Księżycowe rabatki u Adki
- AniaDS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Księżycowe rabatki u Adki
Podzielam zachwyt nad czarnulą, jest zjawiskowa 

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja od razu Krysi mówiłam że ta ciemna lilia ciebie ściągnieharwi pisze:wow A ja się uparłam na Landini bo chciałam prawie czarną a tu trza było brać więcej dimension

- mag
- Od: 20 mar 2008, o 09:41
Aduś, czy ona mocno się różni od Landini 

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
DIMENSION zjawiskowa 

- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Witam świątecznie a raczej już po. Wreszcie wczoraj do Wrocławia zawitała burza z deszczem i solidnie polało. Roślinki były już na prawdę biedne, gdyż podlewanie nie daje jednak tego efektu. Oby jeszcze dzisiaj również popadało to by było świetnie. Lilia Dimension widzę robi wrażenie. jest piękna i faktycznie prawie czarna. Widziałam ją w ubiegłym roku na zdjęciach u Grzesia krotoszyńskiego i postanowiłam, że jak tylko będzie okazja to taką sobie kupię i udało się.
Dorotko. Ja ją kupowałam u Pajdy i dotychczas lilie, które kupiłam wiosną u niego zgadzają się. Jednak zakwitło dopiero 5 lecz mam nadzieję, że będzie dobrze.
Jacku. Dziś zdecydowałam się przesadzić smotrawę i miała tylko korzenie - bulwek nie było, więc mam jednak smotrawę. Też byłam ciekawa kto zacz.
Olu. Faktycznie piękna.
Comciu. Ciężko jest zgrać wszystko jednocześnie. Mam sporo lilii i żadna biała nie chce w tej chwili kwitnąć. U Ciebie chyba tylko kwitnie św. Antoniego - moja w tym roku na pewno nie zakwitnie.
Grzesiu. Poczekam aż Twoja-moja żurawka się rozrośnie to damy ją do identyfikacji.
Wioluś. Przyjdź do mnie dopóki kwitnie to popatrzysz.
Aniu, Jolu. Zjawiskowa
Madziu - nie mogę porównać z Landini, gdyż jej nie mam.
Koło Dimension zakwitła następna ciemna lilia Red Alert

dopiero teraz jest podkreślony faktyczny kolor tej lilii.
I kilka wczorajszych i dzisiejszych zdjęć na początek hortensje

hortensja arborescens Anabell

hortensja arborescens Grandiflora

i obie razem. Dopiero zestawienie tych dwóch hortensji koło siebie pokazuje, że one bardzo się od siebie różnią, choć często są mylone. Obie mają zupełnie inne liście i Grandiflora ma dwa razy większe kwiaty. Z tym, że jest to Grandiflora drzewiasta a nie bukietowa.

Pomimo tego. że mam tą różę trzeci sezon, to dopiero teraz mogę ją podziwiać, gdyż zawsze miała
jeszcze w pączkach pościnane kwiaty. Będę musiała prosić o zidentyfikowanie jej, gdyż kupiłam ją pod nazwą Wersal, ale nic nigdzie o tej róży nie wyczytałam.

Kronenburg
Dorotko. Ja ją kupowałam u Pajdy i dotychczas lilie, które kupiłam wiosną u niego zgadzają się. Jednak zakwitło dopiero 5 lecz mam nadzieję, że będzie dobrze.
Jacku. Dziś zdecydowałam się przesadzić smotrawę i miała tylko korzenie - bulwek nie było, więc mam jednak smotrawę. Też byłam ciekawa kto zacz.

Olu. Faktycznie piękna.

Comciu. Ciężko jest zgrać wszystko jednocześnie. Mam sporo lilii i żadna biała nie chce w tej chwili kwitnąć. U Ciebie chyba tylko kwitnie św. Antoniego - moja w tym roku na pewno nie zakwitnie.
Grzesiu. Poczekam aż Twoja-moja żurawka się rozrośnie to damy ją do identyfikacji.
Wioluś. Przyjdź do mnie dopóki kwitnie to popatrzysz.

Aniu, Jolu. Zjawiskowa

Madziu - nie mogę porównać z Landini, gdyż jej nie mam.
Koło Dimension zakwitła następna ciemna lilia Red Alert

dopiero teraz jest podkreślony faktyczny kolor tej lilii.
I kilka wczorajszych i dzisiejszych zdjęć na początek hortensje

hortensja arborescens Anabell

hortensja arborescens Grandiflora

i obie razem. Dopiero zestawienie tych dwóch hortensji koło siebie pokazuje, że one bardzo się od siebie różnią, choć często są mylone. Obie mają zupełnie inne liście i Grandiflora ma dwa razy większe kwiaty. Z tym, że jest to Grandiflora drzewiasta a nie bukietowa.

Pomimo tego. że mam tą różę trzeci sezon, to dopiero teraz mogę ją podziwiać, gdyż zawsze miała
jeszcze w pączkach pościnane kwiaty. Będę musiała prosić o zidentyfikowanie jej, gdyż kupiłam ją pod nazwą Wersal, ale nic nigdzie o tej róży nie wyczytałam.

Kronenburg
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Krysiu trochę mnie u Ciebie nie było,a tu taka kolekcja żurawek,co jedna to piękniejsza.
Nie wiem co to jest smotrawa,ale ta żółto kwitnąca roślina z prawej strony róży,ze zdjęcia ogólnego,to jest oman wielki wiem bo mam.Dolne liście są bardzo duże,nawet do 1m. i ma jadalne korzenie,można oskrobać i wkroić do zupy jak ziemniaki.Oman raczej sadzi się jako soliter,ze względu na gabaryty,i nie przesadzaj go teraz,bo cała góra zwiędnie.Poczekaj jak przekwitnie,przytnij i wtedy przesadź. Pozdrawiam serdecznie
Nie wiem co to jest smotrawa,ale ta żółto kwitnąca roślina z prawej strony róży,ze zdjęcia ogólnego,to jest oman wielki wiem bo mam.Dolne liście są bardzo duże,nawet do 1m. i ma jadalne korzenie,można oskrobać i wkroić do zupy jak ziemniaki.Oman raczej sadzi się jako soliter,ze względu na gabaryty,i nie przesadzaj go teraz,bo cała góra zwiędnie.Poczekaj jak przekwitnie,przytnij i wtedy przesadź. Pozdrawiam serdecznie

- empuza
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Krysiu cudowne widoki!
I te hortensje... no szok... muszę zakupić jak nic!

I te hortensje... no szok... muszę zakupić jak nic!
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Krysiu mi się widzi, że to Kroneuborg daj jeszcze inne jej fotki ok?
- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
DIMENSION cudna .Cieszę się ,że też ją kupiłam .Tylko moje fotki nie oddają jej prawdziwego koloru .Na fotkach wychodzi mi o wiele jaśniejsza. 

- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Stasiu. Wcześniej właśnie z Jackiem P. dyskutowaliśmy na ten temat - są dwie byliny z kwiatów i liści bardzo do siebie podobne - właśnie oman wielki i smotrawa. Ja mam smotrawę, która nie ma bulwek, a już zdążyła przekwitnąć, a Ty masz z pewnością omana.
Aguniu. Dzięki. Hortensje od kilku lat zagościły w moim ogrodzie z pewnością pod wpływem forum i zebrała mi się już spora kolekcja. Kwitną w tej chwili drzewiaste, jedna ogrodowa, a szykują się bukietówki i po raz pierwszy zakwitną niektóre ogrodowe, które miałam w ogrodzie od kilku lat i dopiero dwie w tym roku mnie zaszczycą kwiatami, gdyż mają pączki. Na nie najbardziej czekam. A jeżeli masz kupować to polecam właśnie bukietowe i drzewiaste, gdyż są bezproblemowe, kwitną na pędach jednorocznych, nie przemarzają.
Aniu. Ta czerwona to na pewno Kronenburg. Mnie chodzi o tą jasną podobną do Pastelli.
Joluś. Mój aparat zupełnie dobrze radzi sobie z czerwieniami - gorzej jest z niebiesko-fioletowymi kolorami
Aguniu. Dzięki. Hortensje od kilku lat zagościły w moim ogrodzie z pewnością pod wpływem forum i zebrała mi się już spora kolekcja. Kwitną w tej chwili drzewiaste, jedna ogrodowa, a szykują się bukietówki i po raz pierwszy zakwitną niektóre ogrodowe, które miałam w ogrodzie od kilku lat i dopiero dwie w tym roku mnie zaszczycą kwiatami, gdyż mają pączki. Na nie najbardziej czekam. A jeżeli masz kupować to polecam właśnie bukietowe i drzewiaste, gdyż są bezproblemowe, kwitną na pędach jednorocznych, nie przemarzają.

Aniu. Ta czerwona to na pewno Kronenburg. Mnie chodzi o tą jasną podobną do Pastelli.
Joluś. Mój aparat zupełnie dobrze radzi sobie z czerwieniami - gorzej jest z niebiesko-fioletowymi kolorami

Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Fajnie, że popadało u Ciebie
U mnie też pada, a gdy chwilami przestaje - lecę przesadzać to, co zaplanowałem. Właśnie posadziłem dwie hortensje bukietowe. Podziwiam kwiaty Twoich krzewiastych.

- agnieszka72
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 22 lip 2008, o 20:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Łał,łał a za hortensjami jakie potwory żurawkowe
.
Czym Ty je Krysiu karmisz
.

Czym Ty je Krysiu karmisz

- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Krysiu masz słuszną rację,sprawdziłam w necie,są prawie identyczne,z tym że oman jest jeszcze leczniczy i dopiero zaczyna kwitnąć 

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Ależ piękne hortensje! Takie wypasione! Tylko ... czy nie za wcześnie na nie? Czy jesienią będzie juz zima?
Róża piękna, choć bladawiec ;) Niestety nie pomogę w identyfikacji

Róża piękna, choć bladawiec ;) Niestety nie pomogę w identyfikacji

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Ja dopiero jak zobaczyłam u Krysi Anabelkę i Grandiflorę obok to zachorowałam na Grandiflorę :P