Soliter

Drzewa ozdobne
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Soliter

Post »

Witam,
Soliter - z definicji - to drzewo lub krzew rosnący pojedyńczo na otwartej przestrzeni, szczególnie eksponowany (głównie z uwagi na swoje, rozmaite, walory ozdobne). Soliter może mieć: ciekawy pokrój, ulistnienie lub kwiaty.
Czy macie solitera w swoim ogrodzie? Być może nasuwają Wam się propozycje drzew / krzewów do nasadzeń soliterowych?
Zapraszam do dyskusji :wit
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pawel01
200p
200p
Od: 6 cze 2011, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Soliter

Post »

Ja mam takiego solitera w ogrodzie a jest nim świerk pospolity Varigata inaczej świerk wężowy. Super drzewo i strasznie dziwne z pokroju. W swojej brzydocie jest niesamowicie piękne, polecam :)
LeroyMerlin
200p
200p

Post »

Dziękuję za odzew :) Oczywiście oba gatunki wpasowują się w definicję solitera :)
Ze swojej strony wklejam zdjęcia obrazujące definicję lokalizacji :)
Obrazek

Obrazek

Zdjęcia co prawda z górskich wycieczek, ale ukazują temat idealnie :wink:
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Griseum
200p
200p
Od: 22 sie 2008, o 14:34

Post »

Ciekawy temat, choć z drugiej strony chyba zbyt szeroki: każde drzewo może być soliterem, na większej lub mniejszej przestrzeni.

Raczej widziałbym inny problem: w jakim wieku drzewo uzyskuje oczekiwany pokrój i wygląd... Jeśli trzeba czekać 100lat czy więcej, to sadzimy dla przyszłych pokoleń. Tutaj moim zdaniem na czołówkę soliterów wysuwają się dęby i buki. Moim faworytem jest fagus sylvatica tortuosa :D Info na ibro, a zdjęcie pod tym linkiem oddaje urok tego drzewa: http://www.ask.com/wiki/Dwarf_Beech

Nawet jeśli posadzę, to jednak nie doczekam jego pięknego pokroju...

Jeśli chcemy podziwiać duże drzewa za naszego życia (w zależności od wieku :wink: ), to mamy mały wybór. Z pewnością po ok. 20-30 latach Populus alba (np. odmiana 'Bolleana') będzie robić wrażenie... No, ale wielkość to nie wszystko :D Tylko nadmieniam jeden aspekt, chyba najbardziej przychodzący na myśl, gdy słyszymy słowo "soliter"...
-Marcin-

Post »

_fox_-ale piękna
nie umiem wzroku oderwać:)
_fox_

Post »

Prawie co roku tak kwitnie :) Miejsce trochę nieodpowiednie ale sadzona była b.dawno temu, a wtedy sąsiedzi jeszcze tak się nie obudowali jak w tej chwili :( Myślę że spełnia swoje dekoracyjne zadanie ;)
Heinricus
50p
50p
Od: 13 maja 2010, o 23:30

Post »

Wiśnia kwitnie kilka dni może 10. Później mamy mało dekoracyjny krzew. Bardzo ciekawa roślina jednak nie na soliter.
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Z drzew polecam : Cyprysik Nutkajski Pendula,Metasekwoja Chińska,Miłorząb Dwuklapowy,Świerk Brewera,Sosna Wejmutka,Sosna Limba
Z krzewów: Leszczyna Purpurowa,Leszczyna Concorta,Krzewuszka
Itd.Itp. :wink: :heja
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
LeroyMerlin
200p
200p

Post »

Dodam jeszcze Klon pensylwański - Acer pensylvanicum. Piękne drzewo o luźnej koronie - niesamowicie przebarwia się jesienią na kolor pomarańczowo-czerwony.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
ogrodnick
50p
50p
Od: 9 mar 2010, o 07:22

Post »

Witam
Chyba coś Ci się pomyliło :) Klony pensylwańskie zawsze przebarwiają się na żółto i niezbyt nadają się na solitery. Nie lubią suszy i gorąca, w pełnym słońcu mają mniejsze liście które mogą być przypalane, kora robi się brzydsza.
Pozdrawiam
Jurek
LeroyMerlin
200p
200p

Post »

[ogrodnick] - Nikt nie powiedział że z definicji solitery mogą rosnąć tylko w pełnym słońcu :wink:
Jest wiele lokalizacji półcienistych, gdzie pojedyńcze drzewo może znaleźć dla siebie miejsce i odpowiednie siedlisko.
Z opisem przebarwienia może ciut przesadziłem, choć widziałem kiedyś owego klona, którego liście przebarwione były na kolor z pewnością pomarańczowy. Poza tym klon ten ma bardzo dekoracyjną korę, co dodatkowo przemawia za sadzeniem go nie w ''gęstwinie'' innych drzew.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Griseum
200p
200p

Post »

Jak mówiłem - szybciej będzie wymieniać co nie może być soliterem :lol:
Może jakieś kryteria?

Nawet karłowe/płożące mogą być, jeśli odpowiednio zaszczepione/wyeksponowane na mniejszym obszarze...
LeroyMerlin
200p
200p

Post »

W zasadzie zależało mi na wymienianiu się ciekawymi gatunkami do pojedyńczych nasadzeń - dlategoteż nie założyłem wątku ''co nie może być soliterem'' :wink:
Kryteria podstawowe:
- ładny pokrój
- walory ozdobne: kwiaty/ liście/ kora
- nie rośliny płożące...taki pokrój w ogóle nie kojarzy się z rośliną okazałą i do pojedyńczej ekspozycji (raczej w grupie - okrywowo).
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Griseum
200p
200p

Post »

Rozumiem, że oba warunki traktujemy jak koniunkcję, przy czym drugi warunek jest alternatywą. No to mimo wszystko soliterem może być każdy (nie-karłowy, nie-płożący, itp.) klon, buk, dąb, lipa, sosna, itp. itd. - nadające się do naszego klimatu. Każde z tych drzew ma oryginalne liście (nie tylko odmiany)... Moim zdaniem nadal zbyt szerokie warunki :D Pokrój rozumiem naturalny, czyli drzewa nie cięte?

Dla mnie najlepszy jest pewien klon, którego nazwę mam w nicku - bije wszystkie drzewka na głowę (te znoszące nasze zimy/przymrozki)... :wink: No, może poza bardzo starymi okazami drzew, ale mówimy chyba o tym, co możemy posadzić i oczekiwać po 10-40 latach....

Pamiętajmy też, że "drzewa użytkowe" są znakomitymi soliterami, tj. jabłonie i grusze szczepione na niekarłowych podkładkach i słabo cięte...
Awatar użytkownika
AnowiB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2010, o 14:18

Post »

U mnie na działce rolę solitera pełnił cyprysik nutkajski pendula..nie wszystkim się on podoba ale dla mnie był piękny...urzekł mnie jego płaczący pokrój....

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”