Doniczki torfowe (jeśli takie jak myślę) już dawno przerośnięte są korzeniami, więc tak jakby ich nie było.
Jeśli masz zwięzłą ziemię, możesz próbować wykopać lilie z dużą bryłą korzeniową.
Może spróbuj z jedną, jak się uda, zastosujesz metodę na innych.
Ja bym wybrała na eksperyment tę kwitnącą, bo ona tak czy siak będzie kwitła dalej Nawet ścięte w wazonach kwitną. Warunek - dużo wody ;-)
myrtille1986 część moich lilii pączki ma lekko zwieszone (np. moja 'Regale album' teraz kwitnąca), reszta pąków skierowana jest w górę ( u mnie 'Strawberry&cream', 'Loreto' czy 'Muscadet'). Te zwieszone pączki jak na razie zaobserwowałam u moich lilii, które mają wydłużone kwiaty. Reszta z zakupionych odmian ma je ułożone bardziej prostopadle do poziomych liści.
W tym roku jestem bardzo mile zaskoczony wielkościami moich lilli trąbkowych. Będą piękne pachniały niedługo.
Jedna lilia już mnie przerosła co mnie zaskoczyło ! Ma już 1,80 wys i jeszcze rośnie-nie rozwinęła jeszcze pączków
To będzie chyba "Dizzy" mam jeszcze "Tiger Edition", ale tamta jest bardziej różowa.
Podziwiam wasze piękne lilie i ich zdrowe liście, u mnie niestety mocno naprzykrzała się poskrzypka, do tego doszły chłodne noce. Lilia na zdjęciu była pędzona w domu, lilie sadzone na jesieni do gruntu ledwo odstają od ziemi