Magnolie kwitnienie
- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: problem z magnolią
Magnolie mają płytki i raczej delikatny system korzeniowy więc nie powinny szkodzić rurze gazowej jednak w przypadku jakiejkolwiek niezależnej od drzewa awarii, gdy trzeba będzie odsłonić rurę drzewo ucierpi, bo nie lubi grzebania przy korzeniach. Ja bym przesadziła póki jest to możliwe, nie ze względu na rurę, a właśnie z uwagi na magnolię.
Nie wiem też jak wyglądają przepisy regulujące zagospodarowanie terenu w miejscach doprowadzających media.
Nie wiem też jak wyglądają przepisy regulujące zagospodarowanie terenu w miejscach doprowadzających media.
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Re: problem z magnolią
Bystrzanka dobrze prawi 

"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
Re: Magnolia - uprawa
Mam pytanie
10 lat temu posadziłem magnolie. Rosną dobrze, ładnie wyglądają ,ale nie mają kwiatów.
Dlaczego ?
10 lat temu posadziłem magnolie. Rosną dobrze, ładnie wyglądają ,ale nie mają kwiatów.
Dlaczego ?
- Agnieszka83
- 200p
- Od: 8 maja 2010, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może twoja magnolia była wyhodowana z nasion, a wtedy na kwiaty takiej magnoli trzeba poczekac sporo lat, ale po 10-ciu powinna juz zakwitnąć chocby jednym kwiatkiem.
Druga możliwośc t obyć może złe miejsce lub pH gleby jej nie odpowiada. Magnolia lubi lekko kwaśną ziemię.
Magnolia lubi słoneczne lub półcieniste miejsce, osłonięte od wiatru, w cieniu raczej nie zakwitnie.
Druga możliwośc t obyć może złe miejsce lub pH gleby jej nie odpowiada. Magnolia lubi lekko kwaśną ziemię.
Magnolia lubi słoneczne lub półcieniste miejsce, osłonięte od wiatru, w cieniu raczej nie zakwitnie.
Re: Magnolia nad rurą z gazem
Dokładnie
Korzenie magnolii są bardzo kruche ;< może nie przeżyć przesadzania

-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Re: Magnolia nad rurą z gazem
Witam,
Zasady są takie by wszelkie drzewa sadzić w odległości przynajmniej 2,5 m od wszelkich podziemnych przewodów. Im większe drzewo tym więcej miejsca potrzebuje jego system korzeniowy.
Magnolię najlepiej byłoby delikatnie przesadzić, najlepiej jesienią po zakończonym okresie wegetacyjnym. Należy zwłaszcza zadbać o zabezpieczenie bryły korzeniowej - by jej nie przesuszyć, a także o zapewnienie drzewu możliwie identycznego stanowiska w stosunku do tego na którym rosło do tej pory.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Zasady są takie by wszelkie drzewa sadzić w odległości przynajmniej 2,5 m od wszelkich podziemnych przewodów. Im większe drzewo tym więcej miejsca potrzebuje jego system korzeniowy.
Magnolię najlepiej byłoby delikatnie przesadzić, najlepiej jesienią po zakończonym okresie wegetacyjnym. Należy zwłaszcza zadbać o zabezpieczenie bryły korzeniowej - by jej nie przesuszyć, a także o zapewnienie drzewu możliwie identycznego stanowiska w stosunku do tego na którym rosło do tej pory.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
Czy komyś aktualnie - w lipcu - po raz drugi zakwitała magnolia?
Mojej się chyba pomieszały pory roku. Wyglada pięknie jest obsypana kwiatami - tylko czy zakwitnie ponownie na wiosnę ?
Mojej się chyba pomieszały pory roku. Wyglada pięknie jest obsypana kwiatami - tylko czy zakwitnie ponownie na wiosnę ?

- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Widocznie masz odmianę powtarzającą kwitnienie. Jeżeli np. nie zmarznie w zimie , to na wiosnę też zakwitnie.
hmm....Pewnie tak, nawet nie wiedziałam że takie istnieją
.
Mam nadzieję że i tą zimę przetrzyma
. Krzak ma ok 10 lat ale pierwsezgo roku zmarzł i odbijał z korzenia.
Dzięki za info

Mam nadzieję że i tą zimę przetrzyma

Dzięki za info
Moja piękna królowa również powtarza kwitnienie 

- Nela
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja magnolia również powtarza w lipcu. Nawet mimo tego, że zaraz po wiosennym kwitnieniu mocno ja przycinam bo szybko rośnie- a mnie się podoba krzew a nie drzewo...Byłoby więcej kwiatów- ale mnie zalezy na wiosennym kwitnieniu i na niedużym krzaczku-stąd te cięcia coroczne- wiem , że specjalnie to nie lubi magnolia cięcia- a ja co roku tnę po 1,5m każdą gałąź... No i kwitnie... 

Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Witajcie.Jestem tu nowa.Tez posiadam magnolie.W trakcie wegetacji ja przesadzilismy-troszke choruje,ale zawiazala paki kwiatowe,wiec moze bedzie ok.przepraszam za male braki w pisowni,ale corka wczoraj mi rozbroila przycisk,,alt'' 

Do grupy magnolii powtarzających kwitnienie dodaję Genie

Na wiosnę miała 1 kwiatek, teraz rozwinęła 3
.

Na wiosnę miała 1 kwiatek, teraz rozwinęła 3

Pozdrawiam. Anna
Chyba większość Magnolii powtarza kwitnienie w lecie ,mnie rozbroił dzisiaj tekst w tv,jak pani prowadząca pokazała fotkę telewidza z kwitnącą magnolią i stwierdziła ,że wiosna idzie.