Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Post »

Grażynko, pod koniec lipca praca powinna być zkończona ;) :lol:

Ewo, nie ściółkuję, bo nie mam czym :? Nie mam trawnika.
Z pieleniem wcale nie nadążam, tylko na zdjęciach tego na ogół nie widać :lol:
Kiedyś nadążałam, ale zbyt wielkim kosztem i dałam sobie spokój :D W końcu to mój ogródek, dla mnie, a nie na pokaz ;) :D

Elzuniu, nieustannie podlewam, ale nie wszędzie dam radę sięgnąć wężem, a po 3 godzinach podlewania nie mam już sił, żeby jeszcze targać konewki w najodleglejsze kąty ogrodu.
Bzy zwiesiły liście :(

Te kamienie zdobywałam na różne sposoby, sama wiesz :lol: Bardzo sie cieszę, że w końcu udało mi się zrobić tak, jak chciałam. No, prawie! Bo zabrakło mi duzych i musiałam sztukować małymi kamieniami :D Dzięki! ;:196
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuniu ;:167 ależ cudnie prezentuje się Twoje oczko wodne ;:138 ;:138 ;:138

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A jak Księciunio, koncertuje ? :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bardzo dziękuję, Halinko :D Cieszę się, że w końcu zaczęło jakoś wyglądać. Nie spodziewałam się, że może wzbudzić taki entuzjazm :oops:

Grażynko, a jakże! Ostatnio nawet stałam nad oczkiem, kiedy odezwał się grubum głosem :lol:
Niestety nie udało mi się go wypatrzeć. Schował się gdzieś w zieleni :D
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuś czy u Ciebie nie ma zamiaru spaść deszcz,u nas wciąż leje z przerwami na słońce ,a od poniedziałku coraz cieplej...biedna Ty z tym ganianiem z wężem tudzież z konewkami...a Twój ogród piękny taki tak... ;:196
Zastanawiam się nad Astrid,jest piękna ,Twoja zwiesiła płatki swego czasu... całkiem możliwe ,że z braku wody...płatki słabe to się troszkę popaliły... ;:108 U mnie miałaby sporo słońca ,jak długo trzyma kwiat?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Neli, u mne padało wczoraj i pokropiło dziś, ale gdybym przed tym "deszczem" nie podlała solidnie całego ogródka, to już bym znowu ganiała z wężem.
Dzięki, Nelka, ale mnie się właśnie przestał podobac mój ogród :roll: Jak patrzyłam na te konające z pragnienia rosliny, to mi cały zapał uleciał :roll:
Astrid po wiadomej przygodzie została porządnie podlana i od tego czasu kwitnie nadal, a kwiaty wyglądają bardzo ładnie. Trudno mi powiedzieć, jak długo sie trzymają, ale na pewno Astrid nie jest z tych róż, które bardzo szynko zrzucają kwiaty.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Witaj Izo :wit

Współczuję Ci tego ciągłego podlewania, tym bardziej, że akurat dziś nad moim ogrodem przeszło
oberwanie chmury - strugi wody, pioruny i nawet grad . Życzę Ci tego samego ;:108
Twoje wysiłki nie idą na marne ... podziwiam pięknie ukwiecony ogród i wpadł mi w oko
imponujący krzew wiciokrzewu ;:333 . Moje stare, mimo odmłodzenia, nigdy nie mają aż tyle kwiatów ;:164 ,
chyba pomyślę nad likwidacją i kupieniem nowych, młodych. Niestety, staremu to i lifting na długo nie pomoże :lol: .
Z oczka też możesz być dumna - doczekałaś nagrody za morderczy wprost wysiłek :uszy .

Przy okazji pokażę Ci, Twoją-moją szałwię muszkatołową. Z trzech sadzonek, tylko jedna przeżyła zimę
i teraz cieszy oczy. Baardzo dziękuję, Izko ;:168

Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Aniu! Kopę lat ;) :D
U mnie dziś tez niby padało, ale tylko tyle, że liscie były mokre, ale ziemia sucha :?
Trzy tygodnie suszy, a zapowiada się więcej, to na takich piaskach tragedia dla roslin. Właściwie to dziwię się, że niektóre w ogóle jeszcze zyją :roll: Mimo podlewania ...
Moje wiciokrzewy już nie takie młode. Nie wiem czemu przypisać tę obfitość kwitnienia, bo dotąd kwitły oszczędniej. Gdybym tylko zgadła, co tak korzystnie na nie wpłynęło ...
Oczko mnie cieszy, ale wysiłek, który włozyłam w jego budowę to mały pikuś w porównaniu z tym, który mnie czeka :roll: Biorąc pod uwagę powtarzające sie coraz częsciej susze, muszę "wymienić" ziemię wszystkim bylinom, jeśli w ogóle chcę utrzymac ogród przy zyciu :(
Juz zaczęłam, ale idzie to wolno i potrwa zapewne kilka lat ;:145

Bardzo sie cieszę, że tak ładnie zakwitła Ci szałwia :D Ona się obficie rozsiewa, więc jeżeli nie będziesz pielić zbyt dokładnie, w przyszłym roku powinnaś mieć ich duzo więcej :D
Dla Ciebie Królowa Fioletów

Obrazek
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Izuś witaj. Przepiękne wygląda Twoje oczko wodne ;:108 . Cudeńko. Rozumiem Cię z tym podlewaniem.... u mnie ostatnio też nie chce padać, więc gonię z konewką i podlewam nowo posadzone roślinki - szczególnie te od Ciebie ;:167 A złotlin gdzieś się schował i nie chce się pokazać :( . A moje krzewuszki już się cieszą, że będą miały towarzystwo....
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Ależ piękna ta fioletowa róża, Izo, mniam ... Dziękuję bardzo ;:168
Kolejne plany wymiany gleby pod bylinami są na miarę 'Siłaczki' ... szczerze podziwiam ;:333

Zdrówka i realizacji tych planów życzę, a w rewanżu, Miłośniczce róż - Amadeusa przesyłam :

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuniu znów wróciłam cieszyć oczy Twoim oczkiem....jest zjawiskowe....ależ ja uwielbiam takie widoki...
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

U mnie też znowu sucho :cry:
Niebo czarne od chmur, z których coś tam niemrawo pokrapuje. A ja się modlę, żeby się rozkęciło....
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

chatte pisze:Biorąc pod uwagę powtarzające sie coraz częsciej susze, muszę "wymienić" ziemię wszystkim bylinom, jeśli w ogóle chcę utrzymac ogród przy zyciu :(
No to Ci Iza współczuję.U mnie też piaski /żółte/ :;230 .Jak zakładałam ogród trochę nawieźliśmy ziemi a później pod każdą roślinę kopałam dół wsypywałam ziemię ogrodniczą i dopiero roślinę.To mi tyle dało,że rośliny mają jako taką ziemię ale ta ogrodnicza też nie trzyma wilgoci.Po deszczu wszystko wsiąka jak w gąbkę.
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

chatte pisze:Celinko, może żabka sprytna i chowa się w wodzie ;)
Moje koty też zaglądały do oczka, ale je przeganiałam i chyba przestały polować na żabki. Czasem któryś próbuje się tylko napić wody :D

Jadzieńko, bardzo się cieszę, że to co tam posadziłas rośnie i będzie kwitło ;:196
Może ten kąt nie jest taki całkiem zacieniony? ;)
A dlaczego miałabyś obcinać róże? ...

Grazynko, jeszcze nie wiem kiedy. Ale to wcale nie znaczy, że "Cieszyn" nie musi już przyjeżdżać do mnie ;) Danusia mi obiecała :D
Obiecała i mnie.Może połączy wizyty?ale chyba to niemożliwe-te połączenia sa fatalne.
Iza cieszę sie,że chociaż trochę aura zwilżyła Ci ziemię. ;:196
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję, Aniu, za życzenia i pięknego Amadeusza! ;:196

Aguś, dziękuję Ci bardzo ;:196

Walentynko, jeśli do jutra nie popada, to czeka nas kolejny etap suszy :roll:
Najgorsze jest to, ze nie wiem, gdzie jest dobrze podlane, a gdzie nie. Niektóre rosliny maja wilgoć przy korzeniach, ale czasem jak jakąś wykopuje, to wilgotno ma tylko na powierzchni, a z korzeni osypuje się suchy piach :( I jak to poznać? ...

Haniu, u mnie jest znacznie gorzej, bo "ziemia" była tylko nawożona i to nieregularnie. Dopiero od jakiegoś czasu mam nieograniczony dostęp do obornika. Każdą roslinę sadziłam dodając sporo (tak mi sie wydawało) obornika, ale jak wykopuję, to zastanawiam się, gdzie się ten obornik podział? :shock: Teraz daję duzo więcej obornika i trochę gliny.

Aniu, tylko nie to! Tylko nie połączenie! Wiem już jak to wygląda :roll:
Deszczyk ziemi za bardzo nie zmoczył, ale ochłodził trochę zgrzane rosliny. Dobre i to :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”