No to ładne kwiatki - zdjęcia
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: No to ładne kwiatki - zdjęcia
Beatko, miło że też się przyczyniasz do rozwijania tego wątku bo też jestem ciekawa Twoich rzadkich roślinek.
Storczyk śliczny, czy jest trudny w uprawie?
Edytko, ale niesamowita ta Tulbaghia, ona wyglada jak agapant na Twoich zdjęciach. Czy w rzeczywistości też
tak jest? Możesz coś opowiedzieć o jej wyglądzie? Jaka jest duża, jaka duża jest rozeta liściowa? Czy usycha
latem tak jak u czosnków czy trzyma się do zimy?
Storczyk śliczny, czy jest trudny w uprawie?
Edytko, ale niesamowita ta Tulbaghia, ona wyglada jak agapant na Twoich zdjęciach. Czy w rzeczywistości też
tak jest? Możesz coś opowiedzieć o jej wyglądzie? Jaka jest duża, jaka duża jest rozeta liściowa? Czy usycha
latem tak jak u czosnków czy trzyma się do zimy?
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
trochę kwiat podobny jest jak młody agapant, jedynie kolory są trochę inne i wielkością trochę drobniejsza, u mnie agapant ma kolor bardziej niebieski a tulbagia zdecydowanie wpada w fiolet ( kolor jak na zdjęciu )
Roślina cebulowa ( łatwo się rozmnaża ), wysokość tak do 50 cm razem z kwiatostanem, same liście wąskie lancetowate ( czosnkowe ) w kolorze stalowo-zielonym o długości ok. 25 cm - 30 cm. Kwitnie od czerwca do samych przymrozków, czasami nawet jeszcze w grudniu mam pojedyncze gałązki z kwiatami. W zimę podlewam od czasu do czasu, staram się lekko podsuszyć i wtedy traci ulistnienie ( choć nie całkowicie ). Pewnie jakbym podlewała regularnie tulbagia byłaby zielona cały czas. Tak jak pisałam cała roślina pachnie delikatnie czosnkiem. Zimową porą stoi na parapecie w kotłowni ... gdzie jest stosunkowo ciepło ( zapach unosi się w całym pomieszczeniu - ale nie przeszkadza
)
Wczesną wiosną dzielę cebulki ( praktycznie rozrywam kłębowisko cebul ) i sadzę do świeżej ziemi, zaczynam częściej podlewać i po przymrozkach trafia do ogrodu.
Warto w ciągu sezonu zasilić nawozem wieloskładnikowym i to wszystko
Prawdopodobnie można cebule zasuszyć ( ale ja jakoś nie mam sumienia zupełnie pozbawić wody
)
Roślina cebulowa ( łatwo się rozmnaża ), wysokość tak do 50 cm razem z kwiatostanem, same liście wąskie lancetowate ( czosnkowe ) w kolorze stalowo-zielonym o długości ok. 25 cm - 30 cm. Kwitnie od czerwca do samych przymrozków, czasami nawet jeszcze w grudniu mam pojedyncze gałązki z kwiatami. W zimę podlewam od czasu do czasu, staram się lekko podsuszyć i wtedy traci ulistnienie ( choć nie całkowicie ). Pewnie jakbym podlewała regularnie tulbagia byłaby zielona cały czas. Tak jak pisałam cała roślina pachnie delikatnie czosnkiem. Zimową porą stoi na parapecie w kotłowni ... gdzie jest stosunkowo ciepło ( zapach unosi się w całym pomieszczeniu - ale nie przeszkadza

Wczesną wiosną dzielę cebulki ( praktycznie rozrywam kłębowisko cebul ) i sadzę do świeżej ziemi, zaczynam częściej podlewać i po przymrozkach trafia do ogrodu.
Warto w ciągu sezonu zasilić nawozem wieloskładnikowym i to wszystko

Prawdopodobnie można cebule zasuszyć ( ale ja jakoś nie mam sumienia zupełnie pozbawić wody

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Dagga
- 10p - Początkujący
- Od: 16 cze 2011, o 14:37
Piękne macie kwiatki i takie jak dla mnie to zupełnie nieznane.
A to mój wiesiołek,na pewno niektórym znany:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/173 ... 96813.html
A to mój wiesiołek,na pewno niektórym znany:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/173 ... 96813.html
Pozdrawiam, Anna
- abeille
- 1000p
Papaver, no ponoć właśnie libertia jest bardziej wrazliwa na mrozy niz inne trawki, ale tak jak stwierdziłeś u mnie
siedzi przez zimę w donicy zupełnie nie przykrytej i daje sobie radę. U nas temperatura może spadac do -12°C
bo to strefa 8a, więc nie wiem czy tulbaghia by zniosła takie temperatury. Za to mam agapanty które zimują w
glebie i w donicy, ale nie wszystkie
Kukułka śliczna, ale u mnie ze storczyków jedynie Bletilla striata jakoś
sobie daje radę. Pozostałe nawet nie ma co próbować, choć na obuwnika mam chrapkę.
siedzi przez zimę w donicy zupełnie nie przykrytej i daje sobie radę. U nas temperatura może spadac do -12°C
bo to strefa 8a, więc nie wiem czy tulbaghia by zniosła takie temperatury. Za to mam agapanty które zimują w
glebie i w donicy, ale nie wszystkie

sobie daje radę. Pozostałe nawet nie ma co próbować, choć na obuwnika mam chrapkę.
Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
papaver
swym opisem potrzeb obuwika zachęciłeś i mnie do jego przyszłej uprawy, fajnie mieć go będzie w kolekcji na skalniaku, a ze storczyków oprócz kukułki mam jeszcze Platanthera bifolia- podkolana białego

ma podobne wymagania jak kukułka i przeżył nawet zalanie gruntowe mej działki co było miłym
zaskoczeniem przy wypadnięciu wielu roślin
Jest jeszcze ulubiona goryczka o nieustalonej odmianie

rośnie sobie w ogrodzie ponad sześć lat obok pokolana, wymaga lekkiego okrycia na zimę i próchniczej, wilgotnej ziemi w półcieniu.Kij podpiera jej pędy, które się chcą rozłożyć.
Pozdrawiam,Beata
swym opisem potrzeb obuwika zachęciłeś i mnie do jego przyszłej uprawy, fajnie mieć go będzie w kolekcji na skalniaku, a ze storczyków oprócz kukułki mam jeszcze Platanthera bifolia- podkolana białego

ma podobne wymagania jak kukułka i przeżył nawet zalanie gruntowe mej działki co było miłym

Jest jeszcze ulubiona goryczka o nieustalonej odmianie

rośnie sobie w ogrodzie ponad sześć lat obok pokolana, wymaga lekkiego okrycia na zimę i próchniczej, wilgotnej ziemi w półcieniu.Kij podpiera jej pędy, które się chcą rozłożyć.
Pozdrawiam,Beata
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- abeille
- 1000p
Papaver, mamy podobne gusta
z trawek też najbardziej uwielbiam hakonochlea, ale ona jakoś mniej mnie lubi niż Ciebie i
nie jest taka ładna choć mam ją od lat. Nie chce też mi się rozmnożyć choć coraz dosadzam i przesadzam i chołubię. Nie każdy ma
takie szczęście
Rudolf zniewalający i zniewalony zapachem ładnych kwiatków
Obuwik zawsze mnie zachwyca
to cudna roślina
Beatko, jakie rarytaski. Ta gentiana też kwitnie na bosko niebiesko?
By komletować storczyki ogrodowe dodam moją bletilla striata

nie jest taka ładna choć mam ją od lat. Nie chce też mi się rozmnożyć choć coraz dosadzam i przesadzam i chołubię. Nie każdy ma
takie szczęście

to cudna roślina

Beatko, jakie rarytaski. Ta gentiana też kwitnie na bosko niebiesko?
By komletować storczyki ogrodowe dodam moją bletilla striata

Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
- abeille
- 1000p
Piotrze, to ja do trawek dorzucę kwiatka. :P Nie jest tak ładny i efektowny jak myślałam bo dość niski i kwiatki w brudnym różu
ale jest co tam. Przedstawiam Wam Rehmannia elata

ale jest co tam. Przedstawiam Wam Rehmannia elata

Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
- esony1
oj, oj!! ona jest piękna
a róż jest pudrowy a nie brudny 

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Dagga
- 10p - Początkujący
- Od: 16 cze 2011, o 14:37
abeille, jeśli to nie tajemnica,to napisz, gdzie zdobyłaś to cudo
i czy jest trudne w uprawie?Rehmannia elata
Pozdrawiam, Anna
- esony1
a asklepias tuberoza spełnia wymagania wątku ? uwielbiam jej "wściekle" pomarańczowy kolor i bawełniane kwiatostany 
u mnie zaczyna kwitnienie

u mnie zaczyna kwitnienie

pozdrawiam
Edyta
Edyta
- abeille
- 1000p
Edytko, rehmannia jest faktycznie rzadko sprzedawana. Ja ja dostałam u nas na takich bardzo znanych targach kwiatowych
co odbywają się dwa razy do roku i szkółkarze z Francji, Belgii, Hollandi i GB przywożą różne ciekawe i niestandartowe roślinki.
Ale Alionuszce udało się ją zdobyć w Polsce, więc pewnie można gdzieś na nią trafić. W uprawie jest łatwa tylko nie do zimowania
bo wrażliwa na mróz. No chyba żeby w domu ją przechować albo w piwnicy.
Anniu, asklepiada jak najbardziej się tutaj nadaje
Oliweczko, saruma bardzo ciekawa, czy ona ma duże kwiatki?
co odbywają się dwa razy do roku i szkółkarze z Francji, Belgii, Hollandi i GB przywożą różne ciekawe i niestandartowe roślinki.
Ale Alionuszce udało się ją zdobyć w Polsce, więc pewnie można gdzieś na nią trafić. W uprawie jest łatwa tylko nie do zimowania
bo wrażliwa na mróz. No chyba żeby w domu ją przechować albo w piwnicy.
Anniu, asklepiada jak najbardziej się tutaj nadaje

Oliweczko, saruma bardzo ciekawa, czy ona ma duże kwiatki?
Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Kwiaty sarumy są małe-wystarczy popatrzeć na te czarne robaczki(słodyszek rzepakowy), a on duży nie jest 

- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
A asklepias , jakich wymaga warunków Bardzo mi sie podoba?
Ze swego ogródka rekomenduję lipcowego astra frikartii

Ze swego ogródka rekomenduję lipcowego astra frikartii

Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
Mark Twain
Mark Twain