Zielono mi... w głowie i na parapetach ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono mi... w głowie i na parapetach ;)

Post »

Adam-damy dziękują za komplementy ;:108

Renka1- myślę, że mi się z nimi uda. Parę lat temu miałam fiołki, ale, przy dużej ilości kwiatów, rozdałam je po rodzinie i znajomych. Teraz urzekły mnie odmianowce ;:224

Malgoska141- hihi...kolekcję fiołków i skrętników nazwałabym raczej rozrastającą się ;:224 Ale kocham oba te gatunki. A że mam mało kwiatów o ozdobnych kwiatach, chcę mieć ich po "kilka" sztuk.

Kociaro- Masz rację z tą hojką ;) Jakoś tak przypadkowo trafiłam na nią w wątku u Asi (mis20) i to była miłość od pierwszego wejrzenia. Obecnie na liście chciejstw hojowych jest: serpens, lacunosa, shepperdi i wayetti. Na dodatek co chwila nowe mi się podobają...

Miro78- haha...to super ;) Tyle, że na jesieni zmienię jej stanowisko, gdy przywiozę ją z działki do mieszkania. Wtedy przestanie kwitnąć...

Trzynastko/Celinko- cieszę się, że i Ty Zaczynasz przygodę skrętnikową. A roślinki mam różne...raczej nowości, jeśli jakieś się pojawią, to będą takie, które "słyną" z pięknych kwiatów, a nie z ozdobnych liści. Tych, ostatnich mam pod dostatkiem ;:224

Wczoraj zajrzałam do żłobka fiołkowego i kolejne dwie sadzonki się pojawiły. Ma' melogy girl i... Larisa :D
Larisa dała radę, po ukruszeniu listka, wypuściła sadzonkę, mimo braku listka. Listek z krótkim ogonkiem stoi w wodzie. Jeśli puści korzonki, to będzie na wymianę ;:108

Znów zrobiłam małe przesadzanie roślinek. Tym razem grudniczki( od Wiolety) i wielkanocniki (od Anjji) dostały świeżą ziemię. Oraz ładne etykietki z opisem kolorów. Mają zwykłe, czarne doniczki, ale będą stały we wspólnym koszyku wiklinowym (jeden mam ) lub innym. Roślinki po przesadzeniu:

Obrazek

Wielkanocniki:

Obrazek

Mam też jedną sadzonkę fiołka ( od Wiolety). Przeszła ze mną wiele, najpierw ją zalałam, potem listki były poparzone przez słońce, potem wyniosłam ją na zewnątrz, bo myślałam, że w ogrodzie zakwitnie ;:224 I wreszcie wczoraj stwierdziłam, że muszę o niego zadbać należycie. Wycięłam część brzydkich listków, przesadziłam z kubeczka po jogurcie do doniczki i zmieniłam ziemię. Stoi, wśród przedszkolaków fiołkowych, na parapecie południowo-zachodnim, za zazdrostką. Oto mój starszak fiołkowy:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

Widzę nowe pociechy :wink:
Niech zdrowo rosną ;:108
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Justynko widzę kolejny pracowity dzień miałaś. Fajnie wyglądają maluchy grudnikowo- wielkanocnikowe :wink:
Fiołeczek teraz pewnie szybko zakwitnie. :uszy
Awatar użytkownika
renio
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Życzę udanych kwitnień. :wit
Pozdrawiam Renata
Domowe renio
Storczyki renio
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

I młodziaki i starszaki fajne są.
Z hojami to tak jest,że chciałoby się wszystkie na raz,albo jak najwięcej ;:108 .
Wayetti - sama mam chrapkę na nią,serpens miała kwitnąć,pobubiła pączki,ale dwa jej zostały więc na razie nie uszczknę;shepperdi też dopiero
zakupiona szczepeczka.
Gdybyś chciała lacunosę do ukorzenienia to mogę ciachnąć,chyba,że spróbuję ukorzenić u siebie ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adam- one już nie takie nowe. Grudniki są u mnie od kilku miesięcy, a wielkanocniki na pewno ponad miesiąc ;:224

Arlet- to było jakieś 40 minut odpoczynku przy przesadzaniu kwiatuszków. A potem był obiadek, ognisko ze Znajomymi i dopiero późnym wieczorkiem dotarłam do domku ;:224

Renio- dziękuję. Jesienią liczę, ze grudniki pokażą na co je stać ;:224

Kociaro- na szczęście na forum jest dużo zahojowanych Osób. I być może już w tym tygodniu będę mieć trzy, nowe hojkowe "dzieci". W tym lacunosę lisę ;:108 na razie dziękuję za pamięć, ale może kiedyś się upomnę o jakieś szczepeczki ;)

Mam czas, to jeszcze jedna fotka. Mój scindapsus - gigant. Stoi w kuchni na działce, ale jesienią chyba pojedzie do rodziny. Bo, ja, na niego miejsca już nie mam w mieszkaniu:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
kotio z kioto
50p
50p
Od: 20 cze 2011, o 19:56
Kontakt:

Post »

:wit justus!!!

Moja ulubienica wśród Twych roślinek :D
Ślicznotka z tej skalnicy,liście naprawdę przepięknie wybarwione.

Obrazek

Podoba mi się też półeczka trzykrotkowa :lol: Mieszanka jest urocza :)
Obrazek

Kolejny wątek do którego obowiązkowo będę zerkać :D
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Scindapsus - wspaniały.Też miałam i musiałam wydać,bo był od sufitu do ziemi.Jest u siostry i pięknie się ma,a jest już wiekowy ;:108 .
Hojki,jak będą uprzejme się rozrosnąć,to w miarę możliwości będę się dzielić ;:108 ;:180 ;:180
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32

Post »

Justynko widzę ,że i Ty zaskrętnikowałaś :wink: .A scindapsus sporawy.Lubię też tego kwiatka bo bezproblemowy.
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Piękny scindapsus :shock: A maleństwa grudniczkowe i wielkanocnikowe niech zdrowo rosną ;:108
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
sari
1000p
1000p
Od: 18 maja 2010, o 19:46

Post »

Grudniki i wiekanocniki niech szaleńczo się rozrosną a we właściwym czasie zachwycą pięknymi kwiatuszkami ;:65 . U mnie maluchy na balkonie na wygnaniu ale widzę że jeden jakiś delikatniejszy i zmarniał muszę bardziej o niego zadbać. Trzykrotkowy mix na półeczce robi wrażenie, oj robi :shock:
Epi obłędne, u mnie zawsze jakieś łyse sie robi
Pozdrawiam Beata

Moje doniczkowce Zapraszam Cz. 1, Cz. 2
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kotiozkioto- witaj u mnie cieplutko ;) Dziękuję w imieniu skalnicy ;:108

Kociaro- Masz rację, scindapsus potrzebuje dużo miejsca, wtedy pięknie się rozrasta ;:108 A hojki hmm...już nie mogę się doczekać na te szczepki ;:224

Obserwator- zawsze miałam w mieszkaniu skrętniki. A teraz są odmianowce, trzeba korzystać z okazji i różnorodności kwiatów ;:108

Anjja- no...wielki :P Ale lubię wielkie rośliny. Maleństwa grudnikowe i wielkanocnikowe mają się świetnie. Chyba świeże powietrze im służy.

Sari- u mnie grudniki są na świeżym powietrzu, pod dachem od strony wschodniej i właśnie tam dopiero zaczęły puszczać listki. Wielkanocniki są młodsze, na razie stoją w budynku. Ale za jakieś 2,3 tygodnie też je wyeksmituję i będą stać na zewnątrz.

Skoro mowa o skrętnikach...dziś pokażę wreszcie moje skrętniczki wsadzone do długich doniczek balkonowych. Stały miesiąc na zewnątrz, wreszcie się przyjęły. Dziś dosypałam im ziemi i postawiłam w kuchni na działce (okno północno-zachodnie). I to właśnie z nich będą liście do rozdania na jesienii ;:224 Kolory: biały, fiolet, róż i bordo (te ostatnie dwa jeszcze nie kwitną, ale mają pączki):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lubię eksperymenty, więc zostawiłam parę pędzików z nasionami (zapylone przez owady), jak tylko dojrzeją. Będę je wysiewać, może, jakaś nowa odmiana powstanie ;:224

Obrazek

A na koniec...zdjęcie poglądowe...największe moje sadzonki fiołkowe. Na zdjęciu Moroznaja wisznia, w przyszłym tygodniu, część sadzonek będę rozsadzać:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Justynko pięknie prezentują się Twoje skrętniczki ;:224 a jak wszystkie zakwitną to dopiero będzie widok. Śliczne sadzonki fiołków.
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

ale liściachy! co Ty im tam dosypujesz do tej ziemi, że takie giganty się hodują ;:87
czekam na pełen rozkwit, będzie na co patrzeć ;:108 :tan
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O kurczę ale parapet skrętnikowy :shock: superowy ;:138
mi skrętniczki nawet wzeszły kiedyś ale niestety długo się nimi nie pocieszyłam :cry:
fiołeczki sporawe niedługo zakwitną pewnie ;:108
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”