Problem z pomidorami- zwijające się listki, jaka przyczyna ?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
yogyakarta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 kwie 2011, o 18:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Problem z pomidorami- zwijające się listki, jaka przyczyna ?

Post »

Moze ktos mi tu doradzi jak walczyc z problemem, ktory dotknal moje pomidory. Mamy dzialke i posadzilismy dla siebie troche pomidorow, ale jak co roku pojawia sie ten sam problem. A mianowicie zwijajace sie listki, a w efekcie usychanie roslinek. Pomidory byly pryskane opryskiem bravo przeciwko maczniakowi, ale to za bardzo nie pomaga, jak sie listki zwijaly tak sie dalej zwijaja wiec w czym jest problem i co to za choroba?

Kilka sztuk wczesiej zostalo posadzonych w malej szklarence z szyb i tam rosliny rosly zdrowo, ale ze wzgledu na szybki wzrost gorne syby zostaly zdjete i tez widze ze roslinkom zaczynaja zwijac sie takze listki. Najgorzej jest z tymi posadzonymi w gruncie na wolnym powietrzu. Tym najbardziej zwijaja sie listki, tylko ze nie wiem co to za choroba i co im dokladnie dolega. Wyczytalem, ze dobrym rozwiazaniem zapobiegawczym jest pryskanie mlekiem krowim, ale czy to akurat pomoze?

Niech mi ktos doradzi w czym twkii problem i co to za przyczyna zwijania sie listkow oraz jak temu zaradzic. Troche szkoda tych roslinek aby sie zmarnowaly, rosly dobrze i zdrowo, a teraz jak nic nie zadzialamy to pousychaja i nic z nich nie bedzie, takze moze mi ktos cos tu podpowie?

Roslinki ze szklarenki lepszej kondycji:
Obrazek

Pomidory w gruncie, ktore najbardziej sa zagrozone:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Problem z pomidorami - zwijajace sie listki jaka przyczyna l

Post »

U mnie też jeden takie skręty robi, ale owoce na nim też są. Być może to brak pokarmu. Może ktoś doświadczony wkońcu tu zajrzy ;:180
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zapraszamy do tego wątku, tu jest największy ekspert pomidorowy na świecie, czyli Ania - Kozula. :wink:
Problem zwijających się liści to temat przewodni w tym roku.
Życzę miłej lektury. :wit

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2327580
pozdrawiam, Anita
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Głodny ma brzegi górnych liści podwinięte do góry, nerwy liści są grube i skręcone w ,,baranie rogi''. Wierzchołek może mieć fioletowawe zabarwienie i jest jasny.
tak pisała Kozula w innym wątku o pomidorach. A Twoje liście sa tak pozwjane...opisa pasuje.
Asia
yogyakarta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

o widze, ze moj watek sie ruszyl ;-)
Co do pomirostow, glodne? ale czego im brakuje? Na dzialce inne warzyzwa i owoce rosna dobrze, takze czym dokarmiac niby te pomidory? Zaproponowanego watku jeszcze nie przerabialem, ale przeczytam moze uda mi sie cos wiecej zdobyc informacji o problemie.
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Ja opryskałem Wapnovitem, pomogło w 70-80%. Nie wszystkie liście się wyprostowały w 100%.
wodnik
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dolne liście zwijają się z innych przyczyn niż środkowe i górne. Może im być zwyczajnie za sucho, albo nie pobierają potrzebnej ilości wody z innej przyczyny. Takie zwijanie liści to naturalna obrona przed nadmierna transpiracją. Ten najbardziej skręcony w gruncie jest ogłowiony za wcześnie. Taki przeważnie skręca liście, ale zdaje się że jakiś pęd tam kiełkuje. Niech wytworzy choć kilka nowych liści.
Napisz coś o przygotowaniu ziemi przed sadzeniem i daj zbliżenie wierzchołka. Czasem objawy przekarmienia i głodu są tak podobne, że trudno je rozpoznać.

Pozdrawiam, kozula
yogyakarta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Za sucho moim zdaniem nie jest, podlewac ich sami nie podlewamy tylko tyle co z deszczu, ale moze sie jednak myle i faktycznie nalezy im wiecej wody dostarczac.
A co to znaczy ogłowiony za wcześnie?

Co do przygotowania gleby raczej nic specjalnego nie było robione (rodzice wiem, ze troche saletrzaku podsypali pod rosliny na wiosne po posadzeniu ich, ale wiecj nikt nic tam nie robil.)

Moze jednak faktycznie jest za sucho chyba zrobie tak, ze przetestuje czesc roslin będę podlewal sam przez okolo tydzien i zobacze czy cos sie zmieni.

Pozniej mam kilka nowych fotek z warzywkami:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”