Księżycowe rabatki u Adki
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Księżycowe rabatki u Adki
KRYSIU czy to może być ta bardzo do niej podobna http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.126562 . Bukitówki śliczne niestety nie mam ani jednej . Miałam patyczki Grandiflory i Limelight ,ale niestety nie udało mi sie z nimi 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu hortensje przepiękne, u mnie na bukietówkach pojawiły się już malutkie pączuszki....i już nie mogę się doczekać

- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Witam wieczorkiem. Dziś miałam dzień wolny od działki. Byłam tylko zapakować roślinki dla Grzesia brata, zaniosłam je do Mariolki i wróciłam do domu. Po wczorajszej burzy i deszczu czułam się jakaś rozbita. Wczorajsza burza, która przeszła nad Wrocławiem wreszcie spowodowała, że ziemia jest podlana, oby to na dłużej wystarczyło.
Jacku. Też po wcześniejszym deszczu przesadzałam kilka roślinek, aby zrobić miejsce dla następnych.
Cieszę się, że udało Ci się posadzić kilka bukietówek, gdyż są to bardzo fajne rośliny. Hortensje drzewiaste i bukietowe są zupełnie nie wymagające i całkowicie bezproblemowe.
Aguś. Moje żurawki od czasu do czasu podlewam Magiczną Siłą do ogrodu i widać, że im bardzo służy
Stasiu. Zgadza się wszystko odnośnie omanu i smotrawy. U mnie ona już praktycznie zakończyła kwitnienie.
Izuniu. W tej chwili kwitną u mnie tylko hortensje drzewiaste i jedna ogrodowa, którą kupiłam już z pąkami. Pozostałe będące dłużej w ogrodzie ogrodowe mają dopiero malutkie pączki, a większość bukietowych dopiero zaczyna tworzyć pąki, więc chyba będzie wszystko we właściwym czasie.
Comciu. Ty masz piękną Anabelkę, z masą kwiatów. Z moją Grandiflory jak będziesz miała już przygotowane miejsce też dostaniesz odsadkę.
Jadziu. Niestety - nie jest to ta róża. Wg mnie ona najbardziej przypomina pasttellę, ale jest to bardzo chorowita róża, podobnie jak Duet. Popróbuj jeszcze z ukorzenianiem hortensji bukietowych, gdyż warto je mieć w ogrodzie.
Aguś. Moje bukietówki też dopiero zaczynają tworzyć pączki, więc jeszcze przyjdzie poczekać na ich kwiaty. Podobnie jest z ogrodowymi, choć chyba tylko dwie zakwitną. reszta dalej należy do hortensji nie kwitnących. Może w następnym roku uda się, aby wreszcie zakwitły. Dziś poszukiwałam ałunu aby zacząć podlewać hortensje, w aptece nie ma. Pani była tak miła, że obdzwoniła hurtownie i też nie posiadają takiego specyfiku. Trzeba będzie szukać w sklepach chemicznych.
Jacku. Też po wcześniejszym deszczu przesadzałam kilka roślinek, aby zrobić miejsce dla następnych.

Aguś. Moje żurawki od czasu do czasu podlewam Magiczną Siłą do ogrodu i widać, że im bardzo służy

Stasiu. Zgadza się wszystko odnośnie omanu i smotrawy. U mnie ona już praktycznie zakończyła kwitnienie.
Izuniu. W tej chwili kwitną u mnie tylko hortensje drzewiaste i jedna ogrodowa, którą kupiłam już z pąkami. Pozostałe będące dłużej w ogrodzie ogrodowe mają dopiero malutkie pączki, a większość bukietowych dopiero zaczyna tworzyć pąki, więc chyba będzie wszystko we właściwym czasie.
Comciu. Ty masz piękną Anabelkę, z masą kwiatów. Z moją Grandiflory jak będziesz miała już przygotowane miejsce też dostaniesz odsadkę.
Jadziu. Niestety - nie jest to ta róża. Wg mnie ona najbardziej przypomina pasttellę, ale jest to bardzo chorowita róża, podobnie jak Duet. Popróbuj jeszcze z ukorzenianiem hortensji bukietowych, gdyż warto je mieć w ogrodzie.
Aguś. Moje bukietówki też dopiero zaczynają tworzyć pączki, więc jeszcze przyjdzie poczekać na ich kwiaty. Podobnie jest z ogrodowymi, choć chyba tylko dwie zakwitną. reszta dalej należy do hortensji nie kwitnących. Może w następnym roku uda się, aby wreszcie zakwitły. Dziś poszukiwałam ałunu aby zacząć podlewać hortensje, w aptece nie ma. Pani była tak miła, że obdzwoniła hurtownie i też nie posiadają takiego specyfiku. Trzeba będzie szukać w sklepach chemicznych.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Wolny dzień od działki???
I tak poszłaś roślinki zapakować.
Wolny dzień od działki to będzie jak cały dzień o niej nie pomyślisz!
A wtedy będzie oznaczać, ze nastaił jakiś... kataklizm

Wolny dzień od działki to będzie jak cały dzień o niej nie pomyślisz!
A wtedy będzie oznaczać, ze nastaił jakiś... kataklizm

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- harwi
- Od: 5 mar 2008, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zamiast ałunu można użyć hydrożelu, też niebieszczeją. W każdym razie u mnie działało.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Krysiu, Twoją hortensję ogrodową kupiłabym z zamkniętymi oczami, nie sprzedajesz przypadkiem
toć to cudo
Moja Grandiflora rozkrzaczyła sie porządnie, ale pąka ani widu

Moja Grandiflora rozkrzaczyła sie porządnie, ale pąka ani widu

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
witaj byłam u Ciebie i proszę o nazwę rośliny która jest na str 14 między liliowcem a szałwią muszkatałową pozdrawiam 

to jest str 11 przepraszam 

na str 8 masz dzwonkowatą roślinę z metką ale trudno ją odczytać jeśli możęsz to podaj przepraszam za kłopot 

- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Krysiu piękna ta jasna różyczka!
Koniecznie wstaw do identyfikacji. Ciekawa jestem co to za jedna by jej szukać. Czy masz z nią jakieś problemy? Nie licząc złodziei na starej działce 

- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Witam czwartkowo. Wreszcie we Wrocławiu dzisiaj solidnie popadało. Deszcz już był bardzo potrzebny szczególnie po silnych upałach. Z tym, że nam to nigdy nie dogodzi, gdyż jutro już będziemy narzekać, że dalej pada. Ja w każdym bądź razie jutro jeszcze nie będę narzekać, ale za to w sobotę jeżeli będzie nadal padać to chyba też zacznę marudzić.
Roślinkom deszczyk jednak był bardzo potrzebny. We Wrocławiu poza marnymi opadami burzowymi, a więc takimi, że w jednym końcu miasta pada, w drugim nie nie było od dawna porządnych deszczy. Jak czytałam, że w innych rejonach kraju jest deszczowo, to tylko zazdrościłam.
A w ogrodzie dużo kwitnie - zaczęły swój popis lilie trąbkowe. Wczoraj był taki zapach, że tylko latałam i wąchałam, w dodatku mając kwitnące takie lilie po raz pierwszy.

kwitną w dalszym ciągu inne

oczywiście i liliowce

i różyczki, chociaż część z nich jakby w tej chwili trochę odpoczywa lub szykuje się do drugiego zrywu

i zaczynają powojniki, ale są to z wiosennego sadzenia lub z przeprowadzki, więc szału nie ma

Plena Elegans

Kiri Te Kanawa
Miłko. Nie jest tak źle, ale dla mnie działka, to taka terapia zajęciowa
Wioluś. Szkoda, że mnie nie było, ale liczę, że przyjdziesz na spacerek znów pod już moją obecność
EwoM. Gdzie ten hydrożel można kupić - nie spotkałam się z nim jeszcze. Dzięki za informację, może wreszcie uda się wybarwić ogrodówki.
Basieńko. Moja kwitnąca teraz hortensja ogrodowa to tegoroczny nabytek od forumowego Adriana chyba - ona ma być kwitnącą na pędach jednorocznych, a jak będzie to się okaże w przyszłym roku. Czy Twoja Grandiflora jest drzewiasta czy bukietowa - bo bukietówki dobiero pokazują zawiązki pączków, a że rozkrzaczyła się to bardzo dobrze, bo jak zakwitnie to będzie burza kwiatów.
Mario. Witam u mnie . na zdjęciach na str 11 pomiędzy liliowcem a szałwią muszkatołową jest też szałwia muszkatołowa, ale w dopiero się rozwijająca - później wygląda tak jak ta na trzecim zdjęciu. Na str 8 ta roślinka o dzwonkowatych kwiatkach jest to serduszka wspaniała Burning Hearts.
Izuniu. Róża ta niestety bardzo wrażliwa na czarną plamistość. Wg mnie to róża szklarniowa - dwa lata temu Bogdan na all miał w sprzedaży kilka takich róż i ja je też kupiłam nie wiedząc o tym. Są piękne, bardzo pełne, długo trzymają kwiat, ale są pierwsze z plamkami a później bez liści.

Roślinkom deszczyk jednak był bardzo potrzebny. We Wrocławiu poza marnymi opadami burzowymi, a więc takimi, że w jednym końcu miasta pada, w drugim nie nie było od dawna porządnych deszczy. Jak czytałam, że w innych rejonach kraju jest deszczowo, to tylko zazdrościłam.
A w ogrodzie dużo kwitnie - zaczęły swój popis lilie trąbkowe. Wczoraj był taki zapach, że tylko latałam i wąchałam, w dodatku mając kwitnące takie lilie po raz pierwszy.

kwitną w dalszym ciągu inne

oczywiście i liliowce

i różyczki, chociaż część z nich jakby w tej chwili trochę odpoczywa lub szykuje się do drugiego zrywu

i zaczynają powojniki, ale są to z wiosennego sadzenia lub z przeprowadzki, więc szału nie ma

Plena Elegans

Kiri Te Kanawa
Miłko. Nie jest tak źle, ale dla mnie działka, to taka terapia zajęciowa

Wioluś. Szkoda, że mnie nie było, ale liczę, że przyjdziesz na spacerek znów pod już moją obecność

EwoM. Gdzie ten hydrożel można kupić - nie spotkałam się z nim jeszcze. Dzięki za informację, może wreszcie uda się wybarwić ogrodówki.
Basieńko. Moja kwitnąca teraz hortensja ogrodowa to tegoroczny nabytek od forumowego Adriana chyba - ona ma być kwitnącą na pędach jednorocznych, a jak będzie to się okaże w przyszłym roku. Czy Twoja Grandiflora jest drzewiasta czy bukietowa - bo bukietówki dobiero pokazują zawiązki pączków, a że rozkrzaczyła się to bardzo dobrze, bo jak zakwitnie to będzie burza kwiatów.
Mario. Witam u mnie . na zdjęciach na str 11 pomiędzy liliowcem a szałwią muszkatołową jest też szałwia muszkatołowa, ale w dopiero się rozwijająca - później wygląda tak jak ta na trzecim zdjęciu. Na str 8 ta roślinka o dzwonkowatych kwiatkach jest to serduszka wspaniała Burning Hearts.
Izuniu. Róża ta niestety bardzo wrażliwa na czarną plamistość. Wg mnie to róża szklarniowa - dwa lata temu Bogdan na all miał w sprzedaży kilka takich róż i ja je też kupiłam nie wiedząc o tym. Są piękne, bardzo pełne, długo trzymają kwiat, ale są pierwsze z plamkami a później bez liści.

Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Hydrożel kupowałam w ogrodniczym, widziałam też w LM, to takie przezroczyste granulki pęczniejące pod wpływem wody.Kiedyś dosypałam do podłoża ogrodowej hodowanej w donicy (wymarza) i tak się zaczęło.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ale hydrożel nie służy do barwienia
dodaje się go do ziemi by ta dłużej utrzymywała wilgoć
dodaje się go do ziemi by ta dłużej utrzymywała wilgoć
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Krysiu, podziwiam lilie i liliowce. Kupiłaś ładne odmiany.