Oberżyna /bakłażan,psianka podłużna (Solanum melongena) - uprawy z rozsady cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Oberżyna - uprawy z rozsady

Post »

No to można się uspokoić. Choć pewnie wróci.. Ale chyba można nad tym zapanować bez oprysków, bo krzaczków niewiele. Na mojej na razie cichutko, ale i na ziemniakach stonki jeszcze nie widać.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gajeczko, to mnie właśnie zaskoczyło najbardziej, bo te robale pokazały się na oberżynce, która rośnie w tunelu. W ogródku mam jeszcze dwie sadzonki i ziemniaki również i tam ze stonką cisza.. :wink:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeden kwiatek mojej oberżyny przekwitł juz ok 2 tygodni i nie wiem czy będzie owoc czy nie. W środku jest coś małego i zielonkawego. Czy to malutka oberżyna?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Czy oberżynkom obcinac "wilki" jak pomidorom? Mam wrażenie, że moje stoją w miejscu..
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

oberżynę możesz prowadzić na dwa lub trzy pędy... w zależności od kondycji rośliny
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p
Od: 24 mar 2010, o 18:11

Post »

A to moje poletko oberżyny w gruncie .
Obrazek
Te, które rosną w tunelu już zawiązują owoce , gruntowe dopiero niektóre zaczynają kwitnąć . W tym roku po raz pierwszy siałam oberżynę, mam 3 odmiany i nie mogę doczekać się efektów swojej pracy.
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Pochodzę z Ukrainy, oberżyna tam rośnie jak chwasty i właśnie nie mogę zrozumieć dla czego w Polsce tak ciężko ją wyhodować? Przecież to jest ta sama strefa geograficzna, a może się mylę? Może faktycznie tam gdzie mieszkałam jest o kilka stopni jakby cieplej bo morele i brzoskwinie też dojrzewają dużo wcześniej jak w Polsce. Nie wyobrażam sezonu warzywnego bez bakłażana na talerzu :-) i właśnie dla tego też usiłuje wyhodować kilkanaście krzaczków. Ponieważ jestem posiadaczką ziemi od niedawna a mój M. jak to zwykle bywa nie ma czasu, to aktualnie tunelu nie posiadam ( mam nadzieje, że w niedługim czasie to się zmieni ;:65 ) dla tego oby zapewnić roślinkom ciepło i brak przeciągów, po wysadzeniu sadzonek do gruntu od razu przykryłam ich 5 litrowymi plastikowymi butelkami z wyciętym dnem, i tak one u mnie rosły ... aż do dzisiaj, butelki dzisiaj zdjęłam, krzaczki wyglądają zdrowo. Co będzie dalej, się okaże. Może to będzie patent?
elzunia70
100p
100p
Od: 18 mar 2011, o 11:54

Post »

witam ;:3
loeb pisze:Czy oberżynkom obcinac "wilki" jak pomidorom? Mam wrażenie, że moje stoją w miejscu..
esony1 pisze:oberżynę możesz prowadzić na dwa lub trzy pędy... w zależności od kondycji rośliny
dziewczyny jak to na pędy czyli co ?
trzeba tak jak pomidorom wszystko co wyrasta miedzy liściem a łodygą usuwać :shock:
a ja tak się cieszyłam ze moje bakłażanki choć b.długo stały w miejscu to wreszcie zaczęły rosnąć i właśnie zagęszczać liście :roll:
parę ma już paki kwiatowe (tylko rozkwitać nie chcą-jeden ma już pączek ponad tydzień i nic zero kwiatka :( )
a może to moja wina-bo powinnam zamiast się głupio cieszyć z tych nadprogramowych liści to je poobrywać
czy może mi ktoś obeznany w temacie napisać w którym miejscu pozwolić na ten drugi i trzeci pęd i czy łatwo go poznać żeby nie uszkodzić roślinki
tak bardzo bym chciała na przekór wszystkim
co mówią ze u mnie w Białymstoku to tylko !@@##$$%^% :twisted:
hoduje bakłażany żeby właśnie się udały i ładnie owocowały
Dagmara pisze:A to moje poletko oberżyny w gruncie .
Obrazek
.
a u Dagmary na zdjęciu roślinki wyglądają b.ładnie i maja chyba kilka pędów to raczej takie krzaczki
to czy tak jest dobrze czy nie?
poradźcie :roll:
pozdrawiam
elżunia
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elzunia ja też "...na przekor wszystkim" postanowiłam wyhodować bakłażany ( jak z resztą wszystkie inne warzywa ;:138 bo moi znajomi, którzy zostali mieszkać w mieście, powiedzieli, że zwariowałam i że nikt kto 40 lat mieszkał w bloku i nie trzymał w życiu szpadla w ręku nie stanie się nagle ogrodnikiem :shock: A teraz zwracają honor, bo ostatnio jak nas odwiedzili na "naszym zadupiu" przepraszam za wyrażenie ale tak właśnie się wyrażali na początku, to chętnie pakowali w reklamówki sałatę, rzodkiewkę, szczypior, koperek, botwinkę, szpinak, miętę, melisę, natkę pietruszki, truskawki i rabarbar :tan Dodam jeszcze, że zupą z pokrzywy zajadały się.
Nie mam pojęcia czy obrywa się coś krzaczkom oberżyny. Jak pisałam wcześniej, tam gdzie mieszkałam, oberżyna rośnie i owocuje bez żadnych zabiegów i interwencji. Dla tego też będę wdzięczna za wypowiedź kogoś, kto się zna na hodowli oberżyny.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na Ukrainie klimat jest nieco inny, jak i przede wszystkim ziemia:)
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, ziemia jest inna, czarniejsza ... a znaczy się lepsza :D Ale jeżeli można w Polsce wyhodować smaczne arbuzy, a można! ponieważ mój syn z synową już któryś rok pod rząd mają swoje arbuzki. To na pełno nam Forumkoficzom metodą błędów i porażek ... tfiuu tfiuu ale się uda!!! Jestem dobrej myśli, czego i Wam życzę :heja
elzunia70
100p
100p
Od: 18 mar 2011, o 11:54

Post »

Ałło ;:167
mam niemal identycznie tylko czasem może gorzej bo
wśród tych niedowiarków i prześmiewców
jest tez mój mąż :evil:
ale dzięki takim dobrym ludziom z tego forum(i winogrona.pl też)i słowom takim jak twoje ;:97
jakoś sobie daje rade i cieszy mnie każdy owoc mojej pracy ;:138
więc głowa do góry i nic moim bakłażankom nie będę obrywać,póki ktoś mądrzejszy ode mnie tak nie poradzi
a że posadziłam 20 szt(tak na wszelki wypadek) to musi coś kiedyś zaowocować
ktoś wcześniej napisał ze miał 5 szt bakłażanów
i owoców było w bród
więc musi coś mi się udać,nawet na tej mojej Białostockiej Syberii :wink:
pozdrawiam
elżunia
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

czyli te wszystkie boczne wilki powinnam wyrwać jeśli chcę prowadzić na 1 pęd? Obrazek
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko z tego co widzę, to na razie nie znalazł się nikt na tyle doświadczony w temacie oberżyn, żeby odpowiedzieć na to ( jakże nurtujące nas ;:14 ) pytanie. Właśnie cały czas czekamy na kokoś takiego :wit . Ja osobiście jeszcze zaczekam, bo na razie z tych niby wilków nie rosną żadne łodygi, tak jak na przykład w pomidorach. Bo żeby nie wyszło, że chcemy jak najlepiej a wyjdzie tak jak zawsze :heja
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwona Twoje krzaczki to są super prześwietlone w porównaniu do moich...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”