Róże ...ach, te róże ... - cz.I

Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże ...ach, te róże ...

Post »

No dobrze, czas teraz pokazać, co tam w trawie piszczy ... :wink: , czyli co w ogrodzie słychać ... :lol: .

Ano, zakwitł Mr.Lincoln

Obrazek

Obrazek

Jest piękny, ciemno-czerwony, ślicznie najeżony i ma aksamitne płatki. I od razu bardzo mi się spodobał ... ;:224 A już myślałam, że nie podniesie się po zimie, bo bardzo przemarzł i musiałam go dość mocno ciachać wiosną. Ale, dał radę chłopak ... :uszy !

Elmshorn już zaczyna się prawidłowo wybarwiać. Nareszcie ... ;:224

Obrazek

Zakwitła także różyczka NN, ta mężowska - rocznicowa :D .
Na razie lekko rozchyliła płatki

Obrazek

Już mnie intryguje, co to może być za odmiana?

No i jeszcze zakwitł po raz pierwszy irysek holenderski

Obrazek

Niebieskie akcenty są jednak niezastąpione na rabatach ;:108. Lubię je :wink: .

I pierwsza biała lilia azjatycka Annemarie's Dream :heja

Obrazek

Obrazek

A teraz idę ...śnić o różach ;:19 . Dobrej nocki!
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Moni dziękuję że mogłam poznać Cię osobiście.Mam nadzieje że teraz będziemy spotykać się częściej.Pamiętaj że obiecałaś mnie odwiedzić. :lol: Zapraszam.
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko miło mi było Cię poznać osobiście. Mam nadzieję, że będzie jeszcze wiele okazji do spotkań
Masz przepiękne róże.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alusia, Moniczko ;:196 ... ;:4 .
Ja również naprawdę bardzo, bardzo się cieszę z naszego spotkania ;:138 . Jesteście git kobitki !!!
I niezwykle sympatyczne :D . No i można z Wami gadać i gadać bez końca o roślinkach, choć nie tylko ... :uszy . Koniecznie musimy jeszcze się spotkać!!!

Alusia, coś wymyślę, żeby do Ciebie dojechać i zobaczyć Twoje królestwo ... ;:333 .

P.S. Na Chrzciny zdążyliśmy ;:108 . Co to było za tempo ... ;:219 . Ale co tam, warto było wcześniej oglądać te wszystkie cuda ... ;:224.

No to teraz, pozostając w świetnym nastroju, pokażę Wam mojego młodego powojniczka Sunset

Obrazek

Obrazek

Dość intensywnie rośnie, ma sporo liści i pędów, no i oczywiście pączków :D .
Niestety, jeden pęd już musiałam usunąć z powodu prawdopodobnie uwiądu :roll: i całość podsypałam płaską łyżeczką nadmanganianu potasu. Zobaczymy, czy nie zachoruje ponownie do jesieni.

A także przesłodki fioletowo-lila Piilu

Obrazek

Jest niewysoki. W tej chwili osiągnął wys. 1m, a docelowo ma mieć coś ok.1,50. Kwiaty są dość trwałe, liści nie dużo, na konto większej ilości pąków kwiatowych :D . Naprawdę polecam, gdyż nie zajmuje dużo miejsca, a jego kwiaty mają szczególny urok ... ;:224 .

U mnie na razie pada, więc nie mogę zrobić świeżych fotek.

;:3 , ;:3 , ;:3 ach gdzie Ty ...
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Rozeta pisze:Oj, tak, wypisz-wymaluj! Np. tu: http://www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=21.110737

Georginko, to chyba ta Marjanka będzie ;:108 . Skąd wiedziałaś? Ja nie słyszałam jeszcze nigdzie o tej róży, ani nie widziałam! Szszsz... Ty to jesteś ... :wink: ... ;:196 .
Moni, gdzie dostałaś tego Kenta, wszędzie szukam tej róży?
Z tym Elshormem to jest niezla zabawa, co tydzień inny odcień kwiatów. Czym go nawozisz? Może to jest ta zagadka," Magiczną siłą"? :D
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Wpadłam, jak po burzę i nie napisałam, że Linkoln cudowny, irysek boski i zazdroszczę powojników. :D
A mężowska NN to może być Gloriadei? Tak się jakoś wybarwia kolorowo. :D
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

E chyba na Glorie za bardzo żółta?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

A także przesłodki fioletowo-lila Piilu

Obrazek

Jest niewysoki. W tej chwili osiągnął wys. 1m, a docelowo ma mieć coś ok.1,50. Kwiaty są dość trwałe, liści nie dużo, na konto większej ilości pąków kwiatowych :D . Naprawdę polecam, gdyż nie zajmuje dużo miejsca, a jego kwiaty mają szczególny urok ... ;:224 .

U mnie na razie pada, więc nie mogę zrobić świeżych fotek.

;:3 , ;:3 , ;:3 ach gdzie Ty ...[/quote]

Witaj Rozanko, ależ piękny faktycznie. Już za nim się rozgladam. Cudnie będzie wygladał przy kremowych i bladowcach różowych - oczywiście różach.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Mnie również było bardzo miło Cię poznać chociaż przyznam, że w sumie to było zbyt mało czasu, żeby się nagadać ale to, mam nadzieję kiedyś nadrobimy.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś, dzięki że wpadłaś ... :D .
Wiesz, ja nie mam Kenta, niestety :roll: . Ala-Georginia wstawiła u mnie różę, bardzo przypominającą Kenta właśnie. Próbowałyśmy identyfikować. Więc to jej zapytaj, gdzie go zdobyła ;:108 . Zaraz, zaraz, czy on jest jakiś wyjątkowy? Napisz mi szybko, bo zeżre mnie ciekawość.

A Elmshorn chyba w naturze ma taką zmienność koloru, bo ja tylko podsypałam mu w kwietniu trochę nawozu do roślin kwitnących, no i podczas sadzenia dodałam mu obornika. Jam niewinna ... :wink: .
Aha, ta mężowska róża jeszcze pod znakiem :?: , bo na Glorię Dei jakoś nie bardzo mi wygląda.
A powojniczki to młodziaki jesienne lub wiosenne. Dostały kompost do dołka i wiosną trochę nawozu do kwitnących. Rosną same ... :wink: .

Gosiu, tak jak i Ty uważam, że ta różyczka NN jest za żółta na Glorię Dei. Nic to, szukamy dalej dla niej imienia ... ;:65.

Majko, cieszę się, że spodobał Ci się Piilu. Jest naprawdę uroczy. Myślę, że pasowałby do róż, mających kwiaty w zimnych kolorach, np. białych, purpurowych, wpadających w fiolet. Mój Elmshorn (pastelowy odcień różu) rośnie obok i raczej gryzą się kolorystycznie.

Asiu, mnie również było bardzo miło Cię poznać!!! Faktycznie, tyle się działo, że absolutnie nie wyczerpałyśmy wszystkich możliwych tematów do rozmowy :wink: . Koniecznie musimy to jeszcze nadrobić ;:108. Do chwili obecnej i raczej jeszcze długo, będę wspominać wizytę w Twoim pięknym ogrodzie. Ech ...

A teraz posłuchajcie, co mi się przytrafiło:
otóż, zakupiłam wiosną sadzonkę Eden Rose, zakochana po uszy w tej róży przez forum oczywiście. Posadziłam ją pieczołowicie w donicy, przed domem i każdego dnia oglądałam, jak rośnie :D . Niezmiernie cieszyłam się, gdy pokazały się najpierw listeczki, a potem pierwsze malutkie pączki. Rosły, rosły, powiększały się, aż pewnego dnia ujrzałam maleńką smużkę koloru płatków. I był to kolor ...pomarańczowy ... ;:223 ... ;:145 ... ;:199 ...

A wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Wszystko mi jedno, co to za odmiana, bo najgorsze jest to, że NIE JEST TO MÓJ WYMARZONY EDEN ... :cry: :cry: :cry: ...
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Monia, dopiero dzisiaj, ale chciałam powiedzieć, że cieszę się, że Cię poznałam.
Nabrałaś ochoty na kolejne spotkania?
Mówiłam, że wsiąkniesz :;230
A co do białej różyczki to zobacz jeszcze Innocencię. Tę różyczkę chyba łatwiej u nas dostać.
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Oj Moni i ja bym się zbulwersowała strasznie bo i mnie się Eden marzy.Mam właściwie w zasięgu ręki bo w OB są po 28 zł ale takie mizerotki że chyba szkoda mi aż tyle kaski.Chodzę i czekam może przecenią ;:65
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Niezła niespodzianka Ci wyrosła z Edenki :( a gdzie ją kupiłaś?
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, w R. ... :roll:

Gosiu07, tak, jestem i załamana i zbulwersowana i wściekła i smutna i w ogóle to wszystko jest do kitu ... ;:29 .

Gosiu/Margo2, było super!!! Też się cieszę, że wreszcie poznałyśmy się osobiście ;:136 . Jasne, że nabrałam ochoty na więcej i więcej ... :wink: . Można bez żadnych ograniczeń gadać tylko o jednym ... :wink: . Kiedy następne spotkanko przewidujesz :lol: ?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to reklamuj.
Ala reklamowała ostatnio swoje róże. Tylko zrób zdjęcie i wyślij im na dowód.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”