Ogród forumowicza - Bolesław Ś

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bolku, bardzo dziekuje za cenne podpowiedzi mam kilka gatunków lilii ale nie są tak pachnące jak te orientalne chciałam kupić kilka sztuk ale obawiałąm się zim teraz na pewno nabędę bo są przepiękne,
jeszcze bym prosiła o informacje jak często je przesadzasz czy trzymasz na jednym miejscu wiele lat,
Pozdrawiam cieplutko :P
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Lilie orientalne

Post »

U mnie lilie orientalne rosną w jednym miejscu 5 lat. Czasem przed zimą ściółkuję cieńką warstwą starego obornika przykrytego 5 cm ziemi. Ponadto wolno działający nawóz sztuczny do lilii.Bardzo ładnie rosną i zimują wsadzone obok azalii w żyznej i kwaśnej ziemi także w miarę możliwości ściółkowanej obornikiem lub kompostem. Przesadzać należy bardzo ostrożnie bo wielkie cebule łatwo się rozpadają na pojedyńcze łuski. Można to wtedy wykorzystać do rozmnożenia.
Życzę powodzenia w uprawie.
Bolek
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bolku bardzo dziękuję Twoje informacje są bardzo cenne, tak też myślałam aby posadzić kilka przed tujami między małymi rododendrami, jeszcze raz dzięki ,
Cieplutkie pozdrowionka
:P :P :P
PS.
Goryczki Kluzjusza jeszcze nie widziałam w realu roślinka super
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Bolesławie! Dopiero dzisiaj odkryłam Twój ogród, a pomyśleć, że to tak niedaleko. Prawie po sąsiedzku. Piękny! Wstawiaj dużo zdjęć.
bolekso
200p
200p

Post »

Postaram się robić więcej i lepszych zdjęcia. Odwiedziłem Twój ogród,daje ogromne możliwości. Gratuluję wyboru sposobu na życie. Trzeba jednak mieć dużo odwagi żeby zamienić życie mieszczucha na wiejskie. Brakuje Ci tylko ogrodu zimowego ( mi też ).
Pozdrawiam ! Bolek
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bolku gdzie Twoje roślinki jeszcze śpią , pokazuj Swoje wiosenne okazy,
Pozdrowionka
:roll: :roll: :roll:
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
bolekso
200p
200p

Post »

Wiosna już w ogrodzie,nie pokazuję kwitnących drobnych bylin wiosennych ponieważ są b. popularne w każdym ogrodzie. Zrobiłem przegląd i naprawy budek lęgowych dla ptaków a także wiosenne czyszczenie. Budki były wyczyszczone jesienią jednak prawie wszystkie były wykorzystane przez ptaki jako zimowa sypialnia. Już krótko po jesiennym czyszczeniu ptaki zrobiły sobie zimowe pierzynki. Sikory i wróble już zaczynają zajmować domki na lęgi.
Przyciąłem wrzosy, cisy, przesadzam róże.
Pozdrawiam ! Bolek
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bolku już przesadzasz róże , a kiedy tniesz i na jaka wysokość bo słyszałam rózne wersje
Pozdrawiam
:lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
bolekso
200p
200p

Róże

Post »

Różę przesadzane wiosną tnę na 30 cm,kopczykuję- rozgarniam kopczyki dopiero ja wyjdą z nich nowe pędy na 25 cm.
Reszta tradycyjnie : pnące i okrywowe tylko cięcie sanitarne i ew. formujące. Wielkokwiatowe i wielokwiatowe nieco wyżej niż jest to przyjęte ,na ok 40 cm ponieważ wolę więcej chociaż mniejszych kwiatów. Na razie nie tnę jeszcze,w górnych partiach już wypuszczają.Obawiam się zimowych niespodzianek a cięcie teraz zmusi róże do wypuszczenia pędów z dołu, w razie zimowej niespodzianki mogą wtedy zmarznąć.
Pozdrawiam ! Bolek
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki serdeczne za informację Bolku,
Pozdrowionka
:lol: :oops: :lol:
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
bolekso
200p
200p

Róże

Post »

Wszystkie róże są już przycięte i kopczyki rozgarnięte. Z|decydowałem się na tak wczesną pielęgnację ponieważ wcześniej był u nas 6 stopniowy mróz a zielone już pędy ponad kopczykami nie przemarzły. Nie sądzę (czytając prognozy ) że przymrozki zwarzą nowe przyrosty.
Pozdrowienia ! Bolek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ja też przycięłam w miniony wekend swoje róże...wczoraj natomiast rozgarnęłam kopczyki i podsypałam Azofoski.
Moje krzewy są już w liściach :D
Pozdrawiam K.
bolekso
200p
200p

Przesadzanie

Post »

Sporo czytam ostatnio na forum o przesadzaniu drzewek i krzewów. Wiem z doświadczenia że dosyć często nam się to zdarza.Na wszelki wypadek sadząc nowe rośliny ,z góry się to tego przygotowuję.
Robię odpowiednio duży dołek pod nową roślinę i wypełniam go mieszaniną torfu, kompostu i ciężkiej ziemi. Po 2,3 latach ew. przesadzanie jest b. łatwe, bryła korzeniowa trzyma się znakomicie. Tej wiosny przesadziłem po 2 latach od posadzenia limbę i jodłę. Bryły korzeniowe utrzymały się w całości,przyjęcie pewne a dalszy wzrost rośli nie ulegnie spowolnieniu.
Zyczę 100 % przyjęć . Pozdrawiam ! Bolek
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam,
Bolku co się nie odzywasz i gdzie Twoje przepiękne różaneczniki, czekamy na aktualne zdjątka,
:lol:
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
bolekso
200p
200p

Post »

Obrazek Obrazek
Aktualnie w tym niewielkim ogrodzie gniazdują trzy par sikor,dwie pary malokągw,para dzwońców,para grzywaczy i poraz pierwszy raniuszki, szpaki i wróble trudno policzyć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”