Dziękuję za pochwały
kasia74 Neofinetia siedzi wysoko, a to dlatego, że w środku umieściłam mały koszyczek, na którym ją posadziłam, a następnie wszystko owinęłam sphagnum. Wygląda na to, że służy jej to
dorotakol nie zrobiłam zdjęcia mojej
Phal. mariae z linijką, ale zmierzyłam i jej najdłuższy liść ma 18 cm, rośnie w doniczce 11cm.
akwraybko Gastrochilus rośnie na podkładce na południowym parapecie, ale na jego brzegu czyli ponad 20cm od szyby. W upały cieniuję okno zazdroskami. Zraszam go codziennie deszczówką lub wodą destylowaną z dodatkiem przegotowanej kranówki, zimą co dwa dni. Właśnie kwitnie drugi pęd, ale już nie tak obficie jak poprzedni, bo zgubił kilka pączków najprawdopodobniej przez wełnowce. Jak dla mnie jest łatwy w uprawie
Kilka aktualnych kwitnień:
Asdcocenda i jej keiki, które wyrosło zaledwie w zeszłym roku i już postanowiło zakwitnąć
A to już
Brassavola nodosa i jej pierwszy kwiat - kolejne już szykują się do otwarcia, a nowe przyrosty rosną i jak dobrze pójdzie, nie skończy się na 3. Pachnie niesamowicie wieczorem i nocą
Miniaturowa hybryda
Phalaenopsis o niesamowitym kolorze, nie widać na zdjęciu ale ma pięć kwiatów.
Phalaenopsis equestris, którego mam od siewki zakwitł pierwszy raz. Rośnie w 7cm doniczce.