Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Post »

Miło Cie widzieć, Asiulek :D
Myslę, że Elfe mogłaby spokojnie rosnąć w towarzystwie żółtych pięciorników, ale ... zeby nie było za blado, to dosadziłabym tam dla kontrastu jakies niebieskie albo fioletowe dzwonki ;)
U mnie szybciej zakwita wszystko, niż u Ciebie, ale później niz w zdecydowanej większości forumowych ogrodów. Mamy swoje mikroklimaty i trzeba się do tego przyzwyczaić :? Moze kiedys sie to zmieni? :lol:
Elfik oczywiście będzie wymiziany, cała reszta po kolei tez :lol:
;:196
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Elfik to Elfik... Pomyziany będzie... A Elfiego, to kto pomyzia? :;230
A co się dzieje przy altanie???
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesz, te pięciorniki tworzą coś w rodzaju obramowania dla trawnika -mam pięć z jednej strony i pięć z drugiej a w środku miejsce ok. 5- 6 metrów. Z tyłu rośnie krzewuszka, pęcherznica Diabolo i świerk. Oj, przydałoby się zdjęcie... Ale jeszcze trochę, już wkrótce wakacje, dzieci wyślę na obóz, mam nadzieję że w pracy się trochę uspokoi i wątek założe.... Ale tymczasem do Was po inspiracje i pomysły przychodzę...
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Miziały go będą ostróźki, kosmosy ... Eh, dobrze Elfem byc :lol:
Izulku, przy altanie teraz sie wiele nie dzieje. Gertruda sie rozpędza, Blue Bird przekwita, JP II nie kwitnie, a Aniny powojnik okazał sie różowy i musi być przesadzony :lol:

Asiulek, trudno radzić, jak się czegoś nie widzi. No i trzeba wziąć pod uwagę różne gusty, bo widzisz ... ja lubię w ogrodzie kontrasty i wyraćne barwne plamy, więc będę Ci doradzać wedle tych upodobań. A jeśli Ty wolisz np. pastelowe kolory i bardziej mdłe, ze się tak wyrażę, zestawienia,
to moje rady na nic Ci się nie zdadzą :roll:
Nie mogę się już doczekać, aż odsłonisz przed nami swój ogród ;:49
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Chciałam wstawić tylko kilka zdjęć i czekając na ImageSchack doczekałam niemal północy! :shock:
No to wstawiam i uciekam, bo jutro ciężki dzień - znów podlewanie ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żeby ktoś nie myslał, że u nie tylko niebiesko-fioletowo ;) :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz Izo, ja chyba jeszcze cały czas szukam swojej "wersji" ogrodu. Jak jestem u Ciebie to podobają mi się kolorowe plamy, jak u Asi W kwiatoterapii to pastelowe róże i delikatne odcienie, jak u Neli, Oliwki i Grażynki to ich cudowne różane busze z wymieszaną roślinnością, jak u Izy (Aleb azi) to przepiękne róże (no, nie tylko), u Tamaryszka piękne barwne plamy i kompozycje roślinne, u Ursulki cudowne mini-krajobrazy, itd, itp... i jestem coraz bardziej ogłupiała :| ....
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

IZA u nas też już któryś dzień sie tylko chmurzy i 2 krople spadną i to wszystko . Ziemia potrzebuje wody ,ale teraz trochę się ochłodziło więc i tak szybko nie będzie wszystko wysychać . Rózyczki otwierają sie jedna za drugą tylko nie wszystkie jeszcze nazwane . Tez poniekad szukam i mojej wersji chociaż co nieco już sie formatuje ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Asiu, Jadziu, zastanawiałam się nad tym co napisałyście, w odniesieniu do mojego ogródka.
Ja nie szukałam żadnej reguły czy własnego stylu. Po prostu starałam się zawsze sadzić rosliny tak, żeby tworzyły barwne kontrastujące ze sobą plamy, bo tak mi się podoba. Oczywiście biorąc pod uwagę wysokość roslin, zeby nie zasłaniały sobie nawzajem światła, ale zeby nie rosły "schodkowo", bo zdecydowanie nie lubie w ogrodzie symetrii. Powstawały w ten sposób grupy roslin, a ze ogródek nie taki duzy, blisko ze sobą sąsiadujące. Dzięki temu w ogródku jest trochę pstrokato, ale mnie to nie przeszkadza. Lubię, jak jest kolorowo. Po to jest ogród. I to jest mój styl :D
Dlatego myslę, że nie trzeba szukać swojego stylu, tylko sadzić to co się podoba i tak jak się podoba.
To właśnie określa niepowtarzalny charakter każdego ogrodu :D
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

chatte pisze:Dlatego myslę, że nie trzeba szukać swojego stylu, tylko sadzić to co się podoba i tak jak się podoba.
To właśnie określa niepowtarzalny charakter każdego ogrodu :D
- właśnie Izuniu o tym samym myślę piszac "styl." Może ujęłam to trochę inaczej ale o to mi chodzi, że każdy ogród jest inny i to jest piękne. U Ciebie roślinki są pięknie wyeksponowane, każda ma swoją "przestrzeń życiową," a w innych ogrodach rosną w dużych grupach, albo też przenikają się wzajemnie i nie widać między nimi przerw. I to moim zdaniem też jest element "stylu ogrodu," a także to że nie lubisz symetrii :D w ogrodzie. Ja tak jak Ty nie lubię za bardzo symetrii a tymczasem we własnym ogrodzie mam wprowadzone jej elementy ;:224 . Sama nie wiem jak to się stało?
A propo's wiesz, że wiesiołek od Ciebie pięknie mi kwitnie. Widać, że był dany ze szczerego serca ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IZULKO masz rację każdy ogródek jest inny i raczej niepowtarzalny tylko u siebie chciałabym zeby warzywnik jakoś tworzył całość z resztą ogródka . Znowu będzie przesadzanie i muszę uporządkować trójkąt bermudzki jak ja to nazywam tam gdzie poprzednio stał stary wedzarnik . Teraz jest tam posadzony Pilgrim wsadziłam tam również derenia i złotlina w samym rogu . To ma być bardzo jasny zakątek, gdyż jest tam mało słonka ma być przewaga żółci . Będą tam również tojeści i wiesiołki pod nogami olbrzymów a także Bonica czyli moje ubiegłoroczne badylki. Jak sądzisz Izo czy będzie dobrze
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Asiu, a mnie chodziło o to, że stylu nie trzeba szukać, pojawia się sam, kiedy sadzimy tak, jak się nam podoba :D Dlatego własnie każdy ogród jest inny, bo każdemu się coś innego podoba. Nawet jak się podoba ta sama roslina, to juz zestawienia niekoniecznie :D
Z symetrią tak własnie bywa. Unikam jej jak ognia, a czasami, nagle spostrzegam, że się pojawiła :shock: i dalejże przesadzać :lol:
Grzeczny wiesiołek! ;:63 To oznacza, że dobrze zniósł przenosimy i ze dostał dość wody :D
Asiulek, a masz pęcherznicę i jaśmin?

Jadzieńko, cokolwiek posadzisz, na pewno będzie dobrze :D Tylko czy wszystkie rosliny poradzą sobie z brakiem słońca?
Wydaje mi się, że złotlin lubi słońce i jak będzie go miał za mało, to może słabo kwitnąć :?
Za to wiesiołek lubi cień :D Wymyśliłaś sobie kącik żółty z domieszką różu - to rzeczywiście bardzo jasny. Będzie "świecił" :D
A co chcesz zrobić z warzywnikiem? Wymieszać z kwiatami na rabatach? ...
Mozna na warzywniku sadzić kwiaty :D U mnie zawsze pojawiaja się wśród warzyw nagietki, czasem aksamitki i nasturcje, a czasem wysieje się jakis kosmos :lol:
Czy to wystarczyłoby Ci, zeby warzywnik połączył się ściślej z reszta ogrodu?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IZA mam warzywnik okolony właśnie nagietkami ,tawułką chryzantemami ,ale jakoś to jeszcze nie jest to . No i właśnie brak koncepcji ,żebym była w pełni zadowolona z efektu . Mam nadzieję ,ze złotlinowi będzie sie tam lepiej podobać niż żylistkowi . Ten miał tam za mało słonka isłbo kwitnął . Teraz na skalniaku dopiero odżył . Niestety mam ogród od północnej strony i to jest właśnie to . W tym miejscu jest do 12 słonko ale ogórkom tam sie podoba
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ale ja miałam na mysli kwiaty pomiędzy warzywami, nie dookoła warzywnika. Spróbuj np. posadzić aksamitki pomiędzy pomidorami (podobno to im tez słuzy, tzn. pomidorom) albo pomiędzy ogórkami.
Moze Ci sie spodoba? A jak nie, to zawsze możesz wyrwać :D
Obawiam się, że jak żylistkowi było za ciemno, to złotlinowi tez będzie :?
Tez od jakiegoś czasu kombinuję, jakie krzewy mogą znieść półcień, albo wręcz cień. Ciężka sprawa ...
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kilka zdjęć na dobranoc

Obrazek

Augusta jest piękna, chociaż jak przekwita, to wygląda jak odpustowe kwiaty :lol:

Obrazek

Obrazek

Drugi kwiat Jej Królewskiej Wysokości nie jest już tak piękny jak pierwszy i jest duzo mniejszy :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Izo podoba mi się to co napisałaś o swoim ogrodzie , ja robię podobnie , sadzę co i jak mi się podoba i gdybym miała możliwość to zmieniłabym nie wiele , chodzi mi że gdybym miała większy ogród to chciałabym mieć więcej trawnika .
Widzę że Twoje lilie wodne już kwitną ,a u mnie nadal cisza.

Genia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”