Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"

Post »

W takim układzie, już się nie gniewamy :) :tan :tan :tan
bo ja jako że się non stop pytam o podstawowe sprawy, odebrałam to jakby do siebie... :) :) :) Dobrze że to Twój mąż :;230
Gdzieś tam już były zdjęcia na "wszystko o pomidorach" albo "choroby pomidorów"
Szukałam czegoś na temat zmian na moim pomidorze, i było coś o podwijaniu listków - ale nie pamiętam jaka na to rada... :wink:
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

anik pisze:czy M nie ukatrupił pomidorów tym nawozem.

Trudno powiedzieć. Nie wiadomo jaki szeroki gest miał Twój M ?. Ile nasypał tego nawozu pod krzaki ?.
A swoja drogą, jak nawozisz pogłównie w warunkach amatorskich,to rozpuść nawóz w wodzie i podlej krzaki. Rozprowadzisz wtedy nawóz w glebie równomiernie wokół krzaka . I zadziała on szybko.Aha, i jeszcze jedno pocieszenie. Im większa roślina tym trudniej ją przenawozić.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anik
1000p
1000p
Od: 28 maja 2010, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uprawa czysto amatorska. Uprawiam pomidorki pod osłona od kilku lat, ale w tym roku pierwszy raz spotykam się z tymi powywijanymi listkami.
Nawozu jak na moje oko jest podsiane pół garstki na 3-4 pomidory. Czy lepiej rozpuścić go wodą czy pozwolić aby sam się powoli rozpuszczał.
I jeszcze pytanko dotyczące rozrabiania nawozu w wodzie. Jakie trzeba zachować proporcje/
Pozdrawiam - Ania
Kwiatki u Ani 2
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

W przypadku saletrzaku nie przekraczać stężenia 0,5 % na 10 litrów wody. W przypadku używania np mocznika stężenie może być większe , ponieważ nie zasala on tak gleby jak inne nawozy azotowe. I nie ma co się tu bawić w aptekę. Po prostu garstkę nawozu na wiadro wody. Chwile pomieszać/ saletrzak się dobrze rozpuszcza/ i gotowe.

:wit :wit

PS Pytasz :
Czy lepiej rozpuścić go wodą czy pozwolić aby sam się powoli rozpuszczał.
Pisałem wyżej wyrażnie :
rozpuść nawóz w wodzie i podlej krzaki. Rozprowadzisz wtedy nawóz w glebie równomiernie wokół krzaka . I zadziała on szybko.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

forumowicz pisze:
Kasencja pisze:Właśnie będę pryskać saletrą wapniową.
Zakładam, że wiesz iż przeciw zgniliżnie wierzchołkowej opryskuje się same grona. Wapń bardzo wolno przemieszcza się w roślinie.Pozdrawiam
Własnie zauważyłam na pomidorze początki zgnilizny wierzchołkowej i nie mogę znaleźć w jakiej dawce i jaki związek wapnia zastosować.
Awatar użytkownika
anik
1000p
1000p
Od: 28 maja 2010, o 13:05

Post »

Dziękuję ci bardzo za pomoc. Następnym razem postaram się rozrabiać nawóz w wodzie. A raczej wytłumaczę M, żeby tak robił. :wink:
Pozdrawiam - Ania
Kwiatki u Ani 2
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

chudziak pisze:zauważyłam na pomidorze początki zgnilizny wierzchołkowej i nie mogę znaleźć w jakiej dawce i jaki związek wapnia zastosować.
Masz tu adres strony na końcu której jest tabela ze stężeniami cieczy do oprysków. Zachowaj sobie bo może Ci sie przydać.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2136

Pozdrawiam
PS Do oprysku saletra wapniowa
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23

Post »

Właśnie obskubywałam listki zmienione przez wiatr, i na dosłownie trzech listach było coś takiego?
Obrazek
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

forumowicz pisze:
chudziak pisze:zauważyłam na pomidorze początki zgnilizny wierzchołkowej i nie mogę znaleźć w jakiej dawce i jaki związek wapnia zastosować.
Masz tu adres strony na końcu której jest tabela ze stężeniami cieczy do oprysków. Zachowaj sobie bo może Ci sie przydać.http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2136PozdrawiamPS Do oprysku saletra wapniowa
forumowicz bardzo przydatna tabela. Nie omieszkam dać sobie do ulubionych i jednoczesnie wydrukować - dziękuję :D
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11

Post »

Witam,

w tunelu uprawiamy z żoną ogórki melonowe. Mają duże liście oraz łodygi, ładnie się rozwinęły oraz są kwiaty. Problem dostrzegłem jakiś czas temu, ale nie widziałem, żadnych poważniejszych rzeczy, dlatego sprawę zbagatelizowałem.
Otóż, przy łodydze, w miejscu, w którym wychodzi z ziemi od korzenia, powstaje zgnilizna. Normalnie łodyga gnije na odcinku ok 2 - 3 cm.
Do teraz nic się nie działo, ale rano wyjąłem zwiędniętego ogórka, którego łodyga przegniła na wylot i zwyczajnie się oderwał od reszty.
Co to może być? za duża wilgość i coś ogórki łapią od ziemi. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Co Ty wampir piszesz prace doktorską z chorób roślin ? :;230

Rozrób Ridomil Gold lub Dithane i podlej każdy krzak ogórka u podstawy. Choroba może pod folią przybrać formę epidemiczną.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wampir_wawelski
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 14:11

Post »

heh, może inaczej.
Zabrałem się w tym roku za uprawy na ziemi, która nigdy nie była chemicznie testowana. Nikt tutaj niczym nie pryskał, jak była jakaś choroba, to była i tak plony z roku na rok coraz bardziej marne.
Postawiłem tunel w tym roku, obok niego są jeszcze grządki i pole ziemniaków.
No i jak widzicie, wszystko wyłazi a ja zbieram sobie kolekcję środków i tylko przygotuje sobie kalendarzyk co i jak.

W tym roku po omacku, stąd też ciągle pytam, by nie mieć wątpliwości.
Z tego co znalazłem z sieci, pasuje mi najbardziej to mokrej zgnilizny łodygi, lub zgnilizna twardzikowa. Pisza tez o TOPSINIE M, jako dobry środku na te cuda.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Belinek
100p
100p
Od: 1 cze 2011, o 20:56

Post »

mousefishyork! rzeczywiście masz tu szał na tle zbierania punktów. W niedługim czasie będziesz tu pomidorowym królem a czy podfoliowym kto wie.
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

wampir_wawelski Najskuteczniejszy to previcur , a jeśli w wyższej części ogórka to topsin lub już nie zalecany amistar,
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

U mnie bardzo ładnie wiążę i wygląda Cornabel F1 Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”