Witam w ogrodzie u Aguniady
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Witam w ogrodzie u Aguniady
Moje Limelight nie ma jeszcze żadnego pąka, w tym roku kupiona.Myślisz,że pokaże jeszcze na co ją stać?
Masz może w całości zdjęcie swojego modrzewia na pniu?Mocno go przycinasz,czy zostawiasz sam sobie?
Masz może w całości zdjęcie swojego modrzewia na pniu?Mocno go przycinasz,czy zostawiasz sam sobie?
Rok hortensjowy ?
No, faktycznie moja bukietowa ma dużo zawiązków kwiatowych i świetnie się zapowiada, ale ogrodowe hortensje u mnie, rodziców i sąsiadów kiepściutko. Mimo okrycia, ciężka i długa zima im zaszkodziła 

witaj Mucho
dawno Cię nie widziałam, zaraz polecę sprawdzić jak się mają Twoje cudne iglaki i hosty.... są nowe zdjęcia? w imieniu żylistka dziękuję... nie robię mu nic szczególnego, poza tym że przycinam dość mocno na jesieni, wiosną nawożę i w sezonie podlewam, jak resztę roślin... w tym roku bardzo obficie zakwitł, to fakt.
Igor, to masz dobrze
u mnie w okolicy ogrody są kiepsko zagospodarowane, więc na razie mogę liczyć tylko na siebie ;)
Jule, bardzo energetyzujący kolor ma ta Hot Red, prawda? zresztą, jak sama nazwa wskazuje... bardzo adekwatna do jej urody.
Kasiu, może jeszcze Twoje hortensje ruszą... u mnie jakoś zwykle powoli dojrzewają do kwitnienia, to tej wiosny coś im przypasowało...
Parysko droga, w imieniu żylistka raz jeszcze
Małgosiu, skoro w tym roku kupiona, to na pewno pokaże na co ją stać, pytanie tylko czy już w tym sezonie... my ogrodnicy musimy się czasami wykazać cierpliwością, co nie jest proste, prawda? modrzewia gdzieś tu pokazywałam, zaraz wkleję fotkę... przycinam go co roku, właśnie muszę to zrobić bo włosy ma już do ziemi...
Izuś, przykro mi, że u Twoich rodziców hortensje odchorowały długą zimę... życzę im szybkiej rekonwalescencji. Może magiczna siła do hortensji pomoże?
modrzew dla Małgosi:

Igor, to masz dobrze

Jule, bardzo energetyzujący kolor ma ta Hot Red, prawda? zresztą, jak sama nazwa wskazuje... bardzo adekwatna do jej urody.
Kasiu, może jeszcze Twoje hortensje ruszą... u mnie jakoś zwykle powoli dojrzewają do kwitnienia, to tej wiosny coś im przypasowało...
Parysko droga, w imieniu żylistka raz jeszcze

Małgosiu, skoro w tym roku kupiona, to na pewno pokaże na co ją stać, pytanie tylko czy już w tym sezonie... my ogrodnicy musimy się czasami wykazać cierpliwością, co nie jest proste, prawda? modrzewia gdzieś tu pokazywałam, zaraz wkleję fotkę... przycinam go co roku, właśnie muszę to zrobić bo włosy ma już do ziemi...
Izuś, przykro mi, że u Twoich rodziców hortensje odchorowały długą zimę... życzę im szybkiej rekonwalescencji. Może magiczna siła do hortensji pomoże?
modrzew dla Małgosi:

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Piękny jest.Mój ma 2 lata i na razie staram się doprowadzić do zagęszczenia,bo nierówno przyrasta.
Witaj
Jestem początkujacą ogrodniczką Twój ogród jest przepiękny - mam pytanie czy rabaty wysypane korą są bezpieczne przed chwastami i wejsciem trawy z trawnika
pozdrawiam
Jestem początkujacą ogrodniczką Twój ogród jest przepiękny - mam pytanie czy rabaty wysypane korą są bezpieczne przed chwastami i wejsciem trawy z trawnika
pozdrawiam
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dostałam hortensję bukietową w prezencie, zawiązała już pąki na jednej gałązce, więc czekam. Najgorzej, że nie wiem, co to za odmiana. Gdy zakwitnie, wtedy może ktoś rozpozna 

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aguniu piszesz o planach przesadzenia perukowca.
Mój dziesięcioletni Royal Purpli był przesadzany w tym roku w maju, już z małymi listkami, gdyż wcisnęłam go za dwa cyprysiki, które bardzo urosły, całkowicie zasłaniając perukowca i uniemożliwiały jego wzrost.
Byłam pewna, że nie przeżyje tej przeprowadzki, ale i tak nie było go widać.
Przyjął się nadspodziewanie dobrze, pomimo suszy i upałów, tylko listki ma drobne.
Myślę, że hortensja bukietowa Limelight jest najpiękniejszą odmianą hortensji, od dawna na nią poluję.
Lilie masz przepiękne. ;:63Pozdrawiam serdecznie.
Mój dziesięcioletni Royal Purpli był przesadzany w tym roku w maju, już z małymi listkami, gdyż wcisnęłam go za dwa cyprysiki, które bardzo urosły, całkowicie zasłaniając perukowca i uniemożliwiały jego wzrost.
Byłam pewna, że nie przeżyje tej przeprowadzki, ale i tak nie było go widać.
Przyjął się nadspodziewanie dobrze, pomimo suszy i upałów, tylko listki ma drobne.
Myślę, że hortensja bukietowa Limelight jest najpiękniejszą odmianą hortensji, od dawna na nią poluję.
Lilie masz przepiękne. ;:63Pozdrawiam serdecznie.

dawno mnie nie było u Ciebie,
cieszę się, że będą hortensje u Ciebie,
chętnie wpadnę je zobaczyć:)
bardzo mi się podoba Twój modrzew.
Czy perukowiec miał już peruczki? mój już ma:)
cieszę się, że będą hortensje u Ciebie,
chętnie wpadnę je zobaczyć:)
bardzo mi się podoba Twój modrzew.
Czy perukowiec miał już peruczki? mój już ma:)
dobry wieczór... kolejny dzień byczenia się za mną... dziwna dzisiaj była aura - słońce na przemian z deszczem, albo nawet deszcz w słońcu... nie było najcieplej, mam nadzieję że sobota będzie ładniejsza.
Małgosiu, dziękuję za miłe słowa pod adresem modrzewia... to jeden z moich ulubieńców na ogrodzie, więc bardzo go dopieszczam
przycinaj swojemu młode gałązki, a szybko zacznie się zagęszczać...
Leno, witam Cię w moim ogródku! mam nadzieję, że wkrótce założysz swój wątek i będziesz nam pokazywać jak tworzysz swój zielony zakątek
rabaty wysypane korą tylko częściowo są zabezpieczone przed chwastami... najrozsądniej od razu ułożyć na rabatach włókninę... ja niestety tylko w kilku częściach ogrodu je mam i ciągle w związku z tym plewię zielsko... trawa z trawnika przy naturalnej linii obrzeży również będzie z czasem wrastać w rabaty, więc polecam Ci wykonanie stosownych obrzeży... my właśnie kończymy pracę z tym związaną i jestem zachwycona efektem!
Ewuniu, witaj ponownie
pokaż swoją hortensję - zobaczymy co to za cudo 
Tajeczko, cieszę się, że napisałaś o przenosinach w inne miejsce swojego perukowca... to znaczy, że jeśli przeprowadzkę zaplanuję na jesień to w ogóle nie powinno być problemu. Mój rośnie na tle dereni i ma sporo miejsca jeszcze, ale ta brzoza chyba go skutecznie dominuje - muszę go przenieść... wracając do hortensji, to podzielam Twoje zdanie - Limelight to jedna z najpiękniejszych odmian... mam dwie, które już pięknie się rozrosły; jedna niestety dość schowana i chyba na jesieni też ją przesadzę. W imieniu lilii dziękuję i cieszę się że mnie odwiedziłaś
cześć Beciu
zapraszam jak najczęściej
perukowiec zielony ma już peruczki, pokazałam je na którejś z ostatnich stron.
Małgosiu, dziękuję za miłe słowa pod adresem modrzewia... to jeden z moich ulubieńców na ogrodzie, więc bardzo go dopieszczam

Leno, witam Cię w moim ogródku! mam nadzieję, że wkrótce założysz swój wątek i będziesz nam pokazywać jak tworzysz swój zielony zakątek

Ewuniu, witaj ponownie

Tajeczko, cieszę się, że napisałaś o przenosinach w inne miejsce swojego perukowca... to znaczy, że jeśli przeprowadzkę zaplanuję na jesień to w ogóle nie powinno być problemu. Mój rośnie na tle dereni i ma sporo miejsca jeszcze, ale ta brzoza chyba go skutecznie dominuje - muszę go przenieść... wracając do hortensji, to podzielam Twoje zdanie - Limelight to jedna z najpiękniejszych odmian... mam dwie, które już pięknie się rozrosły; jedna niestety dość schowana i chyba na jesieni też ją przesadzę. W imieniu lilii dziękuję i cieszę się że mnie odwiedziłaś

cześć Beciu

Hortensja widze zaczyna kwitnac!!! Ja mam 5 krzakow hortensji. Jedna kwitnie co roku , druga hortensja debolistna jeszcze nie sprawdzona ,gdyz wsadzilam ja do ziemi jesienia. Mam nadzieje ,ze zakwitnie! Pozostale trzy nie kwitna przez ostatnie 3 moze cztery lata. Ladnie wygladaja ,wydaje sie ,ze sa posadzone w odpowiednim miejscu,jednak nic z tego !!! Kwitly tylko raz pierwszego roku ,gdy je posadzilam! Moze masz jakie sposob na zmuszenie ich do kwitniecia, one maja takie sliczne kwiaty!!!?
Bardzo milo u Ciebie Agnieszko! Super ogrod!!!

Agulino, dzięki że znalazłaś chwilę by do mnie wdepnąć
raz jeszcze współczuję przejść.
wracając do hortensji, to gdybyś była w PL to poleciłabym Ci zastosowanie Magicznej Siły do Hortensji, Substrala... podejdź może do Home Depot i zobacz czy mają, a na pewno tak jest, jakiś dobry nawóz do tych właśnie krzewów. Skoro masz 5 krzaków, to warto byłoby żeby cieszyły oczy kwitnieniem.
pozdrowienia!
A.

wracając do hortensji, to gdybyś była w PL to poleciłabym Ci zastosowanie Magicznej Siły do Hortensji, Substrala... podejdź może do Home Depot i zobacz czy mają, a na pewno tak jest, jakiś dobry nawóz do tych właśnie krzewów. Skoro masz 5 krzaków, to warto byłoby żeby cieszyły oczy kwitnieniem.
pozdrowienia!
A.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hortensję na pewno będę podziwiać, gdy zakwitnie
Ogrodowa kwitnie, ale mieszka zimą w domu. Wszystkie trzy inne ogrodowe mają tylko liście 

To chyba coś przeoczyłam z tymi peruczkami, biegnę jeszcze raz oglądać!
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agus, co to z iglak pod modrzewiem? Szukam towarzystwa dla sosny mugo i potrzebne mi cos w miare niskie ale bardziej zwarte.
- kociara
- Od: 10 mar 2011, o 21:37
Wyjechałam wczoraj "do przyrody",czyli do siostry na działkę,trochę poza Kraków.Obeszłam prawie cały teren działek.
Tak pięknie jak u Ciebie,to nie ma nikt,choć są osoby,które bardzo się starają.Już wspomniałam,że ogród cudowny
i tego się będę trzymać

Tak pięknie jak u Ciebie,to nie ma nikt,choć są osoby,które bardzo się starają.Już wspomniałam,że ogród cudowny
i tego się będę trzymać

Rośliny Krystyny
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=70028 Rośliny Krystyny cz.3
Zapraszam - Krystyna