Się udało z tym rozmnażaniem skrętnikowym
Jak długo trzeba czekać na kwitnienie strelicji z nasion? Widziałam kilka razy nasionka w sklepie ale założyłam że na pewno nie wzejdą, a tu proszę jaka miła niespodzianka. Podziwiam za cierpliwość przy hodowaniu roślin "od podstaw"
Aniu, chociaż zaglądam do Ciebie i Twoich roślinek, dziś muszę zostawić wpis, bo tak mi się podobają Twoje skrętniki, a wysiane maluszki litopsów niech szybko rosną.
Wasza Wysokość Strelicja królewska pięknie się prezentuje.Maluchy się będą cieszyć,że mają mamunię za maluchy skrętnikowe Ukorzeniasz je tak samo jak fiołki?Prosto w ziemię??
obstawiam, że hibek będzie bordowy już się nie mogę doczekać aż się otworzy
no i bardzo mi się spodobała calla śliczny żółciutki kolorek ech... jeszcze raz dla maluszków skrętnikowych, ja ciągle mam nadzieję, że te otrzymane od Ciebie nie poobrażają się na mnie, bo coś widziałam wczoraj, że nie każdy wygląda jak należy...
miłego dnia
Skrętnik był pocięty i włożony do ziemi dokładnie 10 kwietnia, więc jakby nie patrzeć to już dwa miesiące. Listki skrętników można ukorzeniać normalnie w wodzie albo w ziemi tak jak fiołki, tylko wtedy ma się z jednego listka tylko jedną sadzonkę. Co do strelicji to nie wiem po jakim czasie kwitnie od wysiania, ale wiem, że na wykiełkowanie tej uparciuchy czekałam 6 miesięcy , żeby zakwitła strelicja trzeba jej pod koniec lata zafundować okres odpoczynku tz. przez miesiąc ograniczyć jej podlewanie, kwitnie przez całą zimę, jak miała okres spoczynku to i przez wiosnę.
Skrętniki i kamyczki dziękują za miłe słowa, calla nawet z radości pokazała nowego kwiatucha: