Pod gruszą...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pod gruszą...

Post »

Wiesiołek to pewne al czy aby na pewno krzewiasty?? Mnie bardziej pasuje na czworokątny :
WIESIOŁEK CZWOROKĄTNY- OENOTHERA TETRAGONA. Krzewiasty ma trochę inne pędy... ale to może Joasia najlepiej porównać :wink: bo widzi co ma...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beciu, siedlisko zmienia się cały czas i daje nam duzo radości i sama nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła sobie w hamaku poleżeć i popatrzeć na moje włości nic nie robiąc :;230 ;:224

Aniu, krzesło to spadek po wcześniejszych właścicielach. Wysyłam PW :)

Jagusiu, ja wiem, że to wiesiołek, ale jaki? Przyjrzę się mu dokładnie w sobotę, pstryknę zdjęcie i jakoś do tego dojdziemy, ok? :wink:
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie było mnie troszkę a tu takie zmiany, obrzeże przy rabacie, podłoga w domku, kwitnąca śliczna róża i ta winorośl aż na dachu. Jednym słowem ślicznie. :shock:
Śpieszę donieść że łubiny i malwy ładnie rosną i właściwie już można by było je przesadzać i chyba dla Ciebie przesadzę je do doniczek, będą miały ładną bryłę korzeniową i lepiej się przyjmą niż kopane z gruntu. ;:108
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09

Post »

Nie boisz się Asiu, że wnętrze straci klimacik? Chociaż z drugiej strony to Ty tam masz pomieszkiwac i Tobie ma służyć - nie Ty domowi :roll: Ale ogromu pracy przed Tobą i mężem nie zazdroszczę. Ja trzecią dekadę lat remontuję mieszkając jednocześnie. Koszmar. No, ale kiedyś będzie finał, więc ta wizja dodaje motywacji, prawda?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Maju kochana, nie wiem, jak Ci dziękować ;:196
Jak widzisz, rabata na malwy i łubiny powstaje mozolnie... Jeszcze troche zajmie mi to czasu, ale na pewno sie u Ciebie pojawię :)

Osterku , szczerze mówiąc wnętrze domu klimatu nie miało wcale. Okna się sypały, na podłodze spróchniałe deski, odpadajace tynki... Dwa małe pokoiki, pełne wilgoci...Jasne, że wolałabym wiele z poprzedniego wystroju zostawić, ale dom powstał w latach pięćdziesiatych poprzedniego stulecia i od tego czasu nic w nim nie robiono, nic :shock:
Stąd pomysł na ścianę z cegły i belki drewniane, żeby było choc trochę rustykalnie.... Wczesniej były ściany pomalowane w rzucik i trzy kanapy w pokoju wcisnięta jedna na drugą :roll:
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Kontakt:

Post »

Janneke uwielbiam cegłe, a ta u Ciebie zapowiada się niesamowicie :)
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Obejrzałam Twoje relacje z postępu prac w ogrodzie i w domu. ;:224 ;:224 ależ będzie pięknie. Co ja piszę już jest pięknie.
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Dziękuję Agatko ;:196

Lusiu, jeszcze dużo, duzo pracy przed nami, ale powolutku tworzymy cos, co daje nam radośc i zadowolenie :)
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Fajnie :D... a po latach siądziecie sobie przed domem z laptopkiem i włączycie forum i będziecie oglądać zdjęcia sprzed przemiany i porównywać z ukończonym dziełem.... Chociaż mnie się wydaje że nie ma czegoś takiego jak ukończony ogród. Jeśli jakiś ogrodnik powie: "to jest już to" to guzik z nie go a nie ogrodnik... bo nie liczy się finisz ale ciągłe dążenie do doskonałości...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Brat mojego M. z żonką ogród ukończyli w kilka dni - w dziury między kostką (ułożoną w fikuśne wzory, a jakże ;)) nasypali kolorowych kamyków, posadzili rządkiem karłowe iglaczki i mają spokój :lol: :lol: :lol:
Joasiu, kiedy patrzę na Wasz domek i otoczenie jestem pewna że to będzie coś niezwykłego - taka oaza spokoju i sielskości. Kiedyś mieszkałam w bloku, jeszcze wcześniej - z rodzicami - we własnym domu, ale takim klocku z lat 70-ych z wysokim podpiwniczeniem. U teściów natomiast wyjście do ogrodu było bliziutko od części mieszkalnej, wydało mi się to cudowne - zrobić kilka kroków i móc usiąść na ławce pod orzechem z kawą czy książką. Teraz coś takiego mam u siebie (tylko muszę jeszcze odgrodzić się parkanem z zieleni, bo sztachety u nas nie dają intymności :roll:) i coś podobnego czuję kiedy patrzę na Wasz ogród. Błogi spokój po prostu. :)
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Macie przed sobą masę pracy , ale domki i ich ogrodowe otoczenie na każdym zdjęciu piękniejsze ! Podziwiam .
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Witam wszystkich :wit
Dzisiaj byliśmy na wsi, porobiliśmy też parę fotek, więc pochwalę się naszym siedliskiem.

Z przykrych wiadomości, nie będę miała urodzinowej jarzębinki, niestety wszystkie w centrum ogrodniczym wykupione. Urodziny za tydzień, a nowej dostawy jarzębiny już nie przewidują... :(

Na pocieszenie kupiłam sobie piękną, różową naparstnicę :wink:

Obrazek
Obrazek
A tutaj, już na miejscu, gdzie będzie rosła :)
Obrazek

A takie ostróżki rosną za domkiem. W przyszłym roku muszę je przenieść przed dom :wink:

Obrazek

Obrazek

A to rosnące z przodu. :)
ObrazekObrazek

Mam już na swojej rabacie naparstnicę i ostróżki, brakuje mi jeszcze łubinu do szczęścia.
Z boku domu zauważyłam nawet dwie malwy, wprawdzie strasznie zabiedzone, ale może jeszcze zakwitną :roll:
Wczoraj położyłam znowu trochę kostki, jako obrzeże rabaty, ale do końca został jeszcze spory kawałek i to taki najgorszy, bo nigdy nie uprawiany, tylko glina i trawa...
Jak to skończę, zabieram się za naszą dżunglę, która ma być w przyszłości takim cienistym zakątkiem.
Jestem padnięta, ale szczęśliwa, bo znowu zrobiliśmy krok do przodu. Tym bardziej, że w domku też spore zamiany na lepsze. Jeszcze parę dni i może robotnicy się wyniosą i skończy się deptanie i chlapanie zaprawą byle gdzie :wink:
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58

Post »

Najważniejsze, że prace posuwają się naprzód..i widać efekty..Super będzie.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Szykuje się prawdziwie wiejski ogród. Z tego, co pamiętam to masz jeszcze peonię, czyli żelazny zestaw ;:108 Naparstnica ma bardzo ładny, głęboki kolor. Jeżeli chcesz mieć jej więcej, to nie ścinaj kwiatostanów po kwitnieniu, a rozsieje Ci się po całym ogrodzie :;230 Podobnie możesz zrobić z ostróżkami, chyba, że chcesz, aby powtórzyły kwitnienie, to wtedy tnij. Ciesze się, że praca w domku i ogrodzie idzie do przodu :uszy
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Janneke Piękne wiejskie siedlisko. Żelazne elementy zestawu rustykalnego ogrodu już masz. Ostróżki i naparstnice pięknie komponują się z ciemnym drewnem. Dodałabym jeszcze złocienie, dalie, rudbekie, marcinki. Łubin możesz mieć z nasionek. Czytałam, że należy wcześniej potrzeć je lekko papierem ściernym i namoczyć. Mają podobno grupą łupinkę, która utrudnia kiełkowanie. Z krzewów jaśminowiec, taki najzwyklejszy fajnie wyglądałby na tle ciemnej ściany. Jarzębinę na pewno dostaniesz jesienią, wtedy centra dobrze zaopatrzone w drzewa i krzewy. Roślinkom łatwiej się też zaaklimatyzować. Ale rozumiem, że na jesień już chciałaś mieć czerwone korale.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”