A skąd niby ma wiedzieć, i to tak od razu w niedzielę. Nie pokazałeś całej rośliny, w tym zbliżenia chorych fragmentów rośliny, nie napisałeś w jakich warunkach glebowych rośnie, czy go zasilałeś nawozami, oraz czy stosowałeś jakieś środki grzybobójcze, na które te rośliny często chorują.
i ,tak już poza nawiasem, nie ma takiej rośliny jak cyprysek, są rośliny cyprysy, które u nas nie rosną i CYPRYSIKI, którego fragment rośliny pokazałeś.
Przepraszam za pomyłkę. Wstawiam fotkę całej rośliny. Roślina posadzona była do ziemi kwaśnej pomieszanej ze zwykłą ogrodową. Stosowałem standardowe nawozy florovitu do iglaków. Na początku tego sezonu podałem również magnez. Nigdy nie stosowałem żadnych preparatów na grzyby. Tadeuszu jak sądzisz czy da się ją jeszcze odratować?
taki marny wygląd morze mieć dwie przyczyny: za sucho szczególnie zimą, wczesną wiosną drzewko usycha (pamiętajmy że tego typu rośliny nie zapadają w letarg na zimę) potrzebują wody albo to jest choroba grzybowa wtedy należy odciąć chore gałązki i spalić. opryskać interwencyjnie Topsin M 500 SC ,podłoże jest nieodpowiednie widzę na zadęciu żwir, powinna być kora to zmiesza rysko chorób grzybowych u tui,cyprysów i.t.d , zapobiegawczo na wiosnę opryskiwać medzianem.
Dzisiaj po przyjeżdzie na działkę zauważyłem na cyprysiku Ivonne usychającą gałązke, drzewo rosnie juz ponad 12 lat i jest to pierwszy objaw którego nie zauważyłem parę dni temu. Co może być tego przyczyną ?.
Sprawdź czy nasda gałęzi nie jest uszkodzona mechanicznie - złamanie, odarcie kory itp. Jeśli nie jest radziłbym zabezpieczyć się przed fytoftorozą bo jeśli to ona to może załatwić cały krzew. Polecam podlewanie previcurem.
Dziękuję za odpowiedz, nie jest to na pewno uszkodzenie mechaniczne lecz obawiam się że może być to fytoftoroza gdyż podobne objawy pojawily się na jałowcach i cisach. Mam pytanie czy preparatem tym podlewać tylko części podziemne drzewa ,czy też i nadziemne?. i w jakim stężeniu / % /.
Witam, dostałam od znajomej kilka gałązek cyprysika lawsona. Chcę je ukorzenić .. tylko nie wiem czy prawidłowo się do tego zabieram
Gałązki oderwałam z piętką, umoczyłam w płynnym ukorzeniaczu i wsadziłam do wilgotnego podłoża (ziemia kwiatowa i piasek - 1:1)
Mam jakiś dziwny ten ukorzeniacz bo w płynie .. nie mogłam dostać w proszku .. i nie bardzo wiem czy mam nim też podlewać te sadzonki ?
Zapomnialam dodać, że wszystko wsadziłam w duży foliowy worek
Ok postawię je pod wiatą gdzie trzymam drzewo do kominka A ten ukorzeniacz jest dobry ? mam je nim jeszcze podlewać czy jak ? Czy samo zamoczenie przy wsadzaniu wystarczy ?
"Nawóz do stosowania doglebowego podczas przesadzania roślin, drzew i krzewów ozdobnych. Zawiera składniki pokarmowe niezbędne roślinie do przyspieszonej regeneracji i odtworzenia systemu korzeniowego. Zalecany do ukorzeniania sadzonek roślin ozdobnych, bowiem łagodzi objawy uszkodzeń systemu korzeniowego związanych z przesadzaniem roślin, przyspiesza regenerację systemu korzeniowego, wpływa korzystnie na proces ukorzeniania, zawiera aktywatory procesów korzenienia.W przypadku roślin przesadzanych z wytworzoną juş bryłą korzeniową podlewać bezpośrednio po ich wysadzeniu na miejsce stałe, jednokrotnie roztworem nawozu o stęşeniu 0,05% (5ml w 10l wody). Naleşy zastosować od 200 ml roztworu na roślinę (duşe drzewa i krzewy). Podlać glebę wokół pnia na powierzchni obejmującej system korzeniowy. W przypadku nawoşenia ukorzenianych sadzonek naleşy je moczyć ich końcówki w roztworze nawozu (na głębokość 5 - 15 mm) przez 5 - 10 sekund bezpośrednio przed umieszczeniem ich w podłoşu. Do ukorzeniania sadzonek stosować roztwór nawozu o stęşeniu: dla sadzonek zielnych: - 15% tj. 15ml nawozu + 85 ml wody; dla sadzonek pół-zdrewniałych: - 25% tj. 25ml + 75 ml wody; dla sadzonek zdrewniałych: - 40%, tj. 40ml nawozu + 60ml wody."
Korzonek Superstart
ZASTOSOWANIE:
Rośliny przesadzane z wytworzoną bryłą korzeniową:
rośliny podlewać bezpośrednio po wysadzeniu na miejsce stałe, jednokrotnie roztworem nawozu o stężeniu 0,05% (5ml w 10l wody). Należy zastosować od 200 ml roztworu na roślinę (duże drzewa i krzewy). Podlać glebę wokół pnia na powierzchni obejmującej system korzeniowy.
Ukorzenianie sadzonek:
stosować do nawożenia ukorzenianych sadzonek poprzez moczenie końcówek w roztworze nawozu (na głębokość 5 - 15 mm) przez 5 - 10 sekund bezpośrednio przed umieszczeniem ich w podłożu.
Do ukorzeniania sadzonek stosować roztwór nawozu o stężeniu:
dla sadzonek zielnych: - 15% tj. 15ml nawozu + 85 ml wody;
dla sadzonek półzdrewniałych: - 25% tj. 25ml + 75 ml wody;
dla sadzonek zdrewniałych: - 40%, tj. 40ml nawozu + 60ml wody.
SKŁAD:
Typ nawozu WE: E.2.2. Płynny nawóz zawierający podstawowe składniki nawozowe: P2o2 8,0 % + K20 15,5 % z dodatkiem mikroskładników pokarmowych (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn) stosowany doglebowo.
Witam,
W tego typu preparatach należy moczyć ukorzeniane końcówki, nie podlewać nim rośliny. Przepisowo sadzonki pobiera się w marcu lub od końca sierpnia do grudnia. Cyprysik powinien się jednak ukorzenić jeżeli fragment rośliny jest niewielki - wys. 10 cm (co ogranicza parowanie). Sadzonki ukorzeniają się dość długo: od 2 do 12 miesięcy. Po ukorzenieniu można zdjąć folię, a po tygodniu od zdjęcia folii przesadzic do doniczek z ziemią kompostową.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin