Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
bietka66
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 sty 2011, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

To jest mój megagroniasty , rośnie w tunelu 2 egzemplarze, jeden w polu. Dwa inne rozdałam
11krzych

Post »

suzana pisze:Z maślaków to ja ściągam skórkę ze względu na śluz bo mi to ciągnące nie za bardzo odpowiada w potrawie a że szkodliwe to dobrze wiedzieć.
Maślaki nie są szkodliwe. Niezbyt jasno napisałem, więc moja wina, że źle zrozumiałaś. Są tak samo szkodliwe jak orzechy arachidowe. Jak ktoś jest uczulony, to mogą go zabić ilości śladowe. Ale jeżeli po zjedzeniu jednego maślaka nic Ci nie jest, to możesz na spoko zjeść tyle ile zmieścisz w brzuszku.
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23

Post »

Dobra, dzisiaj przesadzę na ile mi ziemi starczy. Dosłownie kilka krzaczków, żeby w tych dużych pojemnikach max 4 były. to powinno im wystarczyć. Bo do takiego jednego pojemnika weszło mi 40l ziemi, więc dla każdego będzie po 10 litrów. To chyba wystarczy? Nic innego nie wykombinuję. Poza tym one chyba nie czują że mają ciasno, bo już idą trzecie kwiatki - takie malutkie jeszcze, ale jak grzybki po deszczu rosną. Więc jak im zwolnię w każdej donicy po 20l. to myślę że będą zadowolone...
Kilka mniejszych kwiatków przesadzę do gruntu - te niewyrośnięte takie, i zobaczymy co zrobią.
Co do mrówek - to powiem szczerze że ja tam żadnych nie widziałam wokół nich, Ani żadnego gniazda. Gdyby było gdzieś w pobliżu, to skoro tam non stop chodzę i ruszam wszystkim wokół, to mówki powinno być widać??? A nie widać... Więc... jest jakaś inna opcja?

Właśnie znalazłam obok pomidorów dwa ślimaki bezdomkowe.
Mam na nie okrutny sposób - posypuję je solą ! I aż się pienią wstręciuchy!!! Dziś kupię jakiś środek konkretny. Chyba że polecacie jakieś fajne sposoby??? Mam małego biegającego szkraba po ogrodzie, i fajnie by było gdyby nic sobie żadnym środkiem nie zrobiła.
Właśnie zaczyna się u nas coroczny sezon za te paskudztwa, ale jest ich aż tyle, że nie da się przejść chodnikiem z rana, żeby się na kilku nie poślizgnąć. Chyba zacznę chodzić na spacery z solą...
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

mousefishyork pisze:Mam na nie okrutny sposób - posypuję je solą !
Przypomina mi się oryginalny sposób polowania na zająca przy użyciu pieprzu. Sypie się mielony pieprz na kamień. Przybiega zając i wącha. Oczywiście zaraz kicha. Kichając wali łbem o kamień i sam się zabije :lol:
mousefishyork
200p
200p

Post »

Właśnie wybieram się do centrum ogrodniczego i fajnie by było gdyby ktoś doradził...
Myślałam też żeby na te wstrętne ślimaki zbudować karmnik dla ptaszków, może je sobie zjedzą - a i niunia będzie zadowolona, że przylatują szpaczki...
mousefishyork
200p
200p

Post »

forumowicz pisze:
mousefishyork pisze:Mam na nie okrutny sposób - posypuję je solą !
Przypomina mi się oryginalny sposób polowania na zająca przy użyciu pieprzu. Sypie się mielony pieprz na kamień. Przybiega zając i wącha. Oczywiście zaraz kicha. Kichając wali łbem o kamień i sam się zabije :lol:

:;230 :;230 :;230
niestety jestem bezlitosna dla tych szkodników. Co do pieprzu - chętnie bym popatrzyła na kichającego ślimaka... walącego łbem o kamień... "nogą" o kamień :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Te ślimaki są tak wstrętne ,że nawet ptactwo głodem przymierając , nie weźmie ich do dziobów.Jak będziesz w ogrodniczym - poproś o granulki dla ślimaków - chyba ślimakol się nazywają. Skuteczne. Ja wieczorem robię obchód z filiżanka soli , a ślimakol sypię koło warzyw (młodziutkich) i roślin , na których mi szczególnie zależy.
forumowicz - cenię Cię za wiedzę i za to , że dzielisz się nią z nami i lubię Twoje poczucie humoru. ;:136
Pozdrawiam,Małgorzata
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Co do pomidora z plamami Beato, obawiam się, że ten egzemplarz jest zakażony wirusem żółtej mozaiki.

:wit :wit
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

basow@ pisze:lubię Twoje poczucie humoru.
O, za moich studenckich czasów, było kilka takich oryginalnych metod polowania na różne zwierzęta. Np na myszy. Wycina się w pudełku od zapałek prostokątny otwór w którym umieszcza się połówkę żyletki. W narożnikach pudełka umieszcza się po kawałku sera i szynki. Przylatuje mysz, wsadza łeb do otworu i.... nie wie co ma najpierw zjeść. Kręci głową raz w jeden narożnik raz w drugi i podcina sobie żyletką gardło.

Pozdrawiam ;:136
mousefishyork
200p
200p

Post »

...też miałam co do tego podejrzenia niestety...
w takim układzie krzaczki do wyrzucenia idą...
mousefishyork
200p
200p

Post »

Ostatnia pułapka nie przypadła mi do gustu niestety - wolę mordować ślimaki solą....
Kupię dziś ze 3 kilo i posypię wokół szklarni. Na szczęście dorwałam go zanim doszedł do krzaczka i zasoliłam.
Niektórzy uważają że zasolone ślimaki są dobrym pokarmem dla kolejnych - ale te które solę - wyrzucam. W tych miejscach gdzie sypię solą na ślepo niestety nie. Ale faktycznie działa. W zeszłym roku działało, ale nie miałam wtedy żadnych upraw w ogródku.

I co tu teraz z tą mozaiką zrobić... ?
chciałam obok przesadzić kilka cukinii, pojęcia nie mam czemu... bo wykopałam dość głęboką dziurę i wsypałam tą samą ziemię co mam w szklarni, pomidorom w szklarni nic nie jest - (a to te same pomidory dokładnie) więc problem tkwi w glebie w moim ogródku?
W innym końcu ogrodu posadziłam ok miesiąca temu mały krzaczek, który stoi w miejscu, ale nic mu nie jest... nie rośnie zupełnie. Jest cały dzień w pełnym słońcu, i gdzieniegdzie ma podsuszone końcówki liści

Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

mousefishyork pisze:Ostatnia pułapka nie przypadła mi do gustu niestety - wolę mordować ślimaki solą....
Kupię dziś ze 3 kilo i posypię wokół szklarni. Na szczęście dorwałam go zanim doszedł do krzaczka i zasoliłam.
Niektórzy uważają że zasolone ślimaki są dobrym pokarmem dla kolejnych - ale te które solę - wyrzucam. W tych miejscach gdzie sypię solą na ślepo niestety nie. Ale faktycznie działa. W zeszłym roku działało, ale nie miałam wtedy żadnych upraw w ogródku.

I co tu teraz z tą mozaiką zrobić... ?
chciałam obok przesadzić kilka cukinii, pojęcia nie mam czemu... bo wykopałam dość głęboką dziurę i wsypałam tą samą ziemię co mam w szklarni, pomidorom w szklarni nic nie jest - (a to te same pomidory dokładnie) więc problem tkwi w glebie w moim ogródku?
W innym końcu ogrodu posadziłam ok miesiąca temu mały krzaczek, który stoi w miejscu, ale nic mu nie jest... nie rośnie zupełnie. Jest cały dzień w pełnym słońcu, i gdzieniegdzie ma podsuszone końcówki liści

Obrazek
Nie potrzeba ci 3 kg :;230 Wystarczy ,że kupisz wiadereczko 1 kg i bedziesz miała a miala. Tego dużo się nie sypie... :D
Asia
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uważajcie z tą solą bo ślimaków się pozbędziecie ale zasolicie glebę i nic wam nie urośnie....
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Kontakt:

Post »

Ja trafiłam w Netto na siatki chroniące grządki przed ptakami (z czegoś takiego jak worki z zieminiaków) naciągnięte są a obu krańcach tunelu, a przy ziemi dociśnięte w paru miejscach szpilami długimi. Ślimaków mam pełno, nieraz widzę jak te z domkami na ściany folii z zewnątrz się spieły. A w śroku jeszcze jak na razie nie spotkałam, sałątka jest nietknięta, co mnie nawet dziwi, bo jakiś malutkich rozmiarów przecież dałby radę sie przedostać :shock: . Dzięki temu i mój pies pośród pomidorów nie buszuje, a ten to mógłby spowodować w nich większe straty niż ślimaki i mrówki razem wzięte :;230 Gdy podlewam siatkę tylko na ten czas obniżam i spokojnie przechodzę.
Dziś kupiłam substral na ślimaki, mam takie jedno miejsce w ogrodzie gdzie niestety mają świetne miejsce do rozmnażania się i widzę zę z tamtąd po deszczu wyruszają bezmuszlowce. Położę im tam sałatę co zdążyła zakwitnąć doprawię ganulkami i niech jedzą nie na zdrowie :)
Ania
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Beatko-Myszko!
Rzuć jeszcze raz to zdjęcie z tym pomidorem co liście ma żółte.I poczekaj na ocenę Ani-Kozuli.Nie śpiesz się z wyrwaniem.To zawsze zdążysz zrobić.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”