Mój storczykowy świat :)

ODPOWIEDZ
Kasia01
200p
200p
Od: 22 cze 2010, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój storczykowy świat :)

Post »

Piotrku, posmarowałam 3 kwietnia. Wiesz, nie zawsze wychodzą keiki po posmarowaniu, czasami pojawiają się 'zmutowne pędy'.

Wczoraj zauważyłam na moim Psychopsis-ie Mariposa 'GV' wodnistą zmianę. Listek natychmiast obcięłam, ale zrobiłam zdjęcie. Powiedzcie, czy to coś poważnego, proszę...
Roślinka ma dwa pędy :). Cały storczyk wygląda tak ( teraz bez jednego listka):
Obrazek
A tutaj zdjęcie tego listka:
Obrazek Obrazek
Obrazek
Na dzisiaj już kończę. Jakby ktoś wiedział, co to jest, to niech pisze... (a może to zwyke usychanie listka, a ja spanikowałam) Miłego dnia ;:196
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Kasiu, to nie jest zwykłe zjawisko, dobrze, że obcięłaś ten liść. Ja jeszcze namoczyłabym storczyka w wodzie z dodatkiem Biochikolu i listeczki też bym tym przemyła. Nie miałam takiego przypadku u siebie, myślę, że jeszcze ktoś coś doradzi ;:108 .
Kasia01
200p
200p

Post »

Dziękuję Lucynko ;:196 Tyle się naczytałam o tych plamach, że jak mokre to nie dobrze itp., że się przestraszyłam. Nie chciałabym stracić tego storczyka (w sumie żadnego bym nie chciała). A ten Biochikol to w zwykłym ogrodniczym dostanę?
Jeżeli ktoś jeszcze umiałby coś mi podpowiedzieć, to będę bardzo wdzięczna...
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Ja przez internet te preparaty zamawiałam :D
Walcz z choróbskiem!!!
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Kasiu, ja kupiłam w Obi. Może się mylę, ale chyba u Piotra ze dwa miesiące temu był podobny przypadek. Może uda Ci się odszukać i poczytać jakie tam były dawane rady :roll:
Kasia01
200p
200p

Post »

Witajcie :wit,
U Psychopsisa na razie wszystko dobrze, więc jestem dobrej myśli :). Kilka dni temu (chyba w czwartek) zakwitł u mnie pewien kwiatek- Phal. Bellina. Gdy kupiłam roślinkę na wystawie warszawskiej,to miała malutki zalążek pędu, ale potem przez długi czas się nie powiększał. Jestem szczęśliwa, że udało mi się doprowadzić do rozkwitu kwiatuszka, zwłaszcza, że czytałam na forum o jej upartości. Szkoda, że nie mogę Wam przesłać zapachu, ale za to wklejam kilka zdjęć :tan
Obrazek
Obrazek
Na razie tylko tyle słychać u mojej kolekcji. Teraz czekam na rozkwit Psychopsisa ;:65 . Ładnie przedłuża oba pędy. To już wszystko, życzę spokojnej nocki ;:196
Pozdrawiam,
Kasia =)
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p

Post »

Kasiu, gratuluję tego pachnącego kwitnienia ;:138 To bardzo piękny storczyk ;:138
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Kasiu gratuluję, piękny i do tego pachnący ;:224
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Perełka Ci zakwitła, gratuluję ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Kasiu, Twoja bellinka jest cudowna! ;:138 Teraz tylko czekać na kwiaty Psychopsisa... ;:65
Kasia01
200p
200p

Post »

Dziękuję Wam wszystkim, bardzo się cieszę, że podoba się bellinka, wczoraj zauważyłam, że będzie kolejny kwiatek :wink:. Psychopsis nadal wydłuża pędy. Ostatnio zauważyłam, że na bulbophyllum lindleyanum są 2 nowe bulby, a na brasocattley-i 'Golden Mul' nowy ?przyrost? ;:138 ;:138. Cieszę sie, że roślinki się zaaklimatyzowały.
Miau, ja na swojej bellinie już miałam maleńki zalążek pędu, więc to nie do końca moja zasługa, że storczyk zakwitł :wink:. Życzę Ci jednak ja najszybciej takiego widoku... i zapachu :tan
Pozdrawiam,
Kasia =)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p
Od: 16 maja 2011, o 12:59

Post »

Witaj, właśnie doczytałam Twój wątek - 'od deski do deski' - i jestem pełna podziwu. Przede wszystkim dla Twojej szybko rozrastającej się pasji, sukcesów,jak i orchidarium, które na pewno nie jednemu forumowiczowi śni się po nocach :wink:
Największe wrażenie zrobiła na mnie Bellina ;:167 Zazdroszczę Taty, który Ci tak pomaga
Szczęśliwie zarażona od 12.05.2011 :)
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Witam serdecznie :wit
I od razu padam przed bellinką ;:180 Jest cudna ;:138 moja ma coraz większy pączek i już nie mogę się na nią doczekać choć tak jak mówisz podobno jest uparta więc mam nadzieję, że go nie zrzuci ani nie ususzy :?
Pozdrawiam
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Kasiu dotarłam wreszcie i ja z rewizytą :oops: choć byłam święcie przekonana, że już tu zaglądałam. :roll:
Podziwiam Cię za miłość do roślinek w tak młodym wieku i za pasję. ;:180
Masz wspaniałego tatę, który Ci tak pomaga w pogłębianiu tej wspaniałej pasji.
Kolekcja zaczęła się jak u większości prawie od ślicznych hybrydek, ale teraz to już masz wspaniałą i różnorodną gromadkę. ;:138
Orchidarium też wspaniałe. ;:138
Bellinka urocza. ;:224
Kasia01
200p
200p

Post »

Dziękuję Wam dziewczyny ;:196. Bardzo miło mi czytać takie komentarze :wink:. Tacie, oczywiście przekarzę, że go wszyscy tutaj chwalą :D
Klaudio, dziękuję ;:196
Agatko, myślę, że nie pączek nie powinien uschnąć. Teraz w lato jest dużo słoneczka, a pąki chyba usychają albo na zmianę warunków, albo właśnie z braku słoneczka.
Arletko, ważne, że przybyłaś :wink:. Moja kolekcja nadal jest jeszcze skromna, ale będzie się rozwijała :wink:
Na moim Psychopsisie widać już pączusia. Bellinka dalej kwitnie. Hybrydy kwitną na przedłużeniach. Pojawiają się listki, krzonki, ale nowych pędzików brak lecz nie tracę nadziei :)
Pozdrawiam,
Kasia =)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”