Ogórek w gruncie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórek w gruncie

Post »

To jest forum hobbystow, robimy to dla wlasnej satysfakcji i przede wszystkim zdrowych warzywek :wit takie pozytywne zakrecenie :D
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
11krzych

Post »

kukiz333 pisze:forumowicz nie mowie ze nic nie robiac, generalnie zajmuje sie czyms innym ale mam też 3.5 ha ziemi, i mysle jak ja wykorzystac, w tym roku posialem trochę ogorkow, mam też sasiada ktory niezla kasę robi na produkcji bobu, zastanawiam sie co jeszcze moze być zyskowne.. a TY siejesz, zbierasz i nic na tym nie zarabiasz to po co to robisz?
Jeżeli masz inne źródło dochodu i nie masz czasu na grzebanie w ziemi, to wydzierżaw sąsiadowi który niezłą kasę robi na produkcji bobu i masz temat załatwiony.
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

kasiaa- napisala :
Witajcie wiecie może co to za choroba gdy na Śremskich pojawiają sie dziurki na liściach?
Możesz sprawdzić czy to nie ślimaki.
Do zwalczania ślimaków na działce warto użyć specjalnego środka w postaci granulek działa rewelacyjnie już na drugi dzień.Jest do kupienia we wszystkich sklepach ogrodniczych .Jeżeli to ślimaki ,po użyciu tego środka zobaczysz je martwe obok twoich ogórków.
Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja bym tam ślimaków nie zwalczał. Jeżeli jakieś warzywo jest przez nich jedzone.... to znaczy, że i Ty bez obawy możesz to zjeść :;230 . Ślimak to taki tester na ile Twoje warzywa są ekologiczne :;230

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

pomiodoro napisał:
Ja bym tam ślimaków nie zwalczał. Jeżeli jakieś warzywo jest przez nich jedzone.... to znaczy, że i Ty bez obawy możesz to zjeść . Ślimak to taki tester na ile Twoje warzywa są ekologiczne

Pozdrawiam
Przy takim podejściu do sprawy można osiągnąć dwie korzyści ,zjeść ogórki z ślimakami.
Obrazek
Awatar użytkownika
przybysz508
100p
100p
Od: 24 kwie 2011, o 10:32

Post »

Kasiaa- pisze:Witajcie wiecie może co to za choroba gdy na Śremskich pojawiają sie dziurki na liściach?

a czy to nie jest ta kanciasta plamistość....? czytałem, że też objawia się właśnie dziurkami w liściach..
Pozdrawiam Daniel.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Tu masz Daniel klasyczny przykład , jak wygląda kanciasta plamistość.:
http://www.moj-ogrodnik.pl/img/convert/ ... 50_187.jpg

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

kukiz333 pisze: a TY siejesz, zbierasz i nic na tym nie zarabiasz to po co to robisz?
Coś mi się wydaje, że pomyliłeś Forum. Tu, raczej większość sieje, zbiera i nic na tym nie zarabia. A ci, którzy trudzą się hodowlą warzyw, bardzo nam, amatorom, pomagają i służą radą. A tak generalnie, to po prostu kochamy obserwować jak z maleńkiego nasionka wyrasta na przykład dużo ogórków ;:138. Jestem początkującą ogrodniczką, ale też wysadziłam dużo warzyw, w tym ogórki i 70 krzaków pomidorów ( bo tyle mi urosło sadzonek :wit ) i w całe się nie martwię, co ja będę z nimi robić, mam dużo znajomych z miasta a na pewno nie pogardzą moimi darami. Daj tylko Panie Boże, żeby urodziły i zaraza ich nie zabiła. Nu i cóż, powiem jeszcze przysłowiowe " Bez pracy nie ma kołaczy ", przy bobie też trzeba się napracować. Nie mówię tego złośliwie, ale chce, żebyś zrozumiał, cokolwiek posiejesz na tylu hektarach, czeka cie dużo pracy.
zawadzkiego
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2011, o 13:22

Post »

Witam, moje ogórki zaatakował Zmienik lucernowiec czym to usunąć bo nigdzie nie mogę znaleźć :(
Marek
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zawadzkiego pisze:Witam, moje ogórki zaatakował Zmienik lucernowiec czym to usunąć bo nigdzie nie mogę znaleźć :(
Możesz podpisać się jakimś imieniem? Bo ciężko do ciebie się zwracać. Bardzo prosiłabym o zdjęcie, bo moje też coś zaatakowało.
zawadzkiego
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2011, o 13:22

Post »

romaszka pisze:
zawadzkiego pisze: Możesz podpisać się jakimś imieniem? Bo ciężko do ciebie się zwracać. Bardzo prosiłabym o zdjęcie, bo moje też coś zaatakowało.
Zdjęcia nie mam ale to coś takiego Obrazek
Marek
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O kurka! Jakie robaczysko! Nie jestem ekspertem, ale na pewno ktoś mądry się odezwie i doradzi co masz robić. A te robaki może zostawiają po sobie takie male owalne dziurki w liściach?
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marek, znalazłam to: Usytuowanie uprawy ogórków z dala od wieloletnich plantacji, szczególnie roślin motylkowych, plantacji nasiennych roślin selerowatych (baldaszkowatych) znacznie ogranicza występowanie zmieników na ogórkach. Unikanie zbyt gęstego wysiewu nasion i małej rozstawy rzędów oraz utrzymywanie plantacji nie zachwaszczonej przez cały okres wegetacji ogranicza szkodliwość zmieników na ogórkach. W przypadku wyst ąpienia szkodnika w dużej liczebności należy wykonać kilkakrotne opryskiwanie roślin środkami czosnkowymi (np. Bioczos*). Zabieg należy powtarzać w odstępach 5 dniowych.
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55

Post »

forumowicz pisze:Ja bym tam ślimaków nie zwalczał. Jeżeli jakieś warzywo jest przez nich jedzone.... to znaczy, że i Ty bez obawy możesz to zjeść :;230 . Ślimak to taki tester na ile Twoje warzywa są ekologiczne :;230

Pozdrawiam

forumowicz! W tamtym roku myślałam tym tokiem i co z tego wyszło? Cała reklamówka trujących grzybów, które wyglądały jak prawdziwki i każdy był nadjedzony przez ślimaki! Na marginesie - były to jedyne grzyby jakie były, poza tymi purchawkami i muchomorami........ :uszy
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Diament a po co zbierałeś trujące grzyby?! Czyż byś teściowa ci podpadła :twisted:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”