Wiesiu, w przedogródku sadziłam takie rośliny, które są efektowne przez cały rok, a więc głównie zimozielone

Taruś, zgadza się - i zima, i wiosna były zabójcze dla delikatnych roślinek, zwłaszcza w zimniejszych rejonach kraju...
Altiko, nic na siłę - jeśli nie masz miejsca...Ale takie kule moga rosnąc w donicach ustawione n.p. po obu stronach drzwi wejściowych :P
Magdo, to jak długo bedziesz czekała na ładny, zwarty bukszpanowy płotek zależy od wielkości sadzonek i cierpliwości w ich regularnym strzyżeniu. Ale na efekt warto poczekać...
Marysiu, kule zostały posadzone już 8 lat temu, więc miały czas, żeby urosnąć. Ale Twoje za parę lat też będą piękne - musisz je jednak formować minimum 2,3 razy w sezonie

Paulo, ja kupiłam w szkółce małą, ale już kwitnacą sadzonkę dwa lata temu. Posdziłam ja w gruncie w półcienistym miejscu, ładnie rosła i dobrze przezimowała. W zeszłym roku była już sporym, ok. 60 cm krzaczkiem, obficie kwitnącym. Ta zima mocno ją sponiewierała, ale niczym jej nie przykrywałam, dostała tylko kopczyk...
Wandziu, w skrzynkach od frontu (wystawa północna) rosną begonie wiecznie kwitnące z bluszczykiem kurdybankiem :P
Kochani, jutro wyjeżdżam na urlop, nie będzie mnie ponad tydzień...Tymczasem zostawiam kilka kwitnących właśnie azjatek:

...zaczynają pokazywać kwiaty hortensje ogrodowe:

...i moja wysiana w marcu tunbergia