego tylko zdecydowabie nżiej jak wsadziłam w keramzyt to nie widać go, tylko że ten prawie wcale nie ma korzeni, mam nadzieje że ten jest do uratowania i uda mi się, ma pędy z których były pąki niestety opadły zanim otworzyły się w całości
Storczyki są moimi ulubionymi kwiatami, postanowiłam zająć się ich uprawą na dobre. Wczoraj zauważyłam w jednym storczyku chyba keiki oto zdjęcia

proszę o radę co mam z tym zrobić, wiem że powinno się to wyciąć jak będą odpowiednie korzenie, natomiast jest to w takim miejscuże nie potrafie ocenic korzeni, czy mogę to zostawic i nic się z tym nie stanie? storczyk obecnie kwitnie ma 3 paki, korzenie są dość ładne.
Dodam że dzisiaj reanimowałam innego storczyka od dzisiaj jest w keramzycie i też miał cos podobnego tylko zdecydowabie nżiej jak wsadziłam w keramzyt to nie widać go, tylko że ten prawie wcale nie ma korzeni, mam nadzieje że ten jest do uratowania i uda mi się, ma pędy z których były pąki niestety opadły zanim otworzyły się w całości
Pozdrawiam Justyna
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: keika?
Witaj! To jest keiki- słowo zaczerpnięte chyba z tajlandzkiego (nie odmienia się go)- i oznacza dziecko! Co więcej Twój storczyk puścił basal keiki ("dziecko bazowe") 
Nie musisz z nim nic robić, niech spokojnie podrośnie, a gdy roślina mateczna będzie "wychodzić" z doniczki i trzeba będzie ją przesadzić, wtedy po wyjęciu z doniczki oddzielisz keiki. Ważne, by miało dość duże korzenie, ok. 3 po 3-5cm- takie ma większe szanse przetrwania. Jeśli trudno Ci ocenić jak mogą teraz wyglądać to po prostu je zostaw
Póki co- niech rośnie

Nie musisz z nim nic robić, niech spokojnie podrośnie, a gdy roślina mateczna będzie "wychodzić" z doniczki i trzeba będzie ją przesadzić, wtedy po wyjęciu z doniczki oddzielisz keiki. Ważne, by miało dość duże korzenie, ok. 3 po 3-5cm- takie ma większe szanse przetrwania. Jeśli trudno Ci ocenić jak mogą teraz wyglądać to po prostu je zostaw

Póki co- niech rośnie

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- juku22
- 50p
- Od: 29 cze 2011, o 07:45
dziekuje Kochani za odpowiedzi, obecnie nic z tym nie będę robić, tylko wyczytałam na forum że powinno się przesadzać na wiosnę - lato to moje pytanie czy lepiej z tym zaczekać do wiosny czy może jak przekwitnie to przesadzić żeby keiki oddzielić i posadzić odziellnie, ale się cieszę że mam "dziecko":) 

Pozdrawiam Justyna
Wpis moderacji...
Niestety.... temat ani nie jest nowy i jako powielany na forum zostanie właczony do istniejących.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=4853
Obecny będzie zamknięty.
Tak bywa...zanim założy się temat czy zada pytanie, warto poszperać na forum.Dodatkowo.... zachęta na potężny łyk wiedzy potrzebny ,aby nie mordować w przyszłości roślin....
Juku 22 -proszę w tym miejcu nie kontynuować już rozmowy o keiki ;skierować się do istniejących tematów i tam dołączyć.
Tematy prezentacji mozna zakładać ,niemniej jednak nie dotyczą one zakupów a uprawy własnej tj. sukcesów i problemów po drodze.Taka idea....
To jest forum polskie i obowiązuje nas pisownia polska z wszelkimi regułami języka ojczystego. Zachęcam do zaznajomienia się z Regulaminem Forum.
Posty dotychczasowe nalezy poprawić w zakresie pisowni.
Moderator JOVANKA
Niestety.... temat ani nie jest nowy i jako powielany na forum zostanie właczony do istniejących.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=4853
Obecny będzie zamknięty.
Tak bywa...zanim założy się temat czy zada pytanie, warto poszperać na forum.Dodatkowo.... zachęta na potężny łyk wiedzy potrzebny ,aby nie mordować w przyszłości roślin....
Juku 22 -proszę w tym miejcu nie kontynuować już rozmowy o keiki ;skierować się do istniejących tematów i tam dołączyć.
Tematy prezentacji mozna zakładać ,niemniej jednak nie dotyczą one zakupów a uprawy własnej tj. sukcesów i problemów po drodze.Taka idea....
To jest forum polskie i obowiązuje nas pisownia polska z wszelkimi regułami języka ojczystego. Zachęcam do zaznajomienia się z Regulaminem Forum.
Posty dotychczasowe nalezy poprawić w zakresie pisowni.
Moderator JOVANKA
-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
Piętrowy storczyk?
Proszę o pomoc, ponieważ mój storczyk na pędzie kwiatowym wypuszcza listki i nie wiem, czy to jest sadzonka? Jak dalej z nią postępować? :Listeczek ma około 2cm wielkości.