ewamaj66 to ja jednak jestem bardziej sumienna i szczypiorek nie rozsiewa sie bo ścinam w odpowiednim czasie.Wole to niż pielenie siewek...
krysp50 dzięki za identyfikację - faktycznie to jest Wieczornik damski a mnie się coś pokręciło z nazwami i myślałam, że to Żółwik ukośny ale nie pasował mi termin kwitnienia i stąd NN do identyfikacji.
Szkoda,że ten Wieczornik pachnie tylko wieczorem ( podobnie jak Maciejka ) bo sporadycznie jestem na działce do późnych godzin.
JacekP masz racje co do nazw łacińskich ale korzystanie z nich na co dzień jest dość kłopotliwe. W notatkach zawsze mam polską i obok łacińską ale na działce tylko polskie nazwy bo stosuję małe etykiety.
agusia2410 witaj sąsiadko i wpadaj częściej abyśmy sie poznały bo Iława to moje rodzinne miasto.
takasobie coś mi się zdaje, że od czasu do czasu dopada Cię seria plag...
takiej metody uszczykiwania dalii ( czytaj koszenie kosiarką) jeszcze nie stosowałam ... czyli wszystko przede mną.
Anitaaa miło,ze wpadłaś do mnie z wizytą.
Cieszę sie, że dalia karłowa ładnie rośnie i może jest szansa na to,ze zarażę swą choroba kolejna osobę. Pierwiosnek Siebolda jest ładny i myślę,że zadomowi się u Ciebie na dłużej.
Anna Guba dzięki Dobry Duszku za informacje o Czyśćcu wielkokwiatowym i Inkarwillii - zapamiętam bo to ważne.
snowflake Alu dziękuję za pochlebne słowa o moich doniczkowcach.
Uwielbiam je hodować, pielęgnować, dotykać, zaglądać i robić cokolwiek byleby być blisko nich - to nie hobby ale na 100% uzależnienie.
Teraz powoli przechodzę na uprawę hydroponiczną dla wygody i zdrowia.
Skrętników nigdy nie miałam - nie skusiły mnie a hibiskus niech Ci rośnie jak najlepiej - pamiętaj o delikatnym zakwaszaniu podłoża.
Czytałam gdzieś,że jeśli Fiołki afrykańskie chorują to można zastosować oprysk ale pewnie delikatny więc i Skrętnikom też nie powinno zaszkodzić.