Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Ok. Więc tutaj zadam to samo pytanie...
Czym odżywiać - przewagą jakiego składnika pomidory które mają już pączki, a niektóre kwiaty? Potasem azotem wapnem.... czego najbardziej potrzebują? - nie mogę nigdzie znaleźć takowej informacji.
No i wątek nie o ogórkach - wiem, ale pytanie to samo. Moje ogórkowe krzaczki mają już maleńkie ogóreczki, takie ok 1,5cm.
Co one teraz lubią???
Pokrzywiankę zrobię jutro. Znalazłam fajne miejsce na zbiór pokrzyw. Całe tony, plus zero samochodów wokół.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

mousefishyork jakie niedobre, nie chcą powiedzieć ?? :;230
może się boja że będziesz mieć ładniejsze :;230
koleżanka ma notes co by notować ?? :D :D
wiec podaje sadzonki nawozy P
Później NPK zrównoważone
jak zaczną kwitnąć P
a jak owoce to K
Z tym , że jak już owoce, to wcale nie znaczy że P już nie trzeba dawać , ale to pokaże sama roślina
zazwyczaj podczas owocowania zaczyna brakować także Mg i Ca , ale to już jak tak 3-4 grono się wiąże :)
Z tym , że tak było , teraz się czasy i ludzie zmieniły , więc i nawożenie się mogło zmienić :;230
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23

Post »

Oj Weteranie mój luby ;:196 ;:167 ;:167 ;:167
No więc - jak poczytałam forum obecne - to na sadzonki wszyscy zalecali azot - ku chwale wzrostu rośliny... hmm... a nie fosfor.
Zrównoważone NPK daję od miesiąca.
Faktycznie nie miałam pojęcia, że fosfor od kwitnienia ( a po co? - skoro już chcemy się pobrać to wytłumacz ;:196 ;:196 ;:196 )
Co do potasu to wiem, że jak już będą owoce.
I teraz tak - jak poznać że : " Z tym , że już owoce, to wcale nie znaczy że P już nie trzeba dawać , ale to pokaże sama roślina"
Ok - to moje pierwsze w życiu roślinki jadalne - więc jak rozpoznać brak poszczególnych składników??? Cmook !!! ;:196
dariotka
100p
100p
Od: 4 lip 2009, o 11:57

Post »

dariotka pisze:Mam pomidory Kmicic i Rumbę. Mam im obrywać wilki, czy pozwolić się rozrastać?
Czy może obrywać wilki, ale pozwolić im na puszczanie tyle pędów ile chcą?
Mam też Malinowego Ożarowskiego, ale tu wiem że poprowadzę na jeden pęd, i wilki będę obrywać. Niestety na te dwa powyżej nie znalazłam informacji.
Odpowie mi ktoś?
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

mousefishyork pisze:to na sadzonki wszyscy zalecali azot
tak jak Ci napisałem czasy się zmieniają i filozofie tez :;230
po co P w fazie siewki/sadzonki bo dobrze wpływa tak najprościej mówiąc na system korzeniowy, a wiec pomaga w tworzeniu korzeni :)
Ci co piszą o N to chyba im się tak wydaje , albo może maja racje a mi się wydaje ?? :;230
Pewno do różnych szkół chodziliśmy :;230
jak już mamy parę liści i system korzeniowy dobrze wykształcony to wtedy zrównoważone NKP , no chyba , że ktoś na kiszonki chce , to polecam więcej N :)
później mamy fazę kwitnienia, a P również wpływa bardzo korzystnie na kwiaty ,
następnie mamy już owoce , więc wtedy K to co widać u większości , maja żarłoczne małe pomidorki i roślinką brakuje K
wszystko jest ok jak to jest przy małych owocach na 3 gronie , ale jak na pierwszym są malutki , i już niedobory K to hmm kłania się nieprzygotowanie gleby na jesień i ........ pominę komentarz , :)
o roli Ca i Mg nie będę pisał , jak również o innych bardzo ważnych , ale niedocenianych składnikach :)

wrrrrr i tak wyszedł elaborat , prawie na prace dyplomową :;230 :;230 :;230
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Darioka, o Kmicicu ( pomidorze :wink: ) nic mi nie wiadomo. Rumbie wilków nie obrywaj. Sama robiłam ten błąd na początku ;:14 , ale na szczęście kochane istotki z forum szybko wyprowadziły mnie z błędu i dowiedziałam się, że to pomidor karłowy, samokończący. Bardzo ładnie wiąże i mam już sporo 'rumbowych' pomidorków. :heja
pozdrawiam, Anita
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Kmicic- to również pomidor karłowy. Pozwól mu wypuszczać pędy tak do połowy lipca. Potem nowe pędy usuwaj. Z resztą będziesz widzieć ile masz na krzaku zawiązanych owoców i sama zdecydujesz kiedy będzie dosyć . Tylko bez pazerności, bo wtedy pomidory nie zdążą do września/ w gruncie oczywiście/ dorosnąć a o dojrzewaniu nie mówiąc.
Nic złego sie nie stało, że czekałaś na odpowiedż. Oczekiwanie wzmaga namiętność :lol:

Pozdrawiam
SteniaN
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 kwie 2011, o 18:38

Post »

:( Witam :wit.Będę w niedługim czasie zrywała pomidorki,ale nie czerwone tylko zaróżowione.Tak robię od dwóch lat,ze względu na to ,że czerwone urywa złodziej i nigdybym pomidora nie zjadła.Czy pomidor całkowicie niedojrzały traci na wartości Pozdrawiam.Stenia :(
ainat
100p
100p
Od: 29 kwie 2011, o 22:42

Post »

forumowicz , czy wodę smakową ( konserwowaną benzoesanem sodu lub sorbinianem potasu) do oprysku nleży rozcieńczać ?Czy stosujesz przeciw zarazie ziemniaczanej tylko acrobat , czy naprzemiennie z innymi zalecanymi środkami( jakimi) ?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

greenmagic pisze:witam wszystkich :)
dopiero co zacząłem na własną rękę uprawiać pomidorki w szklarni...parę sztuk eksperymentalnie wysadziłem na powietrze.

Dużo już przyswoiłem informacji z tego forum za co jestem Wam bardzo wdzięczny.

Jako że uprawiam dla siebie i bliskich nie chce stosować chemii...zacząłem od nawozu z pokrzyw i chyba przesadziłem - wyrosły wielkie i ciemne liście , łodygi jakoś są grubsze u góry a owoce stanęły jakby w miejscu !

Za dużo azotu ?...co zatem na to poradzić ? Przelewać wodą i czekać?

oprócz gnojówki z pokrzyw zamoczyłem w wodzie pod przykryciem ziela żywokostu, ale już nie wiem do czego go stosować - do podlewania czy na oprysk liści :roll:

Z góry dzięki za pomoc i zrozumienie
Z tego co tu czytałmam na forum, trzeba dostarczyć pomidorkom potasu... ;:137 jak oprysk to szybciej będzie działac ..tylko ze pomidory nie lubia oprysków ,chyba ,że ziemia jest mokra, to bym opryskała..jak gleba sucha do podlewała bym ..
Asia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Można by zrobić na złodzieja pułapkę. Zostawić na krzaku jednego czerwieniutkiego i wstrzyknąć do środka nietrującą fenoloftaleinę. Związek ten działa na przewód pokarmowy powodując intensywne rozwolnienie. Jak by złodziej polatał trochę z gaciami w garści to może oduczyłby się robienia dziadostwa. :;230
A zapalone pomidory wcale nie są gorsze jeżeli dojrzeją na parapecie w domu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

SteniaN pisze::( Witam :wit.Będę w niedługim czasie zrywała pomidorki,ale nie czerwone tylko zaróżowione.Tak robię od dwóch lat,ze względu na to ,że czerwone urywa złodziej i nigdybym pomidora nie zjadła.Czy pomidor całkowicie niedojrzały traci na wartości Pozdrawiam.Stenia :(
Tez zrywam takie zapalone (dojrzewaja w szufladzie), bo zauwazylam, ze pozostale na krzaku szybciej lapia kolorek. U mnie sezon krociutki, wiec 30% pomidorow na jesieni dojrzewa w komodzie i mamy swoje pomidorki do grudnia.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

forumowicz pisze:Można by zrobić na złodzieja pułapkę. Zostawić na krzaku jednego czerwieniutkiego i wstrzyknąć do środka nietrującą fenoloftaleinę. Związek ten działa na przewód pokarmowy powodując intensywne rozwolnienie. Jak by złodziej polatał trochę z gaciami w garści to może oduczyłby się robienia dziadostwa.
Dobry sposob :;230 :;230 :;230 Dobrze, ze nie ma tu tego problemu :wit
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

weteran pisze:mousefishyork jakie niedobre, nie chcą powiedzieć ?? :;230
może się boja że będziesz mieć ładniejsze :;230
koleżanka ma notes co by notować ?? :D :D
wiec podaje sadzonki nawozy P
Później NPK zrównoważone
jak zaczną kwitnąć P
a jak owoce to K
Z tym , że jak już owoce, to wcale nie znaczy że P już nie trzeba dawać , ale to pokaże sama roślina
zazwyczaj podczas owocowania zaczyna brakować także Mg i Ca , ale to już jak tak 3-4 grono się wiąże :)
Z tym , że tak było , teraz się czasy i ludzie zmieniły , więc i nawożenie się mogło zmienić :;230
Tak dla jasności ;:3 azot to N ,potas to K a fosfor to P...kurde
Asia
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

ainat pisze:Czy stosujesz przeciw zarazie ziemniaczanej tylko acrobat
Mam w pogotowiu jeszcze Mildex. A wody mineralnej się nie rozcieńcza.

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”